MESLEK DALLARI 14

29 Ocak 2008 Salı

Döküm
Döküm programının amacı, sanayide model, kalıpl ve döküm yapma işlerinde çalışacak ara insangücünü yetiştirmektir. Demir- çelik fabrikalarında çalışan döküm programı mezunları formen ve ustabaşı olarak devlet sektöründe görev alanlar tekniker olarak çalışmaktadırlar.Bu program mezunlarına endüstride ihtiyaç duyulmaktadır. Çalışma alanları devlet ve özel sektöre ait iş yerleridir.

Programın Amacı: Döküm programının amacı, sanayide model, kalıp ve döküm yapma işlerinde çalışacak ara insangücünü yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Döküm programında, teknik resim, meslek resmi, konstrüksiyon, malzeme bilgisi, genel döküm teknolojisi, fizik, kimya, matematik ve ekonomi gibi alanlarda çeşitli dersler okutulmaktadır. Öğretimin ilk yılında genel kültür ve meslek dersleri, son sınıfında ise sadece meslek dersleri okutulmaktadır.

Gereken Nitelikler: Döküm alanında çalışmak isteyen kimselerin matematik ve fiziğe ilgili ve bu alanlarda başarılı, uzay ve şekil ilişkilerini görebilme gücü yüksek, el ve gözünü koordineli olarak kullanabilen, bedence güçlü ve insan ilişkilerinde başarılı kimseler olmaları gerekir.


Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Döküm programını bitirenlere "Döküm Teknikeri" ünvanıverilir. Döküm teknikeri, sanayide imali düşünülen makine parçasının modelinin tasarlanması, kalıbının hazırlanması ve ergimiş maddenin bu kalıba dökülmesi ile ilgili işleri yürütür.

Çalışma Alanları: Demir-çelik fabrikalarında çalışan döküm programı mezunları formen ve ustabaşı olarak; devlet sektöründe görev alanlar tekniker olarak çalışmaktadırlar. Bu program mezunlarına endüstride de ihtiyaç duyulmaktadır. Çalışma alanları devlet ve özel sektöre ait iş yerleridir. Döküm teknikeri, ergitilmiş metalleri azırlanmış kalıplara döker ve elde edilen parçanın talaşlı ve talaşsız olarak işlenmesi sonucunda kullanılır hale gelmesi sağlar.


Döküm Öğretmenliği
Endüstride üretilen makine parçalarının modellerinin planlanması, kalıbın hazırlanması ve sıvı haline gelen madenin kalıba dökülmesini sanlayacak elemanları yetiştirir. Mezunları Teknik liselerde öğretmenlik yapabilecekleri gibi kendi atölyelerini de kurabilirler.


Dökümantasyon ve Enformasyon

Yurtiçi ve yurtdışında üretilen bilginin derlenerek . bilgi merkezlerinde kullanıma sunulması ve kütüphanelerin daha iyi hizmet vermesi için indeks gibi bibliyografik kaynakların üretimi ve kullanım tekniklerinin geliştirilmesi alanında eğitim ve öğretim yapılır. Kütüphanelerde, arşivlerde, özel yayınevlerinde çalışılabilir.

Programın Amacı: Dokümantasyon ve enformasyon programının amacı, yurtiçinde ve yurtdışında üretilen bilginin derlenerek, bilgi merkezlerinde kullanıma sunulması ve kütüphanelerin daha iyi hizmet verebilmeleri için, endeks, öz dergisi gibi bibliyografik kaynakların üretimi ve kullanım tekniklerinin geliştirmesi alanında eğitim ve öğretim yapmaktır.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Dokümantasyon ve enformasyon programında eğitim süresi 4 yıldır. Programın ilk 2 yılında kütüphanecilik ve arşivcilik alanlarında temel dersler verilir. Daha sonra, bilginin analiz edilmesi ve erişilmesi, bilgi merkezlerinin yönetimi, bilginin yayılması ve otomasyon teknikleri ile ilgili dersler okutulur.

Gereken Nitelikler: Dokümantasyon ve enformasyon programına girmek isteyen kimselerin okumayı seven, analitik düşünme gücü yüksek, dikkatli ve ayrıntı ile uğraşmaktan ve kapalı yerlerde çalışmaktan hoşlanan kimseler olmaları gerekir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Dokümantasyon ve enformasyon programını bitirenler "Dokümantasyon ve Enformasyon" elemanı olarak görev alırlar. Dokümantasyon merkezlerinde görev alan mezunlar üretilen bilgiyi derleme, sınıflama ve okuyucuya en kısa zamanda ve nitelikli bir biçimde sunma vb. işlemleri yaparlar. Yirminci yüzyılda meydana gelen yayın patlaması ve hızla artan bilgi üretimi ile birlikte, bilim ve teknolojinin her alanında bilgiye duyulan gereksinim de artmaktadır. Bilgi kaynaklarının basılı formdan her türlü kitle araçlarına kadar çeşitlilik göstermesi araştırmacılar için bilgi kaynağına ulaşmayı önemli hale getirmiştir. Bu nedenle endeks, öz dergisi gibi ikinci kaynakların üretilmesi ve kullanıma sunulması önemli bir çalışma alanı haline gelmiştir.

Çalışma Alanları: Dokümantasyon ve enformasyon programını bitirenler kütüphanelerde, arşivlerde, özel yayınevlerinde görev alabilirler.

Duvar Süsleme Sanatları
Duvar süsleme sanatları programı, hat sanatı, malakari, kündekari ve vitray sanatları alanında çalışacak ara insan gücü yetiştirir.

Programın Amacı: Duvar süsleme sanatları programı, hat sanatı, malakâri, kündekâri ve vitray sanatları alanında çalışacak ara insangücü yetiştirir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Duvar süsleme sanatları bölümünde sosyoloji, temel sanat eğitimi, buluş kompozisyon, duvar teknikleri, Türk el sanatları, sanat tarihi, meslek resmi, fotoğraf, malzeme gibi dersler okutulur ve uygulama yaptırılır.

Gereken Nitelikler: Bu bölüme girmek isteyen öğrenciler sosyoloji, sanat tarihi, resim tasarım konularında kendilerini iyi yetiştirmelidirler. Programın mimari ile yakın ilişkisi vardır. İyi bir duvar süsleme sanatçısı yapacağı işin özelliğini bilmeli ve çok sabırlı olmalıdır.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Duvar süsleme sanatları bölümü mezunlarına "Tekniker" ünvanı verilir. Duvar süsleme teknikerleri tavan ve duvarların sanat değeri olan yazı ve motiflerle süslenmesi, alçı sanâtlarından malakâri; ahşap oymacılığı ve kakmacılığın kullanıldığı kündekâri sanatlarında restoratör olarak çalışmaktadırlar.

Çalışma Alanları: Duvar süsleme teknikerleri kamu kesiminde Bayındırlık ve İskân Bakanlığı, vakıflar ve belediyelerde görev alırlar. Duvar süsleme sanatları serbest çalışmaya müsait bir meslektir. Bugün sanatkârları kalmamış veya çok azalmış olan malakâri, kündekâri ve vitray sanatlarını bilen ve uygulayan usta ve teknikerler restorasyon ve lüks yapıların süslenmesinde çok aranmaktadır

Ebelik
Ebelik programı, ana-çocuk korunması ve tedavi hizmetlerinin yürütülmesinde görev alacak sağlık elemanı yetiştirir. Ebeler kırsal alanda sağlık hizmetlerinde denetici ebe, ziyaretçi ebe olarak. Tedavi kurumlarında doğumhane ve aile planlaması kliniklerinde sorumlu ebe, klinik ebesi veya eğitimci ebe olarak görev alırlar.

Programın Amacı: Ebelik programı ana-çocuk sağlığının korunması ve tedavi hizmetlerinin yürütülmesinde görev alacak sağlık elemanlarını yetiştirir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Ebelik programında temel fen, tıp ve sosyal bilim dersleri ile ebelik meslek dersleri okutulur.Derslerin tüm uygulamaları hastanelerde, doğumevlerinde ve ana-çocuk sağlığı merkezlerinde yaptırılır.

Gereken Nitelikler: Ebelik kızlara açık bir meslektir. Ebe olmak isteyen bir kimsenin sağlık konularına ilgi duyan, insanlara yardım etmekten mutlu olabilen, sorumluluk duygusu güçlü kimseler olmaları gerekir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Ebelik programını bitiren bir öğrenciye "Ebe" ünvanı verilir. Ebelik, temelde annenin ve çocuğun, genelde ailenin ve toplumun sağlığını korumayı amaçlayan bir hizmettir. Bu hizmet, doğum öncesi, doğum ve doğum sonrası dönemlerde annenin düzenli izlenmesinden, gerekli bakım ve eğitimin verilmesinden, normal doğumların yapılmasından, normalden sapma durumlarının teşhis edilip sağlık örgütüne sevk edilmesinden, aile planlaması eğitimi ve uygulanmasından, 0-6 yaş grubu çocukların büyüme ve elişmelerinin izlenmesi ve aşılarının yapılmasından, genel sağlık kuralları, beslenme, ilk yardım, aşı, bulaşıcı ve sosyal hastalıklardan korunma ve savaşla ilgili konularda bireye, aileye, topluma sağlık eğitimi verilmesinden, sağlık hizmetlerinde kullanılan sayısal verilerin toplanmasından sorumlu bir meslektir. Ebenin temel görevi, bireyin, ailenin ve toplumun sağlığını koruma, yükseltme ve sürdürmedir. Ebeler, koruyucu sağlık hizmetlerinde çocuk sağlığı ve aile planlaması merkezlerinde ve sağlık hizmetlerinin sosyalleştirildiği bölgelerde ve tedavi edici sağlık kurumlarında, doğumevleri ve hastanelerin doğum kliniklerinde görev alabilirler.

Çalışma Alanları: Ebeler, kırsal alana sağlık hizmetlerinde denetici ebe, ziyaretçi ebe olarak; tedavi kurumlarında, doğumhane ve aile planlaması kliniklerinde sorumlu ebe veya klinik ebesi, eğitimci ebe olarak görev alırlar.

Ülkemizde ana-çocuk sağlığı ve aile planlaması hizmetlerinin etkin biçimde götürülmesinde iyi yetişmiş ebeye ve ebelik hizmetlerinde denetime ihtiyaç vardır. Sağlık hizmetlerinde sosyalleştirme çalışmalarının yaygınlaşması ile mezuniyetten sonra ebelerin bu alanlarda iş bulma olanakları geniştir.

Eczacılık
Sentetik ve biyolojik kökenli ilaç hammaddelerinin elde edilmesi, fiziksel, kimyasal, ve biyolojik özelliklerinin incelenmesi, değerlendirilmesi, kaliteli ilaçların saklanması, kullanılması gibi konularda eğitim ve araştırma yapılır. Eczacıların çoğunluği kendilerine veya başkalarına ait eczanelerde, bazı laboratuvarlarda, ilaç endüstirisinde araştırmacı veya ilaç tanıtıcı olarak çalışabilirler.

Programın Amacı: Eczacılık programında, sentetik, yarı sentetik veya biyolojik kökenli ilaç hammaddelerinin elde edilmesi, fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerinin incelenmesi, değerlendirilmesi, kaliteli ilaç üretimi ve ilaçların saklanması, kullanılması gibi konularda eğitim ve araştırma yapar.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Eczacılık programında, başta kimya olmak üzere fizik, matematik ve biyoloji dersleri verilir. İlaç hammadde ve şekillerinin üretim tekniklerine ve kullanışlarına ilişkin lisans dersleri ise genellikle son iki yılda toplanmıştır. Eczacılık fakültelerinde dersler kuramsal ve uygulamalı olarak yürütülür. Öğrenciler uygulama derslerini fakülte laboratuvarlarında sürdürmekte ve eğitim süresi boyunca değişik yıllara dağılmış olarak eczane, hastane ve endüstride staj yapmaktadırlar.

Gereken Nitelikler: Eczacılık programına girebilmek ve bu fakültede başarılı olabilmek için normalin üstünde akademik yeteneğe ve bilimsel meraka sahip olmak, fen bilimlerine ve özellikle kimyaya ilgi duymak gerekir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Eczacılık programını bitirenlere "Eczacı" ünvanı verilir. Eczacı, sağlık hizmetleri grubundan bir meslek adamı, aynı zamanda bir ticaret adamıdır. Serbest eczacı olarak ilaç alıp satmak bir ticaret işidir. Ancak halka ve sağlık memurlarına ilaçların kaliteleri, nitelikleri hakkında bilgi verme ve tavsiyelerde bulunma işleri dolayısıyla eczacılık bir sağlık mesleğidir. Eczacılar reçetelerde doktorlarca istenen hazırilaçları müşteriye satar, hazırlanması gerekli ilaçları hazırlar, reçetesiz satılan ilaçlar konusunda müşterileri uyarır. Eczacılar çalışmalarını laboratuvar, eczane gibi ilaç kokularının yaygın olduğu kapalı yerlerde yürütme durumundadırlar. Bu nedenle eczacı olmak isteyen bir kimsenin bu çalışma ortamını dikkate alması yararlı olur. Bir eczacının ekonomi ve alım satım işlerine de ilgi duyması, çalışmalarında çok dikkatli ve titiz davranması, orumluluk bilinci ile hareket etmesi gerekmektedir.

Çalışma Alanları: Eczacıların çoğunluğu kendilerine veya başkalarına ait eczanelerde, bir kısmı ise hastanelerin eczanelerinde sorumlu eczacı olarak, bazıları laboratuvarlarda, ilaç endüstrisinde araştırmacı veya ilaç tanıtıcısı olarak çalışırlar, küçük bir kısmı ise eğitim ile uğraşırlar.Eczacılık fakültesi mezunlarının kamu kuruluşlarında iş bulma olanağı son yıllarda çok azalmış görünmektedir. Serbest eczacı olmak isteyenler için de eczane açacakları bölge ya da şehir önem kazanmaktadır. Büyük kentlerde ihtiyaçtan fazla eczane vardır.


Eğitim İletişimi ve Planlaması
Bu bölümün amacı, çeşitli kamu ve özel kurum ve kuruluşların hizmet içi eğitim bölümlerinde görev yapacak sosyal hizmet uzmanları yetiştirmektir. Bölüm mezunlarının uğraşısı, çalıştıkları kurumların eğitim problemlerini inceleyerek bunların ortadan kaldırılması için planlamalar yapıp, istenilen hedeflere ulaşmak için en uygun ortam hazırlamaktır. Mezunlar bankaların, fabrikaların, belediyelerin ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın çeşitli eğitim birimlerinde iş bulabilirler. Eğitim iletişimi ve Planlaması Bölümlerinde bir yıl İngilizce eğitimi de verildiği için bölüm mezunları deneyim kazandıktan sonra, uluslararası hastaneler, oteller ve sanayi kuruluşlarının yine eğitimle ilgili bölümlerinde de çalışma imkânına kavuşabilirler.

Ekmekçilik
Programın Amacı

Ekmekçilik programının amacı, modern yöntemlerle çeşitli tipte ekmek üretiminde çalışacak elemanları yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler

Ekmekçilik programında matematik, fizik, kimya gibi temel bilim dersleri, bilgisayar, elektro tekniği, hububat bilgisi, un üretimi, ekmek çeşitleri imalatı, ekmek imalat makineleri ve tarım ürünleri gibi dersler okutulmakta ve uygulamalar yapılmaktadır.

Gereken Nitelikler

Ekmekçilik programına girmek isteyenlerin, biyoloji ve kimyaya ilgili kimseler olmaları gerekir


Mezunların Kazandıkları Unvan ve Yaptıkları ışler

Ekmekçilik programını bitirenlere "Ekmekçilik Teknikeri" unvanı verilir. Ekmekçilik teknikeri, ekmek üreten tesislerde çeşitli katkı maddeleri kullanılarak değişik tipte ekmek üretimi için gereken işlemlerin planlanması ve yürütülmesinde gıda mühendislerinin denetimi altında görev yapar.

Çalışma Alanları

Ekmekçilik teknikerleri, kamu sektöründe, özel sektöre bağlı ekmek fabrikalarında ve kurumlarda çalışabilirler. Ekmekçilik teknikerliği yeni bir meslek olup, bu alanda iş bulmak oldukça kolaydır

0 yorum: