MESLEK DALLARI 16

29 Ocak 2008 Salı

Endüstri Bitkileri Borsası
Endüstri ürünlerinin örnekler üzerinden alınıp satıldığı yerlerde, devletin destekleme alım yaptığı ürünlerin seçici olarak alınmaz gerçekleştirecek alanlarda ara eleman yetiştirilir.



Endüstri Bitkileri Yetiştirme Ve Değerlendirme
Bu bölümde hammadde olarak kullanılan ürünlerin yetiştirilmesi ve fabrikalarda kullanılabilir hale getirilmesini sağlayacak, eleman yetiştirilir. Mezunlar tekniker olarak fabrikaya gelen ürünlerin saklanması ve değerlendirilmesinde sağlıklı yöntemler bulup geliştirirler.

Endüstri Mühendisliği
Ürün veya hizmet üreten kuruluşların verimliliğini yükseltmek maksadıyla insan, makine ve malzemenin etkili bir şekilde kullanılması için yöntem ve tekniklerin geliştirilmesi ve uygulanması ile ilgili konularda eğitim ve araştırma yapılır. Kamu sektöründe ve özel sektöre ait fabrikalarda çalışılabilir.Endüsri mühendisliği gittikçe önemi artan bir mühendislik dalılıdır.

Programın Amacı: Endüstri mühendisliği programı, ürün veya hizmet üreten kuruluşların verimliliğini yükseltmek amacıyla insan, makine ve malzemenin etkili bir şekilde kullanılması için yöntem ve tekniklerin geliştirilmesi ve uygulanması ile ilgili konularda eğitim yapar.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Endüstri mühendisliği bölümlerinde eğitim süresi 4 yıldır. Lisans rogramının ilk iki yılında, matematik, fizik, kimya gibi temel fen bilimleri dersleri ile statik, dinamik, mukavemet, malzeme gibi temel mühendislik dersleri, bilgisayar programlama ve ekonomi dersleri verilir. Programın son iki yılında, yöneylem araştırması, istatistik, iş etüdü, ergonomi, mühendislik ekonomisi, tesis planlaması, üretim yöntemleri ve planlaması, envanter ve kalite kontrolü gibi temel endüstri mühendisliği dersleri ile çeşitli bölümlere özgü diğer dersler ve sistem tasarımı konusunda bir proje dersi verilmektedir.

Gereken Nitelikler: Endüstri mühendisliği programında başarılı olabilmek için analitik düşünme yeteneğine sahip ve yaratıcı olmak, mühendisliğe ve sosyal bilimlere ilgi duymak gerekmektedir. Bulunması gerekli diğer önemli nitelikler arasında insanlarla işbirliği yapabilme ve düşünceleri başkalarına aktarabilme gücü sayılabilir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Endüstri mühendisliği bölümlerini bitirenlere "Endüstri Mühendisi" ünvanı verilir. Endüstri mühendisliğinin diğer mühendislerden farkı, üretim sistemlerinin tasarım ve işletmelerinde insan faktörünü daima göz önünde bulundurması, sistemlere ve problemlerin çözümüne bir bütün olarak yaklaşabilmesi ve çeşitli mühendislik ve işletme disiplinlerinin sentezini yapabilmesidir. Endüstri mühendisleri fabrikalarda iş analizleri yaparlar. İnsan ile üretim araçlarının en uygun şekilde yerleştirilmesi ile üretimin miktar ve kalitesinin artırılmasına çalışırlar.

Çalışma Alanları:: Endüstri mühendisleri kamu ve özel sektöre ait fabrikalarda iş bulabilirler. Endüstri mühendisliği ülkemizde gittikçe önemi artan bir mühendislik alanıdır. Gerek kamu sektöründe gerek özel sektörde endüstri mühendislerine ihtiyaç duyulmaktadır.





Endüstri Ürünleri Tasarımı
Bu program endüstride üretilmesi düşünülen herhangi bir metanın hangi maddeden yapılacağını, kullanılış özelliklerini, estetik özelliklerini araştırabilen ve kamuoyunun beğenisini tüplayabilmek için araştırmalar yapan ve üretime her yönde katkıda bulunan elemanları yetiştirmeyi amaçlar. Mezunlar tasarımcı olarak kamu sektörüne ve özel sektöre ait işletmelerde iş bulabildikleri gibi özel tasarım büroları da kurabilirler.

Programın Amacı: Endüstri ürünleri tasarımı programı, endüstride üretilmesi düşünülen herhangi bir eşyanın biçiminin nasıl olması, nasıl bir maddeden ne gibi bir süreçle üretileceğinin kullanışlılık, estetik vb. yönler gözönüne alınarak belirlenmesi hususunda eğitim yapar.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Endüstri ürünleri tasarım programında matematik, tasarı geometri, fizik, endüstriyel desen gibi dersler verilir. Daha sonraki yıllarda ise, malzemeler, statik, dinamik, ekonomi, sanat tarihi, psikoloji vb. dersler okutulmaktadır.

Gereken Nitelikler: Endüstri ürünleri tasarımı programına girmek için üstün bir akademik yeteneğin yanı sıra, özellikle matematik, fizik gibi temel fen derslerinde olduğu kadar, sosyoloji, psikoloji, sanat tarihi gibi sosyal derslerde de başarılı olmak, yaratıcı ve sistematik bir düşünce yapısına ve tasarlananları iki boyutlu çizim ve üç boyutlu nesneler haline dönüştürecek yeteneklere (uzaysal yeteneğe) sahip olmak gerekir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Bu programdan mezun olanlara "Endüstri Tasarımcı" ünvanı verilir. Endüstri tasarımcısı çalıştığı kurumda üretilecek ürünlerin tasarımını yapar.

Çalışma Alanları:: Endüstri tasarımcıları, özel ya da kamuya ait üretim kuruluşlarında tasarımcı olarak alışabilecekleri gibi, özel tasarım büroları kurarak endüstriye hizmet verebilirler ve danışmanlık yapabilirler.


Endüstriyel Elektronik
Endüstriyel elektronik programının amacı, sanayide, kullanılan elektronik araçların monte edilmesi, bakım ve onarımı işlerinde çaloşacak ara insangücünü yetiştirmektir. Endüstriyel elektronik teknikerleri kamu sekteründe ve özel sektöre ait fabrikalarda çalışabilirler

Endüstriyel Otomasyon Teknolojisi

Programın Amacı

Endüstriyel otomasyon programının amacı güncel üretim teknolojileri, talaşlı makine üretimi sanayi sektöründe çalışacak ara insangücünü yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler

Endüstriyel otomasyon programında matematik, bilgisayar, teknolojinin bilimsel ilkeleri, mühendislik bilimi, teknik resim, bilgisayar destekli desen, CNC makineleri, mekanik, makine ve üretim analizi, materyel teknolojisi gibi dersler okutulmakta ve uygulama yaptırılmaktadır. Bu programda dersler İngilizce'dir.

Gereken Nitelikler

Endüstriyel otomasyon programında okumak isteyenlerin fen bilimlerine ve özellikle fiziğe ilgili ve bu alanda başarılı, mekanik yeteneğe sahip, gözlerini ve ellerini uyumla çalıştırabilen, başkaları ile işbirliği halinde çalışabilen, dikkatli kimseler olmaları gerekir.

Mezunların Kazandıkları Unvan ve Yaptıkları ışler

Endüstriyel otomasyon programını bitirenlere "Endüstriyel Otomasyon Teknikeri" unvanı verilir. Endüstriyel otomasyon teknikerleri talaşlı makine üretimi yapan fabrikalarda mühendis ile teknisyen ve işçiler arasındaki ilişkiyi sağlayan eleman olup mühendis tarafından hazırlanan üretim planının uygulanmasın sağlar; üretilen ürünün kalitesini kontrol eder; işçi ve teknisyenlerin çalışmalarını denetler, bilgisayarlı sayısal denetimli tezgâhlar için program hazırlar; bilgisayar destekli teknik resim yapar.

Çalışma Alanları

Endüstriyel otomasyon teknikerleri özel sektörde küçük ölçekli talaşlı işletmelerde kalite ve işletme müdürü, büyük ve orta ölçekli işletmelerin üretim müdürlüklerinde mühendis yardımcısı olarak görev yaparlar. Endüstriyel otomasyon teknikerleri daha çok endüstrinin geliştiği bölgelerde iş bulma olanağına sahiptir.





Endüstriyel Teknoloji Öğretmenliği

Bölümün amacı, çeşitli hammaddelerin işlenerek, bunlardan çeşitli endüstri ürünlerinin tasarlanması,üretimlerinin planlanması, üretilen ürünlerin geliştirilmesi ve kalite kontrollerinin yapılması alanında çalışacak teknik elemanlar yetiştirmektir. Mezunlarına endüstriyel teknoloji öğretmenliği lisans diploması verilir. Mezunlar Endüstri Meslek ve Anadolu Meslek Liselerine öğretmen olarak atanabildikleri gibi çeşitli sanayi kuruluşlarında, teknik birim ve bronşlarda serbest iş kurma ve çalışma olanaklarına da sahiptirler

Endüstriyel Yönetim

Endüstriyel yönetim programının amacı, sanayi kuruluşları ve fabrikalarda üretim aşamalarının değişik bölümlerinde iş organizasyonu ve işçileri yönlendirecek ara elemanı yetiştirmektir. Bu programda eğitim görmek isteyenler mesleki dersler yanında kitle psikolojisi ve sosyoloji dersleri de alırlar.


Enerji Öğretmenliği

Enerji öğretmenliği programının amacı, jeotermal, hidroelektrik santrallerinde ve kimyasal enerji üretim merkezleriyle doğalgaz dağıtım merkezlerinde çalışacak elemanlar yetiştirmektir. Pedagojik formasyon derslerini alanlar, teknik liselerde görev alabilirler.



Enformatik

Enformatik, bilgi işlem dayalı işletmeciliktir. Daha açık bir deyişle verilerin toplanması, değerlendirilmesi, bilgiye dönüştürülmesi, bilgilerin akışının sağlanması ve bu bilgilerden yararlanılması bu eğitimin başlıca amaç ve alanını oluşturur. Enformatik eğitiminin bilgisayar mühendisliğinden farkı: Bilgisayar mühendisleri daha çok ondan işletme fonksiyonlarını (görevlerini) yerine getirme ve işletme içi eğitimin sağlanması konularında bir araç olarak faydalanırlar. Mezunlar çeşitli kamu kuruluşlarının ve özel kuruluşların bilgi sistemlerinin kurulması, analizi, geliştirilmesi ve bu sistemlerin bakım hizmetlerinde görev alabilirler. Donanom ve iletişim sistemlerinin pazarlanmasında, kullanıcıların karşılaştıkları problemlerin çözümünde ve onların eğitimine destek olunmasında görev alabilirler. Ayrıca işletme içindeki departmanlarda bilgi işlem görevlerinde çalışabilirler.


Et Endüstrisi

Program kasaplık hayvanların kesimi, gereksinimlerine göre parçalanması, paketlenmesi ve pazarlanması gibi konularda tekniker yetiştirir. Mezunlar kamuya ait et kombinaların da veya özel işletmelerde iş bulabilirler.

Programın Amacı: Et endüstrisi programının amacı et, özellikle beyaz et üreten sektörde çalışacak ara elemanları yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Et endüstrisi programında kanatlı hayvan anatomisi, mikrobiyoloji, hijyen, kanatlı hayvan yetiştiriciliği, beyaz et tekniği, kesim teknikleri, et ürünleri, yan ürünlerin değerlendirilmesi, balık hastalıkları, pazarlama gibi dersler okutulmakta ve uygulamalar yaptırılmaktadır.

Gereken Nitelikler: Et endüstrisi programında okumak isteyenlerin biyolojiye ilgili ve bu alanda başarılı, bedence sağlam kimseler olmaları gerekir. Girişimci ve yaratıcı kişilerin meslekte başarılı olma şansı daha fazladır.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Et endüstrisi programını bitirenlere "Et Teknikeri" ünvanı verilir. Et teknikeri büyük ve küçükbaş hayvanlardan, kanatlılarda ve balıklardan elde edilen etlerin, koşullarına ve müşteri isteklerine uygun olarak parçalanması, parçalardan sucuk, sosis, köfte gibi et ürünlerinin üretimi, bunların korunması, paketlenmesi ve pazarlanması gibi işlerin planlanmasını ve yürütülmesini sağlar.

Çalışma Alanları: Mezunlar özel sektöre ait, kırmızı ve beyaz et işleyen işletmelerde görev alabildikleri gibi, kendi işletmelerini de kurabilirler

Etnoloji

Geçmişte yaşamış ve halen yaşamakta olan değişik kültürleri karşılaştırmalı olarak inceleyen bilimdir. Bölüm mezunlarının alanlarında iş bulma imkânı kısıtlıdır. Müzelerde çalışabilirler. Fotoğraf programının amacı, fotoğraf tekniği ve fotoğraf sanatları alanında çalışacak teknik elemanlar yetiştirmektir.


Ev Ekonomisi

Özellikle kırsal yöredeki ailelere, mevcut kaynak ve imkanlar daha iyi kullanarak ekonomik düzeylerine uygun bir hayat sürmeleri, tarım yapılmayan aylarda boş kalan işgücünden yararlanmaları ile ilgili konuları; ekonomik, sosyal , psikolojik, fiziksel yönleriyle ele alarak onlara yardımcı olacak elemanları yetiştirme ile ilgili eğitim yapılır. Başta Tarım ve Köyişleri Bakanlığı olmak üzere bu alanlarda hizmet veren özel kuruluşlarda ve kamu kuruluşlarında çalışılabilir.

Programın Amacı: Ev ekonomisi programının amacı, tüm ailelerin ve özellikle kırsal yöredekilerin mevcut kaynak ve olanakları daha iyi kullanarak ekonomik düzeylerine uygun bir yaşam sağlamaları; kırsal yörede, tarım yapılmayan aylarda, boş kalan işgücünden yararlanmaları ile ilgili konuları ekonomik, psikolojik, sosyal, fiziksel, hijyenik ve estetik yönleriyle ele alarak onlara yardımcı olacak elemanları yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Ev ekonomisi programında kimya, matematik, anatomi ve fizyoloji gibi temel fen ve ekonomi, sosyoloji, eğitim psikolojisi gibi sosyal bilim dersleri ile gıda teknolojisi, kırsal çevre sorunları, aile sağlığı ve ilk yardım, köy el sanatları, okul öncesi eğitim, giyim ve tekstil, hastalıklarda diyet gibi meslek dersleri okutulmaktadır.

Gereken Nitelikler: Ev ekonomisi bölümüne girecek bir kimsenin dinamik, insanlarla çalışmayı seven ve objektif olmasının yanı sıra akılcı karar verebilme, orijinal yöntemler geliştirebilme gibi yöneticilik yeteneklerine sahip olması gerekir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Ev ekonomisi bölümünden mezun olanlar "Ev Ekonomisti" ünvanıyla çalışırlar. Ev ekonomisti daha çok kırsal bölgelerde, insanları kaynakların daha iyi kullanılması konusunda aydınlatırlar; hastane, kreş, otel, huzurevi gibi kuruluşlarda modern işletmecilikte önemli bir yeri olan kurum idareciliği; toplum kalkınmasına ve halk sağlığına yönelik araştırma ve inceleme yapan özel ve kamu kuruluşları ile örgün ve yaygın eğitim kurumlarında ev idaresi ve aile ekonomisi alanında eğitim verirler.

Çalışma Alanları: Ev ekonomisi bölümü mezunları başta Tarım Bakanlığı olmak üzere yukarıda belirtilen alanlarda hizmet veren özel ve kamu kuruluşlarında çalışmaktadırlar. Bu programı bitirenlerden öğretmenlik sertifikası almış olanlar orta dereceli okullarda veya halk eğitim merkezlerinde ev ekonomisi öğretmeni olarak çalışabilirler.


Ev İdaresi

Açıköğretim fakültesine bağlı olarak iki yıllık eğitim verilen bu bölümde ev ekonomisi, ev yönetimi gibi konularda ev idaresinde teknik donanımlı elemanlar yetiştirilir.


Ev İdaresi ve Aile Ekonomisi

Bu bölümde tüm ailelerin ve özellikle kırsal yöredekilerin mevcut kaynak ve imkanları en iyi şekilde kullanarak ekonomik düzeylerine uygun bir yaşam sağlamaları, kırsal yörede tarım yapılmayan aylarda boş kalan insan gücünden yararlanmaları ile ilgili konuları ekonomik, psikolojik , sosyal, fiziksel ve estetik yönleriyle ele alınarak , eğitim ve araştırma yapılır. Bu bölümden mezun olan uzmanların çalışma yerleri Tarım Bakanlığı ve Teknik Ziraat Örgütüdür. Ayrıca otellerde, kreşlerde, hastane ve huzurevlerinde, kısacası evin görevlerini üstlenen her türlü kamu kuruluşlarında ve özel kuruluşlarda öğretmen olarak da çalışabilirler.

Programın Amacı: Ev idaresi ve aile ekonomisi programının amacı, evin ve evin işlerini üstlenen kurumların sağlık ve ekonomi ilkelerine uygun biçimde yönetimi alanında çalışacak insangücünü yetiştirmek ve bu konuda araştırma yapmaktır.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Ev idaresi ve aile ekonomisi programında ilk yıl fizik, kimya, matematik, istatistik, biyoloji ve sosyoloji gibi temel dersler; daha sonraki yıllarda ise mesleki formasyonu sağlamak amacıyla kişisel ve toplumsal sağlık, kurum ev idaresi, epidemiyoloji ve enfeksiyon kontrolü, ekonomi, pazarlama ve tüketici eğitimi, işletme bilgisi, yönetim ilkeleri, beslenme ilkeleri, konut sorunu ve planlaması gibi meslek dersleri okutulur. Kuramsal ve uygulamalı derslerin yanı sıra öğrenciler edindikleri mesleki bilgi ve tecrübelerini geliştirmek amacıyla bir yarıyıl halk sağlığına hizmet veren kuruluşlarda ve bir kez de yaz aylarında (en az bir ay) Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde ev idaresi ve aile ekonomisi konularıyla ilgili araştırma ve uygulamayı kapsayan saha çalışması yaparlar.

Gereken Nitelikler: Ev idaresi ve aile ekonomisi eğitimi görmek isteyen kimselerin sosyal bilimlere ilgi duyması, başkalarına yardım etmekten hoşlanması, yeni yollar, orijinal yöntemler geliştirebilme ve insanlarla iyi iletişim kurabilme gücüne sahip olmaları beklenir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Ev idaresi ve aile ekonomisi programın bitirenler "Ev İdarecisi ve Aile Ekonomisti" ünvanı ile çalışmaktadırlar. Ev idarecisi ve aile ekonomisti hastane, kreş, otel, huzurevi gibi kuruluşlarda kurumun temizliği,döşenmesi, eşyaların bakımı gibi modern işletmecilikte önemli yeri olan kurum ve ev idareciliği; tüketicinin korunmasına ve eğitimine yönelik araştırma ve eğitim görevlerini yapar. Öğretmenlik sertifikası alanlar orta dereceli okullarda meslek dersleri öğretmeni olarak çalışabilirler.


Çalışma Alanları: Ev idaresi ve aile ekonomisi bölümü mezunları yurtlarda, otellerde, kreşlerde, hastanelerde ve huzurevlerinde, kısaca evin fonksiyonunu üstlenen her türlü kamu kuruluşunda veya özel kuruluşunda görev yapmaktadırlar.

0 yorum: