MESLEK DALLARI 11

29 Ocak 2008 Salı

Değirmencilik
Programın Amacı

Değirmencilik programının amacı, un değirmenlerinin öğütme ve depolama işlemlerinin kontrolü, işletme birimlerinin bakımı, sevk ve idaresi alanında çalışacak ara insangücünü yetiştirmektir.


Programda Okutulan Belli Başlı Dersler

Değirmencilik programında matematik, fizik, kimya gibi temel bilim dersleri yanında hububat bilgisi ve teknolojisi, değirmen makineleri ve makine bilgisi, hububat kimyası, elektrik bilgisi, makine bilgisi, analitik kalite kontrolü, ekonomi ve değirmen işletmeciliği gibi dersler okutulur ve uygulamalar yaptırılır.

Gereken Nitelikler

Değirmencilik programında eğitim görmek isteyen kimselerin fiziğe (özellikle mekanik konulara) ve ticarete ilgili ve bu alanlarda başarılı çalışmaları organize edebilen kimseler olmaları beklenir.

Mezunların Kazandıkları Unvan ve Yaptıkları ışler

Değirmencilik programını bitirenlere "Değirmencilik Teknikeri" unvanı verilir. Değirmencilik teknikeri, başta tahıl olmak üzere, taneli ürünlerin (baklagil, yağlı tohum vb.) öğütülmesi, ürünün kalite kontrolü, depolanması ve pazarlanması ile un değirmenlerinin bakımı ve işletmelerin yönetimi ile ilgili işleri yürütür.

Çalışma Alanları

Değirmencilik teknikerleri un ve unlu ürünlerin üretildiği fabrika ve imalathanelerde görev alabilirler

Dekoratif Ürünler Öğretmenliği
Bölüm melek liselerine, pratik sanat okullarına öğretmen yetiştirir. Mezunlar pratik kız sanat okullarında, halk eğitim merkezlerinde, meslek liselerinde öğretmenlik yapabilirler. Özel kuruluşlarda ve kendi iş yerlerinde çalışabilirler.



Demiryolu Araçları
Programın Amacı

Demiryolu araçları programı, Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğüne bağlı kuruluşlarda, ustabaşı ile mühendis arasında, teknik hizmetler görecek teknik elemanları yetiştirmek amacına yönelik öğretim yapar.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler

Demiryolu araçları programında matematik, fizik, kimya, mekanik, mukavemet gibi temel derslerin yanı sıra; demiryolu tanımı, hareket dinamiği, taşıtların konstrüksiyonu, çekici vagonlar ve katar mekaniği dersleri ile makine bilgisi, teknik resim, elektroteknik, malzeme, makine elemanları, elektrik makineleri, ısıtma-havalandırma gibi diğer meslek dersleri verilmektedir. Öğrenciler öğretim süresi içinde bilgi, görgü ve becerilerini artırmak amacıyla 60 işgünü pratik çalışma yapmak zorundadırlar.

Gereken Nitelikler

Bu programa girmek ve bu alanda çalışmak isteyen kişiler, kendilerini matematik, fizik, kimya ve teknik gibi alanlarda iyi yetiştirmelidirler. Bu alanda çalışacak iyi bir teknik eleman, düzgün şekil çizmek, iş organizasyonu ve atölye çalışmalar gibi konularda belirli bir yeteneğe sahip; aynı zamanda insanlarla ilişkilerinde uyumlu ve geçimli olmalıdır.

Mezunların Kazandıkları Unvan ve Yaptıkları ışler

Demiryolu araçları programından mezun olanlara "Demiryolu Araçları Teknikeri" unvanı verilir. Demiryolu araçları teknikerleri, devlet demiryolları fabrikalarındaki yapım ve onarım işlerinde ve işletme alanlarında çalışabilirler.

Çalışma Alanları

Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğünün Eskişehir Lokomotif Motor Sanayi (ELMS), Adapazarı Vagon Sanayi (ADVAS), Sivas Demiryolu Makine Sanayi (SİDEMAS) ile yurt genelinde İstanbul Haydarpaşa'da, Ankara'da, İzmir'de, Sivas'ta, Malatya'da ve Adana'da bulunan devlet demiryolları işletme tesisleri demiryolu araç teknikerlerinin başlıca çalışma alanlarını teşkil etmektedir. Demiryolu araçları teknikerleri, yeterli ölçüde elektrik, makine ve motor bilgisine sahip olduklarından ve çizim yeteneği kazandıklarından, ilgili diğer kamu ve özel kuruluşlarda da çalışma olanağına sahiptirler



Demiryolu İnşaatı ve İşletmeciliği
Programın Amacı

Demiryolu inşaatı ve işletmeciliği programının amacı, demiryolu inşaatında ve demiryollarının işletilmesinde çalışacak ara insangücünü yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler

Demiryolu programında, matematik, teknik mekanik, statik mukavemet, demiryolu bilgisi, malzeme bilgisi, makine bilgisi, tasarı, geometri ve teknik resim, istasyon ve hizmetleri, kazalar, taşıt tekniği, hareket, servis hizmetleri, tarifeler ve maliyet hesabı gibi dersler okutulmaktadır.

Gereken Nitelikler

Bu bölüme girmek ve bu alanda çalışmak isteyen kişiler, kendilerini matematik, fizik, kimya ve teknik alanlarda iyi yetiştirmelidirler. Bu alanda çalışacak teknik eleman, düzgün şekil çizmek, iş organizasyonu ve atölye çalışmaları gibi konularda belirli bir yeteneğe sahip; aynı zamanda insanlarla ilişkilerinde uyumlu ve geçimli olmalıdır.

Mezunların Kazandıkları Unvan ve Yaptıkları ışler

Demiryolu inşaatı ve işletmeciliği programını bitirenlere "Demiryolu İnşaatı ve İşletmeciliği Teknikeri" unvanı verilir. Demiryolu inşaatı ve işletmeciliği teknikerleri, inşaat mühendisinin gözetim ve denetimi altında demiryolu döşenecek alanda traverslerin, demiryollarının döşenmesi, bağlantıların ve geçitlerin yapılması, demiryollarının bakımı ve onarımı ile ilgili işlerin yürütülmesini sağlarlar.

Çalışma Alanları

Demiryolu inşaatı ve işletmeciliği teknikerleri, Ulaştırma Bakanlığı, Devlet Demiryolları İşletmelerinde görev alırlar.



Deniz Elektroniği
Deniz elektroniği programının amacı, her türlü deniz araçlarında elektronik alet ve devrelerin, bakımı ve onarımında gerekli, eğitim ve öğretim yapılar bu alanda çalışacak teknik eleman yetiştirmektir.

Programın Amacı: Deniz elektroniği programının amacı, gemilerde ve limanlarda bulunan elektronik cihazların kurulması, bakımı ve onarımı işlerini yapacak ara insangücünü yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler Deniz elektroniği programında temel elektronik, elektronik, teknik deniz elektriği, bilgisayar temel gemicilik, gemi makineleri operasyonu denizde haberleşme, deniz ticaret hukuku gibi dersler ve denizcilik İngilizcesi okutulmaktadır.

Gereken Nitelikler Deniz elektroniği programında okumak isteyenlerin fiziğe , özellikle elektrik ve elektronik konularına ilgili ve bu alanda başarılı, bedence sağlam, görme ve işitme duyumları keskin dikkatli ve sorumlu kimseler olmaları gerekir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Deniz elektroniği programını bitirenlere "Deniz Elektroniği Teknikeri" ünvanı verilmektedir. Deniz elektroniği teknikeri gemilerde elektronik sistemlerin bakımı, korunması, onarımı ve programlanması, kıyı kuruluşlarında (limanlarda) mevcut elektronik sistem ve cihazların birimlere takılması ve kullanılması ile ilgili işlemleri yürütür.

Çalışma Alanları Deniz elektroniği teknikerleri, Ulaştırma Bakanlığının Denizcilik İşletmelerinde, Meteoroloji Genel Müdürlüğünde, turizm sektöründe (yat işletmeciliği alanında) görev alabilirler. Denizcilik sektöründe bu alanda yetişmiş eleman açığı vardır.



Deniz Haberleşme
Deniz haberleşme programının amacı, denizlerde seyrüseferde bulunan gemilerin iç ve dış haberleşme araçlarının kullanımı, bakımını ve onarımını sağlayan ara eleman yetiştirmektedir. Deniz yolculuğuna uygun bir yapı ve uzun seyahatlere katlanabilme özellikleri aranır.

Programın Amacı: Deniz haberleşme programının amacı, denizcilikle ilgili kıyı kuruluşlarının "Haberleşme" birimlerinde görev yapacak ara insan gücünü yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler Deniz haberleşme programında matematik, fizik meteoroloji, seyir, deniz haberleşme, elektroteknik, vardiya tutma usulleri, yük işlemleri ve istif gibi dersler ile denizcilik İngilizcesi okutulur.

Gereken Nitelikler Deniz haberleşme programında okumak isteyenlerin bedence sağlam, konuşma özürlü olmayan fizik konusuna ilgili ve bu konuda başarılı, dikkatli ve sorumlu kimseler olmaları gerekir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Deniz haberleşme programını bitirenlere "Deniz Haberleşme Teknikeri" ünvanı verilmektedir. Deniz haberleşme teknikeri limanlarda ve gemilerde haberleşmeyi sağlar, gemilerden gelen mesajları alır, ilgililere iletir; gemilere veya limanlara gidecek haberleri gönderir. Çalışma Alanları Deniz haberleşme teknikerleri Ulaştırma Bakanlığına ve Meteoroloji Genel Müdürlüğüne bağlı birimlerde görev yaparlar. Ülkemizde gelişen denizcilik sektörünün bu elemanlara ihtiyacı artmaktadır

Deniz İşletmeciliği ve Yönetimi

Deniz taşımacılığı işletme ve yönetimi alanında, çalışacak insangücü yetiştirilir. Denizcilik işletmecisi, çalıştığı işletmede, para, malzeme ve insangücünün en verimli şekilde kullanılması ve gemilerin kârlı çalıştırılması için yönetim planını düzenler, çalışmaları denetler, gemilerin yük ve yolcu hareketlerinin bağlantı ve organizasyonunu sağlar. Ulaştırma Bakanlığına veya özel deniz taşıma şirketlerine bağlı gemilerde ve limanlarda çalışılabilir.

Programın Amacı: Denizcilik işletmeciliği ve yöneticiliği programının amacı, deniz taşımacılığının işletme ve yönetimi alanında çalışacak insangücünü yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Deniz işletmeciliği ve yöneticiliği programında eğitim süresi 4 yıldır. Bu programda matematik, istatistik, hukuk, ekonomi, deniz ticaret hukuku, muhasebe, bilgisayar vb. dersler okutulur.

Gereken Nitelikler: Deniz işletmeciliği ve yöneticiliği alanında çalışmak isteyenlerin sosyal bilimlere, özellikle ekonomi ve işletme konularına ilgi duyması ve bu alanda başarılı, bir yabancı dil öğrenmeye hevesli ve yetenekli, başkalarını ikna edebilen, girişimci, yaratıcı, açık havada çalışmaktan ve uzun süre deniz yolculuklarından hoşlanan bir kimse olması gerekir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Deniz işletmeciliği ve yöneticiliği programını bitirenlere "Denizcilik İşletmecisi" ünvanı verilmektedir. Denizcilik işletmecisi çalıştığı işletmede para, malzeme ve insangücünün en verimli şekilde kullanılması ve gemilerin kârlı bir biçimde çalıştırılması için yönetim planı düzenler; çalışmaları denetler, gemilerin yük ve yolcularını tam kapasite ile çalışacak şekilde artırmak için önlemler alır; çalıştığı işletmeye bağlı olan veya olmayan gemi, yük, yolcu hareketlerinin bağlantı ve organizasyonunu sağlar.

Çalışma Alanları: Denizcilik işletmecisi ve yöneticisi Ulaştırma Bakanlığına veya özel deniz taşıma şirketlerine bağlı gemilerde ve limanlarda çalışabilir.



Deniz Teknolojisi Mühendisliği


Denizcilik sektöründeki teknik eleman yokluğunu gidermek, Türkiye’ye kıyıları olan ülkelerle işbirliği yapılarak denizlerimizin korunmasını ve temizlemesini sağlamak, balıkçılık ve su ürünleri sektörüne öncülük edilerek ülke ekonomisine katkıda bulunmak ve deniz teknolojisi ile ilgili bilimsel araştırma ve çalışmalar yapmak programın amaçları arasındadır. Mezunlar Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’nın açtığı sınavlara girerek kamu sektöründe çalışabilecekleri gibi çeşitli özel sektör kuruluşlarında da iş bulabilmektedirler. Ayrıca su ürünleri yetiştirme çiftliklerinde görev alabilmektedirler.

Programın Amacı: Deniz teknolojisi mühendisliği programının amacı, denizin içinde ve dibinde bulunan canlı ve cansız zenginliklerin (petrol, doğalgaz, ve deniz ürünlerinin) aranması ve üretilmesinde, deniz kirliliğinin önlenmesinde kullanılan her türlü yapı ve aracın (gemi platformu vb.) tasarımı ve üretilmesi alanında eğitim ve araştırma yapmaktır.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler Deniz teknolojisi mühendisliği programında eğitim süresi 4 yıldır. Programda matematik ve fizik gibi temel fen alanları ile ilgili dersler yanında, oşenografi (Okyanusbilim) dalga mekaniği, gemi termodinamiği, deniz kirliliği, kazı yapıları, deniz hukuku ve gemi işletmeciliği gibi dersler okutulmaktadır.

Gereken Nitelikler Deniz teknolojisi mühendisliği programına girmek isteyenlerin üstün bir akademik yeteneğe sahip, fen derslerine ilgili ve bu alanlarda başarılı, dikkatli bir gözlemci olmaları ve açık havada çalışmaktan hoşlanmaları gerekir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Deniz teknolojsi mühendisliği programını bitirenlere "Deniz Mühendisi" ünvanı verilir. Deniz Mühendisleri denizde bulunan hammaddelerin bulunması ve işletilmesinde kullanılacak araçları tasarlar ve en ekonomik yolla üretimi planlar. Ayrıca, denizde seyreden taşıtların yapım, onarım ve yönetimi konularında liman ve kıyı yapıları inşaatında ve deniz kirliliğini önleme teknolojisi alanında mühendislik hizmetleri verirler.

Çalışma Alanları Deniz mühendisleri tersanelerde, DSİ'de, petrol şirketlerinde, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının çeşitli birimlerinde görev alabilirler.



Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği

Denizcilik İşletmelerinin teknik kadroları ile Sosyal Bilimler eğitim görmüş işletmeci kadrolar arasındaki ilişkiyi kurabilecek formasyonlara sahip yönetici elemanları yetiştirme amacına yöneliktir. Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisleri, deniz işletme şirketlerinde, liman ve liman işletme kuruluşlarında, uluslararası sulardaçalışan acenta ve şirketlerde, denizcilikle ilgili sigorta ve finans kuruluşlarında, belli staj dönemi sonucunda kaptan ve Gemi Makine Mühendisi olarak gemilerde, denizcilikle ilgili her türlü alanda çalışabilirler.

Programın Amacı: Deniz ulaştırma işletme mühendisliği bölümünün amacı hem denizde güverte ve makine zabiti hem de denizcilik acentalarında çalışacak elemanları yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler Deniz ulaştırma ve işletme mühendisliği bölümündeki öğrenciler 1. sınıfın sonunda üç anabilim dalından birine ayrılmaktadır. Bunlar gemi yönetim mühendisliği (güverte) gemi makineleri işletme mühendisliği ve deniz ulaştırma işletme mühendisliğidir. Birinci yıl matematik, fizik, kimya, bilgisayar programlama, gemi mühendisliğine giriş, deniz, örf, adet ve liderlik, malzeme bilgisi gibi dersler okutulur, ikinci sınıftan itibaren okutulan dersler, dallarına göre, kısaca şunlardır:

Gemi Yönetim Mühendisliği (Güverte): Bu dalda küresel trigonometri, vardiya esasları, termodinamik, pusula bilgisi, elektronik seyir yardımcıları, deniz meteorolojisi ve oseanagrafi, gemi manevrası; Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği (makine) dalında, ısı iletimi, dinamik, hidrolik gemi makineleri bakımı, otomatik kontrol, takım tezgahları, gemi inşaatı gibi dersler okutulur. Termodinamik, elektronik gibi dersler bu iki programda ortaktır. Gemi makineleri işletme mühendisliği (işletme) dalında işletme hukuku, muhasebe ilişkileri, ekonomik coğrafya, ulaştırma mühendisliği, işletme yönetimi ve organizasyonu istatistik ve olasılık, pazarlama ilkeleri, deniz ulaştırma ekonomisi, deniz sigortacılığı, denizcilikte yatırım gibi dersler okutulmaktadır.

Gereken Nitelikler Deniz ulaştırma işletme mühendisliği bölümünün alt dallarına ayrılacaklar için gereken nitelikler de ayrı ayrı verilmiştir: Gemi yönetimi mühendisliği dalına ayrılmak isteyenlerin matematiğe özellikle geometriye ve fiziğe ilgili ve bu konularda başarılı, bedence sağlam ve güçlü açık havada ve denizde yaşamaktan hoşlanan ailesinden uzak kalabilen, başkalarını yönetebilen çok dikkatli ve sabırlı; (gemi makineleri) işletme mühendisliğinde okumak isteyenlerin matematiğe ve fiziğe, özellikle mekanik konularına ilgili ve bu alanda başarılı, denizde ve kapalı ortamlarda çalışmaktan sıkılmayan bedence sağlam, güçlü, ve dikkatli kimseler olmaları gerekmektedir. Deniz ulaştırma işletme mühendisliği dalında okumak isteyenlerin matematiğe ve sosyal bilimlere özellikle hukuk ve ekonomiye ilgili, başkaları ile iyi iletişim kurabilen, başkalarını etkileyebilen ve sistemli çalışabilen kimseler olmaları gerekir. Bu dalda başarılı olmak için iyi derecede İngilizce bilmek gereklidir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Bu üç daldan mezun olanların hepsine "Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Lisans Diploması" verilmekte ve diplomada dal adı belirtilmektedir. Güverte zabiti olarak çalışacak mezunlar 4. Kaptan olarak işe başlayarak, belli hizmet dönemlerinden sonra kaptanlığa (süvariliğe) kadar yükselirler. Gemide bulunan her kaptanın belli görevleri vardır. Bunlar genellikle her gün köprü üstünde 8 saat değişmeli olarak vardiya tutmak ve geminin güvenli biçimde seyrini, limanlara yanaşıp geminin yükünü boşaltmasını ve yeni yük almasını sağlamaktır. Makine zabiti olarak çalışacak mezunlar 4. makine zabiti olarak işe başlayarak, belli hizmet dönemlerinden sonra 1. makine zabitliğine (baş mühendisliğe) kadar yükselirler. Genel olarak yaptıkları işler, her gün 8 saat makine dairesine değişmeli olarak nöbet tutmak, makinelerde çıkabilecek aksaklıkları saptayıp onarmak, gemideki tüm makine donanımının bakımına yapmak ve düzenli olarak işleyişini sağlamaktır. Çalışma ortamı kapalı ve gürültülüdür. Deniz ulaştırma işletme mühendisi olarak çalışacak olanlar denizcilikle ilgili firmalarda yatırımları değerlendirme, gemilerin ve yüklerinin sigorta işlemleri, limanlarda yüklenen veya boşaltılan mallarla ilgili işlemleri, uluslararası iş yapan firmalarda gemilere yük, yüke gemi bulunması gibi işleri yürütürler.


Çalışma Alanları Deniz ulaştırma işletme mühendisleri Ulaştırma Bakanlığına veya özel sektöre ait denizcilik kuruluşlarında görev alırlar. Denizde görev yapacak elemanlar için iş bulma sansı çok yüksektir. Karada çalışacakların iş bulma ve ilerleme olanakları iyi İngilizce bilmeye ve mesleki ehliyete bağlıdır. Ülkemizde deniz yolu ile ulaşıma verilen önem giderek artmaktadır. Bu da mezunların iş bulma imkanlarını arttırmaktadır

0 yorum: