MESLEK DALLARI 12

29 Ocak 2008 Salı

Deniz ve Liman İşletme
Deniz-liman işletmeciliği bölümü, işletmenin kuruluşu ve hukuki yapıları, finansman personel ve halkla ilişkilerden oluşan temel işlevler, planlama, örgütleme, yönetme ve etkileme, kontrol, karar verme, iletişim alanlarında kalifiyeli eleman yetiştirmeyi amaçlar.


Programın Amacı: Deniz ve liman işletme programının amacı, kıyı kuruluşlarının işletmesi ile ilgili birimlerde çalışacak elemanları yetiştirmektir.
Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Deniz ve liman işletme programında temel gemicilik,ekonomi, deniz hukuku, deniz ticaret hukuku, meteoroloji, gemi yapısı ve dengesi, deniz elektriği ve elektroniği, işletme yönetimi, deniz acenteciliği, liman işletmeciliği, personel yönetimi, gümrük mevzuatı gibi dersler ve denizcilik İngilizcesi okutulmaktadır.

Gereken Nitelikler: Deniz ve liman işletme programında okumak isteyenlerin hem fen hem sosyal bilimlere (özellikle hukuk, ekonomi ve işletmeyi) ilgili, bedence sağlam, dikkatli ve sorumlu kimseler olmaları gerekir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Deniz ve liman işletme programını bitirenlere "Deniz ve Liman İşletme Teknikeri" ünvanı verilmektedir. Deniz ve liman işletme teknikeri limanlara giren ve limanlardan çıkan yüklerin gümrük işlemelerinin yapılması, gemilerin deniz ticaret hukuku kurallarına göre işletilmesi; denizcilikte çalışan personelin yönetimi alanında deniz işletmecisine yardımcı eleman olarak görev yapar, gerektiğinde küçük gemilerde kaptanlık yapabilirler.

Çalışma Alanları: Deniz ve liman işletme teknikerleri denizcilik ve turizm sektöründe görev alırlar. Denizcilik sektöründe bu alanda yetişmiş insan gücüne ihtiyaç duyulmaktadır.

Denizcilik
Programın Amacı

Denizcilik programının amacı, deniz taşımacılığı ve özel deniz araçlarının yönetimi alanında çalışacak elemanları yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler

Denizcilik programında hukuk, ekonomi, beşeri ve sosyal ilişkiler gibi sosyal bilim alanı ile ilgili derslerden başka, can kurtarma ve dalma tekniği, meteoroloji, gemi yapımı, denizde haberleşme, denizde yük taşımacılığı gibi dersler okutulmaktadır.

Gereken Nitelikler

Denizcilik programına girmek isteyen gençlerin sosyal bilimlere ilgi duyması, başkalarını yönetebilme ve ikna edebilme gücüne sahip bedence güçlü ve açık havada çalışmaktan hoşlanan kimseler olmaları gerekir.

Mezunların Kazandıkları Unvan ve Yaptıkları ışler

Denizcilik programını bitirenlere "Denizcilik Meslek Elemanı" unvanı verilir. Denizcilik mezunları deniz taşıtları ile yolcu ve yük taşımacılığı ve deniz taşıtlarının yönetimi ile ilgili işleri, deniz ulaştırma işletmecisi ile birlikte ve onun yardımcısı olarak görev yapar.

Çalışma Alanları

Denizcilik programı mezunları resmi ve özel denizcilik kuruluşlarında görev alabiliriler.

Denizcilik İşletmeleri Yönetimi

Deniz taşımacılığı işletme ve yönetimi alanında, çalışacak insangücü yetiştirilir. Denizcilik işletmecisi, çalıştığı işletmede, para, malzeme ve insangücünün en verimli şekilde kullanılması ve gemilerin kârlı çalıştırılması için yönetim planını düzenler, çalışmaları denetler, gemilerin yük ve yolcu hareketlerinin bağlanltı ve organizasyonunu sağlar. Ulaştrma Bakanlığına veya özel deniz taşıma şirketlerine bağlı gemilerde ve limanlarda çalışılabilİR

Deri Konfeksiyon
Program çeşitli hayvan derilerinin temizlenmesi, boyanması ve işlenmesi gibi işlemleri yürütebilecek eleman yetiştirir. Mezun teknikerler deri ve lif teknolojisi alanında eğitim almış ziraat mühendislerinin yönetiminde kamu ve özel sektöre ait işleme fabrika ve atölyelerinde iş bulabilirler.

Programın Amacı: Deri konfeksiyon programının amacı, deriden manto, ceket, kaban vb. giyim eşyaları üreten işletmelerde yöneticilerle usta ve işçiler arasında görev yapan ara elemanları yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Deri konfeksiyon programında, dericilikte temel işlemler, teknik resim, deri kalıp hazırlama teknikleri, deri dikim teknikleri, deri süsleme teknikleri giysilik deri işleme teknikleri, maliyet hesapları, kalite kontrol ve bilgisayar işletim sistemi gibi dersler okutulmaktadır.

Gereken Nitelikler: Deri konfeksiyon programında okumak isteyenlerin şekil ve uzay ilişkilerini görebilme göz, el ve ayakları eşgüdümle kullanabilme yetenekleri gelişmiş, başkalarını yönetebilen, başkaları ile iyi iletişim kurabilen, bedence sağlam ve dayanıklı; sabırlı ve dikkatli kimseler olmaları gerekir. Yaratıcılık meslekte ilerlemeyi kolaylaştıran bir özelliktir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Deri konfeksiyon programını bitirenlere "Deri Konfeksiyon Teknikeri" ünvanı verilir. Deri konfeksiyon teknikeri, çalıştığı işletmede üretim yöneticilerine yardımcı bir eleman olup üretimi yapılacak modellerin teknik ve artistik çizimlerini yapar. Çizilen modellerin kalıplarını hazırlayarak serileştirir. Üretim sırasında oluşacak bozuklukların düzeltilmesini, deri konfeksiyon atölyelerinde,derinin özelliğine bağlı olarak deri ve tozları çalışan makinelerin gürültüleri bulunmaktadır. Üretim belli vardiyalar halinde ve kışın yoğun olarak yürütülmektedir. Çalışma sırasında, işçiler, ustabaşılar ve yöneticiler ile sürekli iletişim halinde bulunmaktadır. İşyerinde makinelerin ve kesici aletlerin dikkatsiz kullanımından kaynaklanan kaza riskler mevcuttur.

Çalışma Alanları: Deri konfeksiyon bölümünü bitiren elemanlar, hızla gelişmekte olan sektör için ara eleman olarak yetiştirilmektedir. Bu nedenle çalışma imkanları oldukça geniştir. Bu sektörün oldukça geliştiği İstanbul, İzmir, Bursa, Antalya, Konya, Adana, Uşak gibi şehirlerde iş bulma imkânı daha yüksektir.


Deri Mühendisliği
Programın Amacı

Deri ve lif teknolojisi programının amacı deri, pamuk ve yünün işlenmesi ile ilgili teknolojiyi geliştirme alanında çalışacak insangücünü yetiştirmek ve bu alanda araştırma yapmaktır.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler

Deri ve lif teknolojisi programında fizik, kimya, biyoloji ve ekonomi gibi temel derslerden başka lif bitkileri, hayvansal lifler, bitkisel lifler, madensel lifler, sentetik lifler, kürk hayvanları ve yetiştirilmesi, büyükbaş hayvan derilerinin işlenmesi konuları ile ilgili dersler okutulmaktadır.

Gereken Nitelikler

Deri ve lif teknolojisi alanında çalışacak kimselerin temel bilimlere ilgili ve bu alanda başarılı, inceleme ve araştırmaya meraklı, yaratıcı kişiler olmaları beklenir.

Mezunların Kazandıkları Unvan ve Yaptıkları ışler

Deri ve lif teknolojisi bölümünü bitirenlere "Ziraat Mühendisi" unvanı verilir. Deri ve lif teknolojisi alanında yetişen ziraat mühendisi tarımsal bir ürün olan derinin, hammadde durumundan işlenmiş deri haline gelinceye kadar geçirdiği işlemleri ve ürünün pazarlanmasını planlar; başta deri olmak üzere yün, pamuk ve sentetik liflerin değerlendirilmesine yönelik teknolojilerin geliştirilmesi için araştırmalar yapar.

Çalışma Alanları

Deri ve lif teknolojisi alanında yetişen ziraat mühendisleri özel sektöre ait deri işletmelerinde, kamu sektörüne ait deri ve lif işleme fabrikalarında çalışabilirler.


Dericilik
Dericilik programının amacı, deri, yün işlenmesi ile ilgili teknolojiyi geliştirme alanında çalışacak insan gücünü yetiştirmek ve bu alanda araştırma yapmaktadır.

Programın Amacı: Dericilik programının amacı, hayvan derilerinin ve kürklerinin işlenmesi, boyanması ile ilgili çalışmaları yürütecek olan elemanları yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler Dericilik programında kimya, fizik, kimya, temel matematik, deri histolojisi ve embriyolojisi, deri üretimi, küçükbaş deri işleme teknolojisi, deri kimyası, deri atıklarının kullanımı, derilerde kalite kontrol ve ham deri ticareti gibi dersler okutulur.

Gereken Nitelikler Dericilik programında okumak isteyenlerin anatomi ve kimyaya ilgili, el ve parmaklarını ustalıkla kullanabilen kimseler olmaları beklenir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Dericilik programını bitirenlere "Dericilik Teknikeri" ünvanı verilir. Dericilik teknikeri yaş deri ve pöstekilerin üzerindeki yabancı cisimlerin temizlenmesi, kimyasal eriyikler içinde bekletilerek tabaklanması, tabaklanan derinin yumuşatıldıktan sonra temizlenmesi, gerdirilmesi ve boyanması gibi işlerin yürütülmesini sağlar. Dericilik teknikeri deri ve lif teknolojisi alanında yetişen ziraat mühendisinin gözetim ve denetimi altında görev yapar.

Çalışma Alanları Dericilik teknikeri, sektöre ve özel kuruluşlara ait deri işleme fabrika veya atölyelerinde görev alabilir

Dış Ticaret
Bu yüksek öğretim programının amacı, ithalat-ihracat kambiyo konularında yetişmiş ara elemanlar yetiştirmeyi amaçlamaktadır.

Programın Amacı: Dış ticaret programının amacı, ihracat ve ithalat işlemleri konusunda çalışacak meslek elemanlarını yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Dış ticaret programında sosyoloji, ekonomi, muhasebe, hukuk, ticaret hukuku, dış ticaret mevzuatı ile ilgili (uluslararası pazarlama, depoculuk, taşımacılık gibi) dersler okutulur.

Gereken Nitelikler: Dış ticaret programına girmek isteyenlerin sosyal bilimlere ilgili, ayrıntı ile uğraşmaktan hoşlanan, dikkatli ve sorumluluk duyguları güçlü kimseler olmaları beklenir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Dış ticaret programını bitirenlere "Dış Ticaret Meslek Elemanı" ünvanı verilir. Dış ticaret meslek elemanları dışsatım (ihracat) ve dıştan alım (ithalat) firmalarında ve gümrüklerde, gelen ve giden mallarla ilgili yazışmaları ve işlemleri yaparlar.

Çalışma Alanları: Dış ticaret programını bitirenler Maliye ve Gümrük Bakanlığına bağlı kuruluşlarda ve özel firmalarda görev alabilirler

Dil Bilimi
Dil adı verilen ve değişik ülkelerde çeşitli toplumların birbirinden farklı sembol istemleri biçiminde kullandıkları, fakat birçok ortak nitelikleri olan iletişim sistemini inceleyen bir bilim dalıdır. Bu niteliği ile dil bilimi, ana dil başta olmak üzere çeşitli dillerin yapısı, bilicilerin üniversite ve araştırma kurumları dışında çalışma imkanları yor gibidir. Dil bilimi programı, dil adı verilen ve değişik ülkelerde çeşitli toplumların birbirinden farklı sembol sistemleri biçiminde kullandıkları, fakat birçok ortak nitelikleri olan iletişim sistemini inceleyen bir bilim dalıdır. Bu niteliği ile dil bilimi anadil başta olmak üzere çeşitli dillerin yapısı, kullanımı ve tarihi ile ilgili konularda eğitim vermektedir.




Dil ve Edebiyat Bölümleri
Dil ve edebiyat başlığı altında toplayabileceğimiz Türk dili ve edebiyatı, doğu dilleri ve edebiyatları, batı dilleri ve edebiyatları, eskiçağ dilleri ve kültürleri ve Mütercim Tercümanlık gibi programlarda başarılı olabilmek için genel akademik yeteneğin yanı sıra sözel yetenek, güçlü bir bellek ve dikkate sahip olmak gereklidir. Ayrıca, dil ve edebiyat konularında özellikle eskiçağ dilleri ve kültürleri ve dilbilim alanlarında eğitim görmek isteyenlerin bilimsel meraka sahip olmaları, eski eserleri araştırmaya ilgi duymaları beklenir. Sümeroloji ve Hititoloji gibi programlar eski uygarlıklara merak duyanların ilgisini çekebilir. Mütercim tercümanlık programına gireceklerin ise zengin bir genel kültür yanında gramer ve kompozisyonda başarılı ve geniş bir sözcük dağarcığına sahip olmaları gerekir. Özellikle tercümanlık çeşitli tipte insan tanıma olanağı verdiğinden, hareketli bir çalışma ortamından ve sosyal ilişkilerden zevk alanlar için önerilebilir. Bu programlarda dersler genellikle kuramsal olarak sürdürülmekte, öğrenciler fakülte kütüphanelerinde araştırma yapmakta, gerektiğinde fakültenin dil laboratuvarlarından yararlanmaktadırlar.


Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Dil ve edebiyat başlığı altında toplanan bu programlardan mezun olanlar değişik ünvanlarla çalışırlar. Dilbilimci olarak çalışmak isteyenler, bir dilin yapısını, kaynağını, başka dillerle ilişkisini araştırır; fonetik, anlam, gramer ilkelerini uygulayarak herhangi bir dilin gelişmesini inceler; tek sözcüklerin, birleşik sözcüklerin, eklerin, takıların kaynakları, gelişmeleri, anlam değişmeleri üzerinde çalışır, dil sistemleri geliştirirler; bir dil için sözcüklerin çeşitli kullanışlarına göre anlamlarını açıklayan sözlükler hazırlarlar. Bu kimseler genellikle üniversitelerde görev alırlar. Türk dili ve edebiyatı bölümü mezunları kütüphanelerde, arşivlerde, Kültür Bakanlığında, TRT Kurumunda görev alabilirler, yükseköğretim kurumlarında "Okutman" olarak çalışabilirler. Öğretmenlik sertifikası olanlar orta dereceli okullarda "Öğretmen" olabilirler. Özel yetenekleri olanlar gazete ve dergilerde "Yazarlık", "Editörlük" yapabilirler. Latin dili ve edebiyatı ile Yunan dili ve edebiyatı mezunları müzelerde, epigrafi (yazıt bilim) alanında, kültür ve turizm faaliyetleri ile ilgili alanlarda, arşivlerde, eski belgelerin tercüme işlerinde çalışabilirler. Ancak epigrafi ve arşiv alanında uzman olmak için yurt dışında bir kaç yıllık eğitim görmek gerekmektedir. Tercümanın işi iki türlüdür. Birincisi "eşzamanlı tercüme" olup bir dilde konuşulanları, konuşma devam ederken, aynı zamanda başka bir dile çevirmedir. Bu tip tercüme uluslararası konferanslarda çok gereklidir. Elektronik araçların gelişmesi ile bu alanda da ilerlemeler olmuştur. Tercüman, konferans salonunun arkasında bir kabinde oturur ve kulaklık ile konuşmacının söylediklerini dinlerken aynı anda mikrofona, konuşulanların tercümesini söyler. Dinleyiciler de bunu kulaklıkları ile dinlerler. Eşzamanlı tercümede, tercüman konuşmacıyı çok dikkatle dinlemek, onun jest ve mimiklerini izlemek zorundadır. Bu da çok iyi bir lisan bilgisini, dikkatli ve sabırlı olmayı gerektirir. İkinci tür tercümede, konuşmasını bitirdikten sonra tercüman söylenenleri çevirir. Bu tür tercümede her cümle iki defa söylendiğinden zaman alıcıdır. Bu tercümede de tercüman konuşmacının söylediklerini hatırda tutmak ve konuşmayı değiştirmeden çevirmek zorundadır. Mütercim ise bir dille yazılmış bir metni başka bir dile (Türkçe'ye) çevirir

0 yorum: