MESLEK DALLARI 23

29 Ocak 2008 Salı

Laboratuvar
Laboratuvar programı hastane, laboratuvar ve kiliniklerde kullanılan cihazların çalıştırılması, sağlık kuruluşlarında değişik tahlillerin yapılması, teknik sağlık personelin yetiştirilmesi konusunda teorik ve pratik eğitim yapar. Bu alanda eğitim görenler, sağlık ocakları, devlet hastaneleri, üniversite hastaneleri, özel klinikler ve labaratuvarlarda çalışacakları gibi Sağlık Bakanlığı teşkilatlarında da çalışabilirler.


LASTİK TEKNOLOJİSİ
Programın amacı, organik ve sentetik maddelerin özellikle otomobil lastiklerinin üretimi konularında çalışacak ara insangücünü yetiştirmektir. Mezunlar kimya mühendislerinin yönetiminde lastik ve plastik üretin fabrikalarda, atölyelerde iş bulabilirler. Otomotiv endüstrisi geliştikçe mezunların iş alanları da genişlemektedir.
Lastik-plastik

Lastik-plastik programının amacı, otomobil lastiği ve plastik imalinde çalışacak ara insan gücü yetiştirmektir. Lastik teknikerleri,lastik plastik fabrikalarında ve atölyelerde çalışabilirler. Ülkemizde otomotiv endüstrisi geliştikçe lastik teknikerlerine duyulan ihtiyaç artmaktadır.

Programın Amacı: Lastik-plastik programının amacı, otomobil lastiği ve plastik imalinde çalışacak ara insangücünü yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Lastik-plastik programında matematik, fizik, fiziksel kimya, teknik resim, ekonomi, iş hukuku, güzel sanatlar, plastik ve lastik teknolojisi, plastik ve lastik makineleri, proses teknolojisi, makine bilgisi gibi dersler okutulmaktadır.

Gereken Nitelikler: Lastik-plastik programında okumak isteyen bir öğrencinin temel bilimlerde, özellikle kimya alanında başarılı olması, alet ve makinelerle uğraşmaktan hoşlanması beklenir. Lastik-plastik programı mezunu, fabrikada, başkaları ile işbirliği halinde çalışacağı için, kendisinin insanlarla iyi ilişkiler kurabilen bir kimse olması başarısını arttırabilir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Lastik-plastik programını bitiren bir kimse "Lastik-Plastik Teknikeri" ünvanı almaya hak kazanır. Lastik-plastik teknikeri lastik ve plastik üreten fabrikalarda lastik hamurundan motorlu araç lastiği ve plastik imali için planlanan işleri yürütür. Lastik-plastik teknikeri kimya mühendisinin gözetim ve denetimi altında çalışır.

Çalışma Alanları: Lastik-plastik teknikerleri lastik, plastik fabrikalarında ve atölyelerde çalışabilirler. Ülkemizde otomotiv endüstrisi ve plastik tüketimi geliştikçe lastik teknikerlerine duyulan ihtiyaç artmaktadır.
LATİN DİLİ VE EDEBİYATI

Bu programda İtalya’nın Latium bölgesinde doğup gelişen Latin Dilinin gramer yapısı incelenmekte, bu dille meydana gelen edebiyat ve kültürün Roma İmparatorluğu’nun kuruluşundan yıkılışına kadar gösterdiği gelişmeler ile bu kültür ve edebiyatın modern batı kültürünün ve hatta tekniğinin gelişmesine etkisi konularında eğitim yapılmaktadır. Mezunlar müzelerde, kütüphanelerde ve arşivlerde görev alabilirler. Latin dili ve edebiyatı programında İtalya'nın Latium bölgesinde doğan ve gelişen Latin dilinin gramer yapısı incelenmekte, bu dille meydana gelen edebiyat ve kültürün Roma İmparatorluğu'nun kuruluşundan yıkılışına kadar kaydettiği gelişmeler ile bu kültür ve edebiyatın modern batı dillerinin kültürünün ve hatta tekniğinin gelişmesine etkisi konularında eğitim yapılmaktadır.
LEH DİLİ VE EDEBİYATI


Bölüm Leh Dili ve Edebiyatı ile Leh kültür ve uygarlığını inceler. çeviri büroları, arşivler, kültür ve turizm ile ilgili kuruluşlar çalışma alanlarıdır. Leh dili ve edebiyatı programında Leh dili ve bu dille yazılmış edebiyat ürünlerinin özelliklerini inceleyen dersler okutulmaktadır. Mütercim-Tercümanlık Bölümde yabancı dilde yazılmış olarak nasıl çevrileceği (mütercim) ve yabancı dilde yapılan bir konuşmanın başka bir dile nasıl çevrileceği (tercümanlık) konularında eğitim yapılır. Bölüm mezunları uluslararası kuruluş ve işletmelerde, bankalarda, tercüme bürolarında, turizm şirketlerinde, devlet kuruluşlarının ve bakanlıkların dış ilişkiler dairelerinde çalışma imkanı bulabilirler.

Programın Amacı: Mütercim Tercümanlık programı İngilizce yazılmış bir metnin başka bir dile yazılı olarak nasıl çevrileceği (mütercim) ve İngilizce'deki bir konuşmanın başka bir dile nasıl çevrileceği (tercümanlık) konularında eğitim yapar. Roman Dili ve Edebiyatı Bu bölüm Romen dili, kültürü ve edebiyatı ile ilgili konuları içerir. Kültür, Turizm Bakanlığı, turizm kuruluşları vb.. bürolarında çalışma olanağı bulurlar.
MATEMATİK ÖĞRETMENLİĞİ

Eğitim fakültelerinde ortaöğretim (liseler, meslek liseleri, akşam liseleri vb..) öğretmen ihtiyacını karşılamak üzere, eğitim, öğretim ve araştırma yapar. Orta dereceli okullarda öğretmen olarak çalışmaktadırlar. Hangi ortaöğretim kurumunda çalışacakları, Milli Eğitim Bakanlığınca saptanmaktadır. Ülkemizdeki nüfus yoğunluğu ve eğitime verilen önem arttıkça okullarımızdaki öğretmen açığı büyümektedir. Özellikle matematik ve fen dersi öğretmenlerine de daha çok ihtiyaç duyulmaktadır.
MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ
Her türlü mekanik sistemlerin ve enerji dönüşüm sistemlerinin tasarımı geliştirilmesi ve üretiminin planlanması konularında eğitim ve araştırma yapılır. Geniş bir çalışma alanına sahiptir. Özel sektörde ve kamu sektörüne ait fabrika veya işyerlerinde her türlü mekanik sistemlerin, gaz ve buhar tirbünlerinin, pistonlu kompresörlerin, nükleer reaktörlerin, içten yanmalı motorların, soğutma, havalandırma, ısıtma sistemlerinin tasarımında çalışılabileceği gibi, serbest çalışma imkanı da vardır.

Programın Amacı: Makine mühendisliği programı, her türlü mekanik sistemlerin ve enerji dönüştürüm sistemlerinin tasarımı, geliştirilmesi ve üretiminin planlanması konularında eğitim ve araştırma yapar.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Makine mühendisliği programının ilk yılında matematik, fizik, kimya, geometri, teknik resim gibi temel dersler okutulur. Daha sonraki yıllarda, termodinamik, ısı transferi, akışkanlar mekaniği, mekanik, makine elemanları, makine tasarımı, nükleer enerji ve enerji dönüştürüm sistemleri konularında dersler, kuramsal ve uygulamalı olarak verilir.

Gereken Nitelikler: Makine mühendisliği programına girecek ve makine mühendisliği alanında çalışacak kişinin üstün bir akademik yeteneğe, hayal gücüne ve yaratıcılığa, uzay ilişkileri yeteneğine ve el becerisine sahip; matematik, fizik, teknik resim ve tasarı geometri ile ilgili ve bu alanlarda başarılı bir kimse olması gereklidir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Makine mühendisliği bölümünden mezun olanlara "Makine Mühendisi" ünvanı verilir. Makine mühendisi, çalıştığı kurumun yapısına göre, her türlü mekanik sistemlerin, gaz ve buhar tribünlerinin, pistonlu kompresörlerin, nükleer reaktörlerin, içten yanmalı motorların, soğutma, ısıtma, havalandırma sistemlerinin tasarımını yapar, geliştirir. Bunu yaparken kullanışlılık ve ucuzluk faktörlerini göz önünde bulundurur.

Çalışma Alanları: Kalkınma çabasında olan ülkemizde, diğer teknik elemanlar gibi makine mühendislerine de ihtiyaç duyulmaktadır. Ancak ülkemizde teknoloji üretimi henüz yeterli düzeyde olmadığından makine mühendisleri bilgi ve becerilerini kullanabilecekleri iş alanları bulmakta zorluk çekmektedirler.
MAKİNE RESMİ VE KONSTRÜKSİYONU ÖĞRETMENLİĞİ

Bölüm teknik resim ve genel makine konstrüksiyonu ile ilgili konularda teorik ve pratik bilgilere sahip, makine resmi konsrüksiyonu hazırlanması ve hazırlanmış bir konstrüksiyona göre bir makineye yapabilecek becerilere sahip, bu bilgilerine Endüstri Meslek Lisesi ve Teknik Lise seviyesinde öğrencilere aktarabilecek elemanlar yetiştirir. Bu bölümü seçenlerin sahip oldukları bilgileri öğretmekten zevk almaları beklenir. Mezunlar meslek liselerinde veya Teknik liselerde iş bulabilirler.
MALİYE

Kamu sektöründe ve özel sektörde mali konulara ilişkin sorunlara, bilimsel yöntemlerle gerekli çözümleri geliştirecek elemanlar yetiştirilir. Maliye ve Gümrük Bakanlığı, Merkez Bankası, Kamu İktisadi Teşebbüsler, DPT, mahalli idareler, Sayıştay yanında bankalarda ve özel sestörün değişik kuruluşlarında çalışılabilir. Ayrıca büro açarak serbest de çalışılabilmektedir. Maliye programında, maliye konusunda çalışacak ara insangücü yetiştirmek amacıyla eğitim yapılır. Mezunlar, devlet sektöründe özellikle Maliye ve Gümrük Bakanlıkları’nda çalışma imkânına sahiptirler. Maliye yüksek okulu mezunları, özel sektöre ait kuruluşların mali birimlerinde çalışabilecekleri gibi serbest de çalışabilirler.

Programın Amacı: Maliye programında, maliye konusunda çalışacak ara insangücünü yetiştirmek amacı ile eğitim yapılır.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Maliye programında kamu maliyesi, vergi hukuku, muhasebe, hukuk, işletme ve matematik gibi dersler okutulur. Dersler, maliye ve özellikle vergi hukuku ağırlıklıdır.

Gereken Nitelikler: Maliye programında öğrenim görmek isteyenlerin genel akademik yetenek yanında, sayısal yeteneğe sahip dikkatli ve titiz kimseler olmaları gerekir. Maliye ve Gümrük Bakanlığı bu programda okuyan öğrencilere burs vermektedir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Maliye programını bitirenlere "Maliye Meslek Elemanı"ünvanı verilir. Maliye meslek elemanları vergi ile ilgili alanlarda ara eleman olarak görev yaparlar.

Çalışma Alanları: Mezunlar, devlet sektöründe özellikle Maliye ve Gümrük Bakanlığında çalışma imkânına sahiptirler. Maliye meslek yüksekokulu mezunları, özel sektöre ait kuruluşların mali birimlerinde çalışabilecekleri gibi serbest de çalışabilirler.

0 yorum: