MESLEK DALLARI 13

29 Ocak 2008 Salı

Diş Hekimliği
Diş hekimliği Fakültesi, ağız boşluğunun ve diş sağlığının korunması, diş ve diş etleri hastalıklarının tedavisi, diş ve çene ameliyatları ile protez yapımı konularında eğitim ve araştırma yapar. Diş hekimliği eğitiminin uygulamalı kısmı el ve parmak becerisi, uzay ilişkileri yeteneği ve estetik görüşü gerektirmektedir. Bir diş hekimi hastaları ile iyi ilişkiler kurabilmeli, onların güvenini kazanabilmelidir. Bunun için diş hekimi olmayı düşünen bir kimsenin sabırlı, hoşgörülü, güleryüzlü olması ve insanlara içten ilgi duması gerekir. Ayrıca bir diş hekiminin uzun zaman ayakta çalışabilmesi için bedence güçlü olması beklenir.


Programın Amacı: Diş hekimliği programı, ağız boşluğunun ve diş sağlığının korunması, diş ve diş etleri hastalıklarının tedavisi, diş ve çene ameliyatları ile takma diş yapımı konularında çalışacak diş hekimlerini yetiştirir ve bu alanda araştırma yapar.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler Diş hekimliği fakültelerinde eğitim süresi 5 yıldır. Öğretimin ilk iki yılında genellikle biyoloji, kimya, fizik, matematik gibi temel bilim dersleri verilir. Daha sonraki yıllarda okutulan lisans programına özgü dersler ise genellikle bu temel derslerle dolaylı olarak ilgilidir. Diş hekimliği fakültelerinin son üç yılında dersler çoğunlukla uygulamalı olarak yapılır.

Gereken Nitelikle Diş hekimliği programına girebilmek için üstün bir akademik yeteneğin yanı sıra fen derslerinde başarılı olmak gerekir. Diş hekimliği eğitiminin uygulamalı kısmı, el ve parmak becerisi, uzay ilişkileri yeteneği ve estetik görüş gerektirmektedir. Bir diş hekimi hastaları ile iyi ilişki kurabilmeli, onların güvenini kazanabilmelidir. Bunun için diş hekimi olmayı düşünen bir kimsenin hoşgörülü, güleryüzlü olması ve insanlara içten ilgi duyması gerekir. Ayrıca bir diş hekiminin uzun süre ayakta çalışabilmesi için bedence güçlü olması beklenir. Diş hekimliği eğitimi oldukça masraflı bir eğitimdir. Öğrenciler uygulamalarda kullanacakları alet ve gereçleri kendileri sağlamak durumundadırlar ve bu da oldukça ağır bir mali yük getirmektedir.


Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Diş hekimliği programının ilk iki yılını başarı ile tamamlayan öğrenciye "Temel Diş Hekimliği Bilimlerinde Önlisans Diploması", beş yıllık diş hekimliği fakültesini bitiren öğrenciye ise "Diş Hekimliği Yüksek Lisans Diploması" ve "Diş Hekimi" ünvanı verilir. Diş hekimi kliniğe gelen hastanın şikayetlerini dinler, hastayı muayene eder, gereğinde rahatsızlık veren bölgenin filmini çeker ve sağlıksız dişi saptar; dişin durumuna göre gereken tedaviyi yapar, takma diş yapmak için ağız boşluğunun ölçüsünü alır, takma dişi yapar veya yaptırır, yapılan dişi ağız boşluğuna yerleştirir, çarpık ve eğri dişleri düzeltmek için dişler üzerine ve çenelere bant, tel vb düzenekler koyar, diş etleri hastalıklarını ilaç ya da ameliyatla tedavi eder. Diş hekimleri günümüzde, yukarıda saydığımız işlerin herhangi birinde uzmanlaşmaktadırlar.

Çalışma Alanları Diş hekimleri, serbest çalışabilecekleri gibi bir devlet kuruluşunda da görev alabilirler. Muayenehane açacak bir diş hekiminin önce Türk Tabibler Odasına başvurması, Sağlık Bakanlığından muayenehane açma izni alması ve durumu Maliye ve Gümrük Bakanlığına bildirmesi gerekir. Resmi ve özel hastanelerde veya dispanserlerde çalışmak isteyen diş hekimleri ilgili kurumlara başvurur ve açık yerlere tayin edilirler. Diş hekimleri Türk Tabipler Odasına üye olmak zorundadırlar. Diş hekimlerinin bir kısmı da uzmanlık eğitimi görüp üniversitelerde görev almaktadırlar. Serbest çalışmak isteyen bir diş hekiminin muayenehane açacak, alet ve malzeme alacak kadar sermayesi olmalıdır.

Diş Protez
Diş protez programının amacı, diş hekimine yardımcı olabilecek ve laboratuvarlarda çalışabilecek nitelikte ara teknik eleman yetiştirmektedir Diş protez alanında okumak isteyenlerin temel bilimlere ilgili, el becerisine sahip olmaları gerekir. Mezunları önlisans diploması ve Diş Protez Teknisyeni ünvanı alır.Diş Protez Teknisyeni, diş, çene, yüz, protez ve apareyleri ile ortodontik apareyleri laboratuvar uygulamalarını yürütür.

Programın Amacı: Diş protez programının amacı, diş hekimine yardımcı olabilecek ve laboratuvarlarda alışabilecek nitelikte ara teknik eleman yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler:Program süresince öğrencilere, matematik, teknik bilimler, teknik resim, maddeler ve araç bilgisi,sabit protezler, hareketli protezler, bölümlü protezler, tam protezler, ortodonti apereyler, çene-yüz protezi ve işletme ekonomisi gibi dersler okutulur ve uygulamalar yaptırılır.

Gereken Nitelikle Diş protez alanında okumak isteyenlerin temel bilimlere ilgili, şekil ve uzay ilişkilerini görebilme gücüne, el ve parmak becerisine sahip olmaları gerekir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Mezunlar "Diş Protez Teknikeri" ünvanı alırlar. Diş protez teknikeri, diş ve çene-yüz protez ve apareyleri ile ortodonti apareylerin laboratuvar uygulamalarını yürütür. Çalışma Alanları Diş protez teknikerleri, kamu ve özel kuruluşlarda iş bulma olanağına sahiptirler.



Diş Teknik Sekreteri

Diş doktorlarının yanında çalışarak randevuları düzenleyen ve sekreterlik yapabilecek bilgi ve becerilere sahip ara elemanlar yetiştirir. Sekreter olmak isteyen adayların dikkatli, anlayışlı kimseler olmaları beklenir.

Programın Amacı: Diş teknik sekreterliği programının amacı diş hekimi muayenehanelerinde, kamu veya özel kişilere ait diş polikliniklerinde diş hekimine klinik yardım ve sekreterlik hizmetlerini yürütecek elemanları yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Diş teknik sekreterliği programında mikrobiyoloji, anatomi, psikoloji ve davranış bilimleri, kişilerarası ilişkiler, farmakoloji ve patoloji, hasta bakımı, ağız cerrahi, protez yardımcılığı, temel ortodonti gibi dersler okutulmaktadır.

Gereken Nitelikler: Diş teknik sekreterliği programında okumak isteyenlerin biyolojiye ilgili ve bu alanda başarılı, hastalara yardım etmekten hoşlanan, sabırlı anlayışlı ve başkalarını ikna edebilen, düzenli çalışabilen, sorumluluk sahibi kimseler olmaları gerekir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Diş teknik sekreterliği programını bitirenlere "Sağlık Teknikeri" ünvanı verilmektedir. Diş teknik sekreterleri diş kliniklerinde diş hekimine diş tedavisi, protez yapımı vb. Çalışmalarında yardımcı olur; diş kliniklerinin yönetiminde, hastalarla ilişkilerin yürütülmesinde sorumluluk alırlar.

Çalışma Alanları: Diş teknik sekreterleri devlete veya özel sektöre ait hastane ve kliniklerde görev alırlar. Halen bu alanda iş bulma sorunu yoktur

Diyaliz
Böbrek hastaları için kullanılan diyaliz makinaların hastaya uygulanması, kullanımı ve bakımında çalışacak teknik eleman yetiştirmektir. Diyaliz teknikerleri tüm resmi ve özel sağlık kurumlarında, hastane ve sağlık ocaklarında iş bulma imkanına sahiptirler.

Programın Amacı: Diyaliz programının amacı, sürekli böbrek yetmezliği olan hastalara sağlık hizmeti vermek üzere açılan hemadiyaliz merkezlerinde görev yapacak sağlık elemanını yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Diyaliz programında anatomi, fizyoloji, biyokimya, psikoloji, patoloji, eslenme ilkeleri, elektrik elektronik, iç hastalıkları ruh sağlığı ve ruhsal sorunlar gibi dersler okutulmakta, uygulamalar yaptırılmaktadır. Gereken Nitelikler: Diyaliz programında okumak isteyenlerin fen derslerine, özellikle biyolojiye ilgili ve bu alanda başarılı, insanlarla iyi ilişki kurabilen, hastalara yardımcı olmaktan hoşlanan, sabırlı ve dikkatli kimseler olmaları gerekir. Diyaliz programını bitirenlere "Diyaliz Teknikeri" ünvanı verilmektedir. Diyaliz teknikerleri diyaliz merkezlerinde nöbetleşe veya vardiya şeklinde çalışırlar; diyaliz eknisyeni diyaliz makinesini hazırlar, hastayı makineye yerleştirir, diyaliz sırasında hasta ile ilgilenir, bakımını yapar; ona manevi destek sağlamaya çalışır; diyaliz süresinin bitiminde hastayı makineden çıkarır. Çalışma Alanları: Diyaliz teknikeri resmi ya da özel sağlık kuruluşlarının diyaliz ünitelerinde görev alabildikleri gibi endilerine ait diyaliz ünitesi de açabilirler. Diyaliz ünitelerinin giderek fazla sayıda açılmasından ve bu konuda özel yetişmiş eleman sayısının henüz yetersiz olmasından dolayı iş bulma olanakları oldukça iyidir. Diyaliz ünitesi bulunan her bölgede görev yapabilirler, iş bulmada cinsiyet ayırımı söz konusu değildir.


Doğalgaz Isıtma ve Sıhhi Tesisat

Sıhhi Tesisat ve Doğalgaz sistemleri üzerine çalışacak ara elemanları yetiştirmeyi amaçlar. Programın AmacıSıhhi tesisat ve doğalgaz programının amacı sıhhi tesisat, ısıtma tesisatı ve doğalgaz konularında,mühendis ile usta ve işçi arasında görev yapacak ana elemanları yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Sıhhi tesisat ve doğalgaz programında matematik, elektrik, teknik resim gibi temel konularla ilgili derslerden başka, ısıtma, soğutma tesisatı, kazanlar, boru sistemleri, iklimlendirme tesisatı, doğalgaz, temiz-su tesisatı, yalıtım teknolojisi gibi dersler okutulmakta ve uygulamalar yaptırılmaktadır.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Sıhhi tesisat ve doğalgaz programını bitirenlere "Sıhhi ve Doğalgaz Teknikeri" ünvanı verilir. Sıhhi tesisat ve doğalgaz teknikeri makine mühendisi tarafından hazırlanan tesisat ve doğalgaz projelerini inceler, gereken malzemenin satın alınmasını sağlar, denetimini yapar çalışacak elemanların seçimini yapar, tesisatın üretiminde kuruluşunda makine mühendisine yardımcı olur, işin bitiminde denetimini yapar.

Çalışma Alanları: Sıhhi tesisat ve doğalgaz teknikerleri, sıhhi tesisat üretim fabrikalarda ve tesisat döşeyen firmalarda görev yaparlar. Merkez ısıtma ve soğutma sistemi ve doğalgaz kullanımı arttıkça meslek elemanlarına duyulan gereksinme de artacaktır.




Doğalgaz ve Isıtma
Doğalgaz ve ısıtma programının amacı, ülkemizde yeni kullanılmaya başlanan doğalgazın kullanımı ve teknolojisine ilişkin teknik eleman yetiştirmektir.



Doğu Dilleri ve Edebiyatları
Programın Amacı

Bu grupta oluşturan Arap, Fars, Hint, Kore, Çin, Urdu (Pakistan) ve Japon dili ve edebiyatları alanlarındaki edebiyat ve sanat eserlerini, bilimsel yöntemlerle öğreten ve tanıtan programlar bulunmaktadır.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler

Arap dili ve edebiyatı programında Arapça dil bilgisi, çeşitli klasik ve modern Arapça metinlerin Türkçe'ye çevirileri, Arapça konuşma ve kompozisyon denemeleri ve Arap dili ve edebiyatı ile ilgili eğitim yapılmaktadır. Fars dili ve edebiyatı programında Farsça dil bilgisi, İran tarihi, coğrafyası, İslamiyetten önceki İran dilleri, dinleri ve edebiyatları, İslami İran edebiyatı hakkında eğitim yapılmaktadır. Hindoloji programında özellikle "Hint-Avrupa Dil Ailesi" adı altında toplanan dillerin temeli kabul edilen Sanskrit dilinin tarihi; eldeki metinlerin tarihsel olarak düzenlenmesi, metinlerin yazıldığı alfabe, gramer, edebiyat ve kültür tarihi, metin tercümeleri gibi konularda eğitim yapılmaktadır. Kore dili ve edebiyatı programında Kore dili ve uygarlığı, Kore dilinin diğer dillerle ortak yönleri konusunda eğitim yapılmaktadır. Sinoloji (Çince) programında Çin dili ve Çin uygarlığı incelenmekte, Çin ve Japon dilleri arasındaki ortak noktalar konusunda eğitim yapılmaktadır. Urdu dili ve Pakistan araştırmaları programında Pakistan-Müslüman Hindistan tarihi ve kültür Urduca konuşma dili ve edebiyatını inceleme ve yazma yeteneğini geliştirici eğitim yapılmaktadır. Japon dili ve edebiyatı programında Japon dilinin özellikleri, Japon kültürü ve edebiyatı, Japon dilinin diğer dillerle ortak yönleri okutulmaktadır.

Dokuma
Programın Amacı

Dokuma programının amacı, dokuma endüstrisinde çalışacak ara insangücünü yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler

Dokuma programında tekstil mekanizması, teknik resim, genel iplikçilik, dokuma analizi, dokumada iş etüdü, tekstil terbiyesi gibi dersler okutulur.

Gereken Nitelikler

Dokuma programında okumak isteyen bir kimsenin genel akademik yetenek yanında, ayrıntıları algılayabilme yeteneğine sahip, kimya ve ekonomi konularına ilgili olması gerekir.

Mezunların Kazandıkları Unvan ve Yaptıkları ışler

Dokuma programını bitirenlere "Dokuma Teknikeri" unvanı verilir. Dokuma teknikeri, ipliklerin dokumaya hazırlanması, dokunacak kumaşın tasarlanması, dokuma makinesine uygulanması, dokuma makinelerinin çalıştırılması ve bakımı, dokunmuş kumaşların analizi ile ilgili işleri yapar.


Çalışma Alanları

Dokuma teknikeri, özel sektöre ait dokuma fabrikaları ya da imalathanelerinde çalışabilirler, kendileri özel işyeri açabilirler

0 yorum: