MESLEK DALLARI 30

20 Ocak 2008 Pazar

Türk Dili ve Edebiyatı




Türk dilinin yapısı, diğer dillerle olan bağlantısı ele alınır. Türk edebiyatının tarihi ve bugünkü durumu incelenir. Türk Dili ve Edebiyatının tüm evrelerine yönelik araştırma ve eğitim yapılır. Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunları, kütüphanelerde, arşivlerde, Kültür Bakanlığı’nda, TRT kurulunda görev alabilirler. Yükseköğretim kurumlarında okutman olarak çalışabilirler. Öğretmenlik sertifikası alanlar orta dereceli okullarda öğretmenlik yapabilirler. Özel yetenekleri olanlar, gazete ve dergilerde yazarlık, editörlük yapabilirler. Türk Dili ve Edebiyatı: Bu programda Türk dilinin yapısı, gelişmesi ve diğer dillerle olan bağlantısı ele alınır. Türk edebiyatının tarihi ve bugünkü durumu incelenir. Türk dili ve edebiyatının tüm evrelerine yönelik araştırma ve eğitim yapılır. Bu programda Osmanlıca, genel dilbilim, Çağatayca veya Uygurca, servet-i funun edebiyatı, halk edebiyatı konularında dersler okutulur.




Türkçe Öğretmenliği


Eğitim fakültelerinin Türkçe Öğretmenliği bölümünde ortaöğretim kurumlarına öğretmen yetiştirmek amacıyla eğitim öğretim yapılmaktadır. Mezunlar ortaöğretim kurumlarında öğretmen olarak görev alabilirler



Uçak Mühendisliği


Havada seyreden her türlü aracın tasarlanması ve inşa projelerinin hazırlanması, üretilmesi, bakım ve onarımının teknolojisi ve işletme konularında eğitim ve araştırma yapılır. THY, Kara ve Hava Kuvvetlerinde ana bakım üstlerinde, Tusaş, Mke kurumunda ve bazı özel havacılık şirketlerinde çalışılabileceği gibi makine mühendisliği sahalarında da çalışılabilir. Gözlem istasyonları ve rasathanelerde görev alabilirler. Ancak büyük bir çoğunluk mezun olduktan sonra iş bulmakta güçlük çekmektedir.



Uluslararası İlişkiler


Dünya devletlerinin oluşturduğu uluslararası sistemin; tarih, siyasi, ekonomik ve hukuki yapısı, işleyişi gibi konularda, Türkiye’nin bu sistem içindeki yerine ve dış ilişkilerine özel ağırlık verilerek eğitim yapılır. Başta Dışişleri Bakanlığı olmak üzere, Maliye Gümrük, Kültür ve Turizm Bakanlığı gibi bakanlıklarda, özel şirketlerde, çeşitli kitle haberleşme kuruluşlarında ve uluslararası bankalarda çalışılabilir.



Programın Amacı: Bu programda dünya devletlerinin oluşturduğu uluslararası sistemin tarihi, geçirdiği evreler, sistemin siyasi, ekonomik ve hukuksal yapısı, işleyişi gibi konularda, Türkiye'nin bu sistem içinde yerine ve dış ilişkilerine özel ağırlık verilerek eğitim yapılır.



Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Uluslararası ilişkiler programında uluslararası ilişkiler, Türk dış politikası, devletler hukuku, siyasal tarih, siyaset bilimi, toplumbilim, ekonomi gibi dersler okutulur.



Gereken Nitelikler: Bu bölüme girmek isteyenlerin düşüncelerini söz ve yazı ile en etkin biçimde iletebilen, tarih, sosyoloji, psikoloji, hukuk, ekonomi alanlarına ilgi duyan, en az bir yabancı dili iyi bilen, insan ilişkilerinde başarılı kimseler olmaları gerekir. Bu bölümde diplomasi alanına uzman yetiştirildiği düşünülürse, bu mesleğin üyesi olacak bir kimse için, temsil niteliğine ve genel kültüre sahip olma ve insan ilişkilerinde başarılı olma, aranan en önemli niteliklerdir.



Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Uluslararası ilişkiler bölümünü bitirenler açılan sınavlarda başarı gösterirlerse diploması alanında çeşitli ünvanlarla görev alabilir. Diplomat, devletin bir başka ülkede temsilcisi olup kendi ülkesi ile gönderildiği ülke arasındaki ilişkileri yürütür. Temsil görevini yürüttüğü ülkenin hükümeti ile kendi hükümeti arasındaki diplomatik ilişkileri düzenler. Mezunlar diğer siyaset bilimi mezunlarının çalıştıkları alanlarda, onların yaptıkları görevleri yapabilirler. Yerel ve uluslar arası bankalarda ticari işlemler yürütürler.



Uzay Mühendisliği


Programın Amacı



Uzay bilimleri ve teknolojisi programının amacı, uzay bilimleri ve uzay teknolojisi konusunda eğitim ve araştırma yapmaktır.



Programda Okutulan Belli Başlı Dersler



Uzay bilimleri ve teknolojisi programında eğitim süresi 4 yıldır. Programda, başta matematik, fizik ve astronomi konuları ile ilgili dersler olmak üzere, uzay teknolojisi ile ilgili dersler okutulmaktadır.



Gereken Nitelikler



Uzay bilimleri ve teknolojisi programında başarılı olmak için, üstün bir akademik yeteneğe sahip olmak, fizik ve astronomi konularına ve bilimsel araştırmalara ciddi bir ilgi duymak gereklidir.



Mezunların Kazandıkları Unvan ve Yaptıkları ışler



Uzay bilimleri ve teknolojisi programını bitirenlere "Uzay Mühendisi" unvanı verilmektedir. Uzay mühendisleri hava ve uzay araçlarının tasarımı ve yapımı, bunların uzaya gönderilmesi, araçların yerden izlenmesi, araçlarla haberleşme vb. işleri yaparlar.



Çalışma Alanları



Uzay mühendisleri Aselsan, Roketsan, TÜBİTAK ve Marmara Araştırma Enstitüsü gibi kuruluşlarda görev alabilirler. Uzay mühendislerinin iş bulma şansı ülkemizin uzay araştırmalarında ilerlemesine bağlı bulunmaktadır



Veteriner Hekimlik


Veteriner fakülteleri, evcil hayvan nesillerinin iyileştirilmesi, sağlıklarının korunması, hastalıklarının tedavisi, salgın hastalıkların önlenmesi, hayvansal ürünlerin artırılması, hayvansal besinlerin niteliğinin ve insan sağlığına uygunluğunun kontrolü konularında eğitim-öğretim, uygulama ve araştırma yapmaktadır. Mezunlar İl Veteriner Müdürlükleri hayvan ıslahı ve üretim kurumlarında, veteriner kontrol ve araştırma enstitüleri ile bölge labaratuvarlarında çalışabilirler. Uzmanlık alanlarına göre, Sağlık Bakanlığına bağlı çeşitli enstitü ve labaratuvarlarda ilaç firmalarında çiftliklerde, gıda sanayi sektöründe, halk sağlığı ve çevre sağlığı ile ilgili bütün kamu kurum ve kuruluşlarda görev yapabilmektedirler.



Programın Amacı: Veteriner hekimlik programının amacı, evcil, küçük ve büyükbaş ile kümes hayvanlarının ırklarının ıslahı, üretimi, yetiştirilmesi, verimliliklerinin artırılması, hayvan sağlığının korunması, hastalıklarının tedavisi, salgın hastalıkların önlenmesi, hayvansal ürünlerin (su ürünleri dahil), insan sağlığına uygunluğunun kontrolü, hayvansal ürünlerde kirlenme ve çevre kirliliği konularında eğitim-öğretim ve uygulama yapmaktır.



Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Veteriner hekimlik programında eğitim süresi 5 yıldır. Öğretimin ilk yılında fizik, kimya, zooloji, botanik gibi dersler okutulur; ikinci yılında anatomi, histoloji ve embriyoloji, fizyoloji, biyokimya gibi alanlarda teorik ve pratik bilgiler verilir. Temel bilimler derslerini almış öğrencilere 3. ve 4. sınıflarda iç hastalıkları, cerrahi, farmakoloji, parazitoloji, bakteriyoloji, hayvan besleme, hayvan yetiştiriciliği, hayvan ırkları, bunların bakım metotları, hastalıkları ve yapağı, tiftik, deri gibi hayvan ürünlerinin üretimi, patoloji vb. alanlarda gerekli teorik dersler verilmekte, laboratuvar ve kliniklerde uygulamalar yaptırılmaktadır. Son sınıfa geçen öğrenciler ise et ve süt gibi hayvansal ürünlerin muayene ve teknolojisi, hayvanların suni ve tabii metotlarla çoğaltılması, dahiliye, cerrahi, doğum gibi hekimlik yönü ağır olan konuları kapsayan dersler alırlar ve kliniklerde hasta hayvan üzerinde uygulama yaparlar.



Gereken Nitelikler: Veterinerlik hekimlik alanında eğitim görmek isteyen bir kimsenin üstün bir akademik yeteneğe sahip, biyoloji ve kimya konularına ilgili ve bu alanlarda başarılı, hayvanlarla ilgilenmekten hoşlanan bir kimse olması gerekir. Ayrıca, kişinin sabırlı ve dikkatli bir gözlemci olması, düşüncelerini başkalarına aktarma(ikna) gücüne sahip bulunması da beklenir. Veteriner hekimlik, hizmetin ağırlığı nedeni ile daha çok erkeklere açık bir meslek görünüyorsa da son zamanlarda kız öğrenciler de veteriner fakültelerini tercih etmektedirler.



Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Veteriner hekimlik programı mezunlarına "Veteriner Hekim" ünvanı verilir. Veteriner hekimlerin bulundukları yörenin Veteriner Hekimleri Odasına kayıt olmaları yasal bir zorunluluktur. Bir veteriner hekimin yaptığı işler şöyle sıralanabilir:



a) Hayvan neslinin iyileştirilmesi: Yurdun çeşitli bölgelerinin iklim, tarımsal yapı ve pazarlama koşullarına uygun hayvan tür ve ırklarının saptanması, mevcut olanların iyileştirilmesi, verimlerini artırıcı yöntemlerin uygulanması.



b) Hayvan hastalıklarının tedavisi: Hayvan hastalıkları ile savaşmak için gerekli aşı, serum ve diğer biyolojik ve kimyasal maddelerin hazırlanması ve uygulanması.



c) Besin kontrolü ve koruyucu hekimlik: Hayvansal besinlerin sağlıklı bir biçimde ve yeterince üretilmesinin sağlanması; halkı, hayvansal besinlerle yayılabilecek hastalıklardan korumak için besinlerin kalite yönünden denetiminin yapılması, besinlerin sağlıklı biçimde hazırlanması, korunması, taşınması ve pazarlanmasında sağlık koşullarına uyulup uyulmadığının denetlenmesi.



d) Eğitim-Öğretim: Hayvanların bakım ve beslenmesi, sağlıklarının korunması, hayvan nesillerinin geliştirilmesi, hayvan ürünlerinin değerlendirilmesi konularında hayvan yetiştiricilerini aydınlatmak amacı ile yıllık eğitim ve öğretim programlarının düzenlenmesi, yayınların yapılması.



e) Araştırma: Salgın ve paraziter hayvan hastalıklarının önlenmesi için aşı, serum vb. ilaçlar üzerinde araştırmalar yapılması. Veteriner hekimlik, hizmeti ağır olan bir meslektir. Veteriner hekimler günlük normal çalışma süresinden fazla çalışırlar. Günün her saatinde görevli oldukları gibi resmi tatillerde bile görev yaparlar. Salgın ve paraziter hayvan hastalıkları görüldüğünde veteriner hekim sık sık köylere gitmek zorundadır. Mevcut kanunlara göre her veteriner hekim mezun olunca bir klinik açabilir. Bu özel işinde de hayvan sahibinin her başvurusuna cevap vermek durumundadır. Bütün bu güçlüklerin yanında veteriner hekim bir canlının acısını dindirmenin hazzını da duyar.



Çalışma Alanları: Veteriner hekimlik programı mezunları ve uzman veteriner hekimler; Tarım, Orman, ve Köy İşleri Bakanlığına bağlı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğünün merkez, il ve ilçe hayvan sağlığı müdürlüklerinde, Proje Uygulama ile Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürlüğünde; Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü merkez ve hayvan ıslahı ve üretim kurumlarında; veteriner kontrol ve araştırma enstitüleri bölge labotuvarlarında; Et ve Balık Kurumu, özel sektör et kombinaları, Süt Endüstrisi Kurumu, Yapağı ve Tiftik A.Ş., Yem Sanayi vb. KİT'lerde sağlık kontrol (teknolojik ve hijyenik), kalite kontrol, üretim, işletme ve yönetiminde; Sağlık Bakanlığına bağlı enstitü ve halk sağlığı laboratuvarlarında; belediyelerde, Atom Enerjisi, TÜBİTAK araştırma laboratuvarlarında; Milli Prodüktivite Merkezi, Devlet Planlama Teşkilatında; ordu hayvan sağlığı ve gıda kontrol hizmetlerinde, ilaç firmaları, özel sektör çiftlikleri ve hayvansal üretime dayalı gıda sanayiinde; halk sağlığı ve çevre sağlığı ile ilgili tüm kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapabilmektedir. İnsan sağlığının korunması açısından hayvansal ürünlerin önemi büyüktür. Artan nüfusu beslemek için ülkemizde hayvancılığın daha modern ve bilimsel yöntemlerle yürütülmesi gerekmektedir. Bu nedenle veteriner hekimlere gereksinme duyulmaktadır. Ülkemizde halen büyük bir veteriner hekim açığı bulunmaktadır.



Yapı Ressamlığı


Yapı ressamlığı programının amacı, her türlü bina, köprü, harita yapımında mimarlarla birlikte çalışacak ara elemanı yetiştirmektir. Resim, grafik ve tasarım yeteneklere sahip olunması gerekir.



Programın Amacı: Yapı ressamlığı programının amacı mühendisler ve mimarlar tarafından tasarlanmış olan inşaat projelerini, istenilen ölçülere göre çizebilen elemanları yetiştirmektir.



Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Yapı ressamlığı programında matematik, bilgisayar, yapı statiği, yapı bilgisi, perspektif çizimler, bina bilgisi, sıhhi tesisat, kalorifer tesisatı, çizimi, mimarı proje gibi dersler işlenmektedir.



. Gereken Nitelikler: Yapı ressamlığı programında okumak isteyenlerin görme keskinliğine, şekil ve uzay ilişkilerini görebilme, el ve gözü içgüdümle kullanabilme, zihinde canlandırma ve düzgün çizim yapabilme yeteneklerine sahip dikkatli ve titiz kimseler olmaları gerekir.



Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Yapı ressamlığı programını bitirenlere "Yapı Ressamlığı Teknikeri" ünvanı verilir. Yapı ressamlığı teknikerleri mimar ve mühendisler tarafından hazırlanmış projeyi istenilen ölçülere göre çizer, projelerin uygulanmasında metraj, keşif ve hak ediş hesap ve çizelgelerin hazırlanmasında mimar ve mühendislere yardımcı olur; statik proje ve hesaplarının kontrolünü yaparlar. Yapı ressamlığı teknikerleri iyi aydınlatılmış bir ortamda, ayakta veya oturarak mimarların denetimi altında çalışırlar.



Çalışma Alanları: Yapı ressamlığı teknikerleri Bayındırlık, İmar ve İskân Bakanlığı, belediyeler gibi kamu kuruluşlarında, işletmelerin resim atölyelerinde, mühendislik ve mimarlık bürolarında inşaat şirketlerinde çalışabilirler. Bilgisayar, yapı ressamlığında işlerin daha kolay yapılmasını sağlamıştır. Bu gelişmelerin yakında meslek uygulamasında bazı değişikliklere yol açması kaçınılmazdır.




Zihinsel Engelliler Öğretmenliği


Bu bölümde çeşitli seviyelerde zekâ geriliği olan ve bu nedenle normal eğitim imkanlarından yararlanmayacak çocukların eğitimini gerçekleştirebilecek öğretmenler yetiştirmek için eğitim ve araştırma yapılır. Amaçlar zeka seviyesi bakımından çeşitli derecelerde normalin altında bulunan çocukları, kendi seviyelerinde üretken ve uyumlu kişiler yapmaktır. Mezunlar özel eğitim kurumlarında ve sınıflarında, normal ilkokulların bünyesinde açılan alt özel sınıflarda zeka özürlü çocuklara öğretmenlik yaparlar. İlköğretim çağında zihin yetersizliği yüzünden öğrenme güçlüğü olan çocukları eğitecek öğretmenleri yetiştirir.












0 yorum: