MESLEK DALLARI 15

29 Ocak 2008 Salı

Ekonometri
İktisat kanunun nicelik olarak ortaya konması ve çeşitli iktisat sorunlarının incelenmesi, uygun kararların alınması konularında eğitim yapılır. İktisat ve işletme mezunlarının çalışabileceği tüm alanlarda çalışabilir. Ancak daha çok bu alanlarda uygulama birimlerinde görev alınır.


Programın Amacı: Ekonometri programı iktisat kanunlarının niceliksel (kantitatif) olarak ortaya konması ve çeşitli iktisat sorunlarının niceliksel olarak incelenmesi, uygun kararların alınması gibi konularda eğitim yapar.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Ekonometri programında eğitim süresi 4 yıldır. Bu programda okutulan derslerde daha çok iktisadi konulara, uygulamalı olarak da matematik, istatistik, yöneylem ve bilgisayar konularına ağırlık verilir.

Gereken Nitelikler: Ekonometri programına girmek isteyenlerin her şeyden önce sayısal düşünme yeteneği yüksek, sayılarla uğraşmaktan sıkılmayan, sosyal olaylara ilgili ve disiplinli çalışmaya alışkın kimseler olmaları gerekir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Ekonometri bölümünü bitirenlere kimseler "Ekonometrist" ünvanı ile görev yaparlar. Ekonometristler, lisans öğrenimi boyunca iktisat öğrencilerinin aldıkları önemli temel ve uygulamalı iktisat derslerinin çoğunu aldıkları için iktisat mezunlarının çalışabileceği tüm alanlarda çalışabilir ve aynı veya benzer işleri yapabilirler. Buna ek olarak aldıkları dersler daha çok sayısal bilgilere dayalı olduğu için çalıştıkları kamu veya özel sektör kuruluşlarının araştırma birimlerinde mikro ve makro iktisat, uluslararası iktisat ve yöneylem alanlarında uygulamaya dönük araştırmalar yapabilirler.

Çalışma Alanları: Bu bölümü bitirenler iktisat, yönetim ve işletme mezunlarının çalışabileceği tüm alanlarda çalışabilirler; ancak daha çok bu alanların uygulama birimlerinde görev alırlar

Ekonomi
Bu bölümde insanların gereksinimlerini karşılayan mal ve hizmetlerin nasıl bölüşüldüğü, üretimin temel unsurları olan işgücü (emek), doğal sermaye ve girişimin önemi tüm yönleri ile açıklanır. Ayrıca devletin ekonomik yaşamdaki görevleri üzerinde de durulur. Mikroekonomi bölümünde, tüketicilerin ve ticari kuruluşların davranış biçimleri incelenir. Maroekonomi bölümünde ise ülke ekonomisinin işleyişi bütünüyle ele alınır. Mezunlar açılan sınavları başardıkları taktirde DPT’de, Sayıştay’da, Maliye ve Gümrük Bakanlığında denetçilik ve müfettişlik görevleri alabilecekleri gibi, bankalarda da aynı görevlerde çalışabilirler. Kazanç, devlet sektöründe yürürlükteki yasalara, özel sektörde yürürlükteki yasalarla, özel sektörde ise sözleşmelerle saptanır

El Sanatları
El sanatları programının amacı, el sanatlarımızı yok olmaktan kurtarmak, teknolojiden yararlanarak el sanatlarımızı geliştirecek profesyonel elemanlar yetiştirmektir. El sanatları teknikerleri, halk eğitim merkezlerinde, orta öğretimde, çıraklık eğitim merkezlerinde öğretmen; özel sektörde, tekstil alanında tekniker olarak görev alabilirler.

Programın Amacı: El sanatları programının amacı, el sanatlarımızı yok olmaktan kurtarmak, teknolojiden yararlanarak el sanatlarımızı geliştirecek profesyonel elemanlar yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: El sanatları programında tarih ve sanat tarihi gibi kültür dersleri, kimya ve fizik gibi temel bilim dersleri ile çeşitli el sanatlarının uygulanması ve geliştirilmesi ile ilgili dersler okutulur ve uygulamalar yaptırılır.

Gereken Nitelikler: El sanatları programında başarılı olabilmek için, her şeyden önce, el sanatlarının her hangi bir dalında yetenekli, göz-el koordinasyonu güçlü ve yaratıcı olmak, el sanatlarını geliştirme çalışmalarına ilgi duymak gereklidir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: El sanatları programını bitirenlere "El Sanatları Teknikeri" ünvanı verilir. El sanatları teknikeri dekoratif ürünler, lif ve boya teknolojisi, el ve makine nakışları, süsleme sanatları, el örgüleri, kirkitli dokuma gibi alanlarda örneği az bulunur kültür zenginliklerimizi modern yöntemlerle geliştirerek ülke ekonomisine ve kültürüne katkı getirici çalışmaları yürütür.

Çalışma Alanları: El sanatları teknikerleri halk eğitim merkezlerinde, ortaöğretimde, çıraklık eğitim merkezlerinde öğretmen; özel sektörde, tekstil alanında tekniker olarak görev alabilirler

Elektrik
Elektrik programında, her türlü elektrik tesisat ve makinelerinin kurullması ve işletilmesi, bunlarla ilgili üretim alanlarında imalata konu olan elektrik malzemeleri ve ünitelerinin tasarlanması ve tesisat projelerinin çizilmesi konularında uygulamaya dönük eğitim ve öğretim yapılır. Bu programdan mezun olanlar, kamu ve özel kuruluşlarda teknik ara eleman olarak çalışırlır, isterlerse özel işyeri açabilirler.

Programın Amacı: Elektrik programında her türlü elektrik tesisat ve makinelerinin kurulması ve işletilmesi, bunlarla ilgili üretim alanlarında imalata konu olan elektrik malzemeleri ve ünitelerinin tasarlanması ve tesisat projelerinin çizilmesi konularında uygulamaya dönük eğitim ve öğretim yapılır.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Elektrik programında daha ziyade atölye teknolojisi ve uygulaması, elektroteknik, elektronik, teknik ve meslek resmi, elektrik makineleri ve laboratuvarı gibi meslek dersleri yanında genel kültür dersleri ve uygulamalı dersler okutulur. Öğrenciler ayrıca staj yapmak zorundadırlar.

Gereken Nitelikler: Elektrik bölümüne girmek isteyen öğrencilerin, fiziğe özellikle elektrik konusuna ilgi duyması, sabırlı, dikkatli ve hoşgörülü olmaları gerekir. Programda endüstri meslek liselerinin elektrik bölümü mezunları daha başarılı olmaktadır.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Bu programdan mezun olanlara "Elektrik Teknikeri" ünvanı verilmektedir. Elektrik teknikeri çalıştığı kurumlarda mühendis ve teknisyen arasında teknik ara elemanı olarak görev yapar.

Çalışma Alanları: Bu programdan mezun olanlar kamu ve özel kuruluşlarda teknik ara eleman olarak çalışırlar, isterlerse özelişyeri açabilirler.


Elektrik Mühendisliği
Bu mühendislik dalının amacı ve alanı kuvvetli (elektrik) ve akımlarla çalışan sistemlerin yapımı, geliştirilmesi, elekrik üretilmesi,iletimi, dağıtımı ve sistemin bakımı ile ilgili eğitim ve araştırma yapmaktadır. Bu programların mezunları PTT, TRT, TEK gibi kamu kuruluşlarının yanısıra haberleşme, bilgisayar, bakım-onarım konularında faaliyet gösteren tüm kamu kurumlarında ve özel kuruluşlarda iş bulabilmekte ya da serbest çalışmaktadırlar.


Elektrik Öğretmenliği
Elektrik öğretmenliği, teknik eğitim fakültesine bağlı bir bölüm olup, bölüm ile ilgili örgün ve yaygın eğitim yapan meslek okullarına branş dersi öğretmeni yetiştirilmesi amaçlanmıştır. Mezunlar, endüstri meslek liselerine, teknik liselere, çıraklık eğitim merkezlerine öğretmen olurlar. Ayrıca atölye ve fabrikalarda tekniker olarak iş bulabilirler.


Elektrik-Elektronik Müh.
Elektrik üretimi, dağıtımı, sistemin bakımı, elektrikli aletlerin yapımı, elektronik sistemlerin tasarlanması, elektronik ev ve tıp aletlerinin üretilmesi, haberleşme alanında telgraf ve telefondan uyduya kadar her türlü sistemlerin tasarlanıp geliştirilmesi ve bakımı ile ilgili eğitim ve araştırma yapılır. PTT, TRT, Aselsan, THY, Alarko gibi resmi ve özel kuruluşlarda, tıp elektroniği ile ilgili firmalar da ve bilgisayar sektöründe çalışılabilir.

Programın Amacı: Elektrik-elektronik mühendisliğinin amacı, kuvvetli (elektrik) ve zayıf (elektronik) akımlarla çalışan alet ve sistemlerin yapımı, geliştirilmesi, elektrik üretimi, iletimi, dağıtımı ve sistemin bakımıyla ilgili eğitim ve araştırma yapmaktır.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Bu bölümde matematik ve fizik temel bilim dalları tabanı üzerinde elektronik, elektromanyetik dalga teorisi gibi haberleşme sistemlerine ilişkin dersler kuramsal ve uygulamalı olarak okutulmaktadır. Yaz aylarında staj yaptırılır.

Gereken Nitelikler: Elektrik ve elektronik alanında çalışmak isteyenlerin üstün akademik yeteneğe sahip, matematik, fizik, kimya ve ekonomiye ilgili ve yetenekli, dikkatli ve yaratıcı kimseler olmaları gereklidir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Elektrik-elektronik mühendisi üretme, iletme vedağıtmayla ilgili sistemlerin, projelerin yapılması, geliştirilmesi, kullanılması ve denetimi telgraf-telefon haberleşmesinden uydu optik haberleşmesine, enerji üretiminden mikroelektronik eleman, elektronik devre düzen ve sistemlerin tasarlanması, geliştirilmesi ve üretimiyle ilgili işleri planlar ve yürütülmesini sağlar.

Çalışma Alanları: Elektrik-elektronik mühendislerinin büyük bir kısmı PTT, TRT gibi kamu kuruluşlarında, bir kısmı özel sektörde ya da serbest çalışmaktadırlar. Ülkemizde elektrik-elektronik mühendislerine duyulan gereksinme çok fazladır.



Elektrik-Elektronik Teknisyenliği
Bina, fabrika, atölye ve makinaları elektrik tesisat projelerini hazırmanması ve döşenmesiyle ilgili eğitim, her türlü elektronik cihazların ve elektronik cihazların ve elekronik devrelerin sanayide ve üretimde uygulanması ve bu cihazların bakımı ve onarımı konusunda ara eleman ihtiyacını karşılamak amacıyla öğretim ve araştırma yapar. Mezunlar fabrikalarda özel ve resmi kuruluşlarda iş bulabilirler.


Elektronik
Elektronik programı, her türlü elektronik cihazların ve elektronik devrelerin sanayide ve üretimde uygulanması ve bu cihazların bakımı ve onarımı konusunda ara eleman ihtiyacını karşılamak amacıyla öğretim yapar. Elektronik teknikerleri, elektronik araç üreten fabrikalarda veya Ptt, Trt, gibi elektronik sistemleri çokca kullanan kuruluşlarda, elektronik mühendisinin gözetim ve denetimi altında çalışırlar. Ayrıca elektronik tamir atölyelerinde çalışabilecekleri gibi özel işyerleri de açabilirler.

Programın Amacı: Elektronik programı, her türlü elektronik cihazların ve elektronik devrelerin sanayide üretimi bu cihazların bakımı ve onarımı konusunda ara eleman ihtiyacını karşılamak amacıyla öğretim ve araştırma yapar.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Elektronik programında, öğretimin ilk yılında matematik, fizik, kimya gibi temel fen dersleri yanında elektroniğin temel dersleri olan elektroteknik ve laboratuvarı, temel elektronik ve laboratuvarı dersleri okutulmaktadır. Bu programın ikinci yılında ise, bilgisayar programlama, iletişim; sayısal elektronik ve laboratuvarı dersleri ile elektroniğin endüstriye uygulanması dersleri okutulmaktadır.

Gereken Nitelikler: Elektronik programında başarılı olmak için, matematik ve fiziğe ilgi duymak ve bu alanlarda başarılı olmak gerekir. Ayrıca, şekil ilişkilerini görebilme, el ve parmak becerisine sahip olma bu alanda başarıyı artırabilir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Elektronik programından mezun olanlara "Elektronik Teknikeri" ünvanı verilir. Elektronik teknikeri çalıştığı kuruluşlarda işçi ile mühendis arasında ara elemanı olarak iş akışını sağlar ve üretime katkıda bulunur.

Çalışma Alanları:: Elektronik teknikerleri, elektronik araç üreten fabrikalarda veya PTT, TRT gibi elektronik sistemleri çokça kullanan kuruluşlarda, elektronik mühendisinin gözetim ve denetimi altında çalışırlar. Ayrıca, elektronik tamir atölyelerinde çalışabilecekleri gibi, kendileri özel işyeri açabilirler.

Elektronik Mühendisliği
Bu mühendislik dalının amacı ve alanı kuvvetli (elektrik) ve zayıf (elektronik) akımlarla çalışan sistemlerin yapımı, geliştirilmesi, elektrik üretilmesi, iletimi,dağıtımı ve sistemin bakımı ile ilgili eğitim ve araştırma yapmaktır. Bu programların mezunları Ptt, Trt, Tek gibi kamu kuruluşlarının yanısıra haberleşme, bilgisayar, bakım-onarım konularında faaliyet gösteren tüm kamu kuruluşlarında ve özel kuruluşlarda iş bulabilmekte ya da serbest çalışmaktadır


Elektronik Öğretmenliği
Bu bölümde Milli Eğitim Bakanlığına bağlı endüstri meslek liseleri, teknik liseler, ticaret liseleri ve diğer ilgili kurumlarda alanlarıyla ilgili bilgi ve becerileri öğrencilere kazandırmak amaçlanmıştır. Matematik, fizik elektronik, bilgisayar donanım yafısı, programlama dilleri, sistem çözümleme gibi derslerin yanında öğretmenlik için gerekli formasyon dersleri okutulur. Mezunlar, orta dereceli okullarda öğretmenlik yapabilecekleri gibi, bilgisayar üreten ve pazarlayan özel kuruluşların bilgi işlem merkezlerinde çalışabilirler. Bu programların mezunları PTT, TRT, TEK gibi kamu kuruluşlarının yanısıra haberleşme, bilgisayar, bakım-onarım konularında faaliyet gösteren tüm kamu kuruluşlarında ve özel kuruluşlarda iş bulabilmekte ya da serbest çalışmaktadır.

Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği
Bu mühendislik dallarının amacı ve alanı kuvetli (elektrik) ve zayıf (elektronik) akımlarla çalışan sistemlerin yapımı, geliştirilmesi ile ilgili eğitim ve araştırma yapmaktadır. Elektronik ve Haberleşme Mühendisi, telgraf-telefon haberleşmesinden, uyud optik haberleşmesine, enerji üretiminden bilgisayarla bilgi üretimine, ev aletlerinden tıp aletleri üretimine kadarn yayılan çok geniş bir alanda kullanılan her tür mikroeletronik eleman, elektronik devre düzen ve sistemlerin tasarlanması, geliştirilmesi ve üretimi ile ilgili işleri planlar ve yürütülmesini sağlar.

Programın Amacı: Elektronik haberleşme mühendisliği programının amacı, telgraf, telefon haberleşmesinden uydu haberleşmesine, ev aletlerinden elektronik tıp cihazları üretimine kadar yayılan çok geniş bir alanda uygulanan her türlü sistemlerin tasarlanıp geliştirmesi konusunda eğitim yapmaktır.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Elektronik haberleşme mühendisliği programında eğitim süresi 4 yıldır. Programda fizik, cebir, geometri, dinamik, statik, devre analizi, alan teorisi, lojik devre temelleri gibi elektronik alan ile ilgili derslerden başka, haberleşme teorisi, sayısal haberleşme, aktif mikrodalga devreleri, analog haberleşme gibi alana özgü derslerde okutulur.

Gereken Nitelikler: Elektronik haberleşme mühendisliği programına girmek isteyenlerin üstün bir genel akademik yetenek düzeyine sahip, fiziğe, özellikle elektrik konularına ilgili, göz-el koordinasyonu yeteneği yüksek, yaratıcı kişiler olmaları beklenir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Elektronik haberleşme mühendisliğini programını bitirenler "Elektronik Haberleşme Mühendisi" ünvanı almaya hak kazanırlar. Elektronik haberleşme mühendisleri telgraf, telefon, teleks v.b. haberleşme sistemlerini tasarlar, kurar, çalıştırır ve geliştirirler.

Çalışma Alanları: Elektronik haberleşme mühendisleri PTT, TRT, Aselsan, THY, ALARKO gibi resmi ve özel kuruluşlarda, tıp elektroniği ile ilgili firmalarda, bilgisayar sektöründe görev alabilirler.

Elektronik ve Haberleşme Öğretmenliği
Meslek liselerinin okul programlarındaki elektronik ve bilgisayar konuları ile ilgili beceri, tutum ve davranışlar için gerekli mesleki eğitimle beraber öğretmenlik formasyon eğitimi verilerek meslek dersi öğretmenleri yetiştirilir

0 yorum: