MESLEK DALLARI 17

29 Ocak 2008 Salı

MESLEK DALLARI 17

Fars Dili ve Edebiyatı

Fars Dili ve Edebiyatı programında Farsça dilbigisi, İran tarihi, coğrafyası, İslamiyet’ten önceki İran dilleri, dinleri ve edebiyatları, İslami İran Edebiyatı hakkında eğitim ve araştırma yapılır. Mezunlar eski yazma eserlerin bulunduğu kütüphanelerde, müzelerde görev alabilirler. Üniversitelerin ilgili fakültelerinde bilimsel çalışma yapabilirler. Fars dili ve edebiyatı programında Farsça dil bilgisi, İran tarihi, coğrafyası, İslamiyet’ten önceki İran dilleri, dinleri ve edebiyatları, İslami İran edebiyatı hakkında eğitim yapılmaktadır

Felsefe

Maddenin, bilginin kapsamı ve kaynağı, insanın dünyadaki yeri ve rolü, iyi, doğru ve güzelin ne olduğu gibi alanlarda düşünce üretebilecek elemanları yetiştirmek için inceleme ve araştırma yapılır. Başta Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı olmak üzere, bakanlıkların eğitim, kültür, insan ilişkileri, planlama ve değerlendirme ile ilgili birimlerinde çalışılabilir. Ayrıca öğretmenlik sertifikası alanlar, liselerde öğretmenlik yapabilirler.


Programın Amacı: Felsefe programının amacı, maddenin, bilginin kapsamı ve kaynağı, insanın dünyadaki yeri ve rolü, iyi, doğru ve güzelin ne olduğu gibi problem alanlarında düşünce üretebilecek elemanları yetiştirmek ve bu alanda inceleme, araştırma yapmaktır.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Üniversitelerin felsefe programlarında başlıca dallar genellikle sistematik felsefe, felsefe tarihi, bilim tarihi ve mantık başlıkları altında toplanır.

1. Sistematik Felsefe ve Mantık: Sistematik felsefe, "varlığın ve bilginin kaynağı, güzel, iyi ve doğrunun ölçüsü nedir?" gibi sorulara tarihsel süreç içinde verilmiş cevapları tartışır.

2. Felsefe Tarihi: Evren-toplum-insan üzerine geliştirilen düşünceleri tarih sırasıyla ve tarih yöntemiyle inceleyip karşılaştırarak değerlendirir.

3. Bilim Tarihi: İnsan düşüncesinin en önemli ürünü olan bilimin başlangıcı, gelişimi; bilim, felsefe, din, teknoloji ilişkisini toplumlararası bilgi alışverişi bağlamında ele alır.

Gereken Nitelikler: Bu bölüme girebilmek için normalin üzerinde bir akademik yeteneğe sahip, temel bilimler ve sosyal bilimler alanında başarılı olmak, soyut konularla uğraşmaktan hoşlanmak ve herşeyden önce entelektüel gelişmeyi amaçlamak gerekir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Felsefe bölümünü bitirenlere felsefe lisans diploması verilir. Bir felsefeci mümkün olduğu kadar çok değişik alanlarda okur, okuduklarını tartışır ve fikir üretmeye çalışır.

Çalışma Alanları: Felsefe bölümü mezunları, başta Milli Eğitim Bakanlığı, Kültür Bakanlığı, olmak üzere bakanlıkların eğitim ve kültür ile ilgili birimlerinde, TRT'de üniversitelerde, kamu kuruluşları ile özel kuruluşların eğitim, kültür, insan ilişkileri, planlama ve değerlendirmeyle ilgili birimlerinde değişik kadro ünvanları ile çalışma imkânı bulmaktadırlar. Öğretmenlik sertifikası olan mezunlar liselerde öğretmenlik yapabilirler. Düşünce üretebilme ve bunları yazılı olarak aktarabilme yeteneği olanlar yazar olarak basında iş bulabilirler; yeteneklerini kanıtlayanların isterlerse akademik çalışmaya yönelme olanakları da vardır.

Felsefe Grubu Öğretmenliği

Bu bölümde ortaöğretim kurumlarında felsefe gurubu derslerini verebilecek öğretmenler yetiştirme amacına yönlik eğitim ve araştırma yapılmaktadır. Felsefe grubu öğretmenleri liselerde psikoloji, sosyoloji, felsefe ve mantık derslerine girerler. Mezunları Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kura ile atanırlar.



Fen Bilgisi Öğretmenliği

Eğitim Fakültelerinde ortaöğretim birinci kademesinin(ortaokul) öğretmen ihtiyacını karşılamak üzere, eğitim, öğretim ve araştırma yapar. Öğretmen, fen bilimlerinde gerekli alt bilgi birikimini vermek üzere öğrecileri yetiştirir. Bulunduğu okulun genel amaçlarına göre hazırlanmış müfredat programı çevresinde konularını planlar, derslerini işler, gerekli deney ve uygulamaları yapar. Öğretmen olmak isteyen bir kimseden sözel ifade gücüne sahip, insanlara birşeyler öğretmekten hoşlanan sabırlı bir kişi olması beklenir.



Fermantasyon

Bu programın amacı, tarımsal ürünlerden mayalandırma yoluyla, sirke, alkollü içki, malt gibi gıda maddelerinin elde edilmesi işlemlerinde çalışacak ara insangücünü yetiştirmektir. Bu bölümü bitirenler fermantasyon teknikeri ünvanı ile gıda mühendislerine yardımcı olarak çalışırlar.

Programın Amacı: Fermantasyon programının amacı, tarımsal ürünlerden mayalandırma yoluyla sirke, alkollü içki, malt gibi gıda maddelerinin elde edilmesi işlemlerinde çalışacak ara insangücünü yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Fermantasyon programının ilk yılında fizik, kimya, teknik resim, ikrobiyoloji gibi teknik ve temel bilim dersleri verilir. İkinci yılda ise çeşitli hammaddeler ve bunların işlenmesine ve pazarlanmasına ilişkin dersler okutulur.

Gereken Nitelikler: Bu alana girmek isteyen öğrencilerin kendilerini kimya, biyoloji ve tarım konularında iyi etiştirmiş olması gerekir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Bu programı bitiren öğrenciler "Fermantasyon Teknikeri" ünvanını alırlar. Fermantasyon teknikeri, alkollü içkiler, turşu, boza, sirke gibi tarımsal ürünlerin kalitelerinin artırılması ve kontrolü ile ilgili işlemleri yürütür; bira gibi mayalı içkiler, sirke ve meyve suyu yapımı için tahıl ya da meyvelerin filizlendirilmesi,karıştırılması, preslenmesi ve mayalanması gibi işlemlerin planlanması ve ürütülmesinde gıda mühendisine yardımcı olarak çalışır.

Çalışma Alanları:: Kamu kesiminde çalışmak isteyen fermantasyon teknikerleri daha çok Tekel Genel Müdürlüğüne bağlı, şarap, bira ve diğer içki fabrikalarında çalışabilirler. Aynı alanda faaliyet gösteren özel kesime bağlı üretim yerleri de bu teknisyenler için uygundur. Bu program mezunları kendi adlarına da küçük işletmeler açabilirler.


Fındık Eksperliği

Programın amacı, fındık üretimi ve pazarlanması ile ilgili konularda, ara insangücünü yetiştirmektir. Bu programa girmek isteyenlerin biyoloji ile ilgili bu alanda başarılı ticaret ve pazarlamadan, zaman zaman açık havada çalışmaktan hoşlanan kimseler olmaları gerekir.

Programın Amacı: Fındık eksperliği programının amacı, fındık üretimi ve pazarlaması ile ilgili konularda ara insangücünü yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Fındık eksperliği programında matematik, genel istatistik, ekonomi, toprak bilgisi, fındık tarımı, kültür teknik, bitki besleme ve gübreleme tekniği, fındığı kurutma ve depolama ve fabrika işlemleri teknolojisi, fındığı alım hesapları ve bilgisayar gibi dersler okutulmaktadır.

Gereken Nitelikler: Fındık eksperliği programına girmek isteyenlerin biyoloji ile ilgili ve bu alanda başarılı, ticaret ve pazarlamadan, zaman zaman açık havada çalışmaktan hoşlanan kimseler olmaları beklenir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Fındık eksperliği programını bitirenlere "Fındık Eksperi" ünvanı verilir. Fındık eksperi iyi kalite fındık üretimi için toprağın bakımı, fidanların dikilmesi, bakımı, ürünün toplanması konularında üreticilere bilgi verir. Fındıkların depolanması, paketlenmesi ve pazarlanması ile ilgili işleri ziraat mühendisinin denetimi altında yürütür.

Çalışma Alanları: Fındık eksperleri Fisko Birlikte, Orman, Tarım ve Köy İşleri Bakanlıklarına bağlı kuruluşlarda, Başbakanlık Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığına bağlı İhracat Baş Kontrolörlüklerinde görev alabilirler.


Fidan ve Fidecilik

Bu programın amacı, ziraat alanında fidan ve fide yetiştiriciliği, aşılama ve sulama gibi alanlarda uzman yetiştirmektir.

Programın Amacı: Fidan ve fidecilik programının amacı sebze, meyve ve süs bitkilerinin fide ve fidanlarının yetiştirilmesinde çalışacak ana insangücünü yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Fidan ve fidecilik programında genel ekonomi, bilgisayar, bitki fizyolojisi, bitki morfolojisi tarımsal meteoroloji, fide ve fidancılıkta sulama sistemleri, süs bitkileri yetiştirme teknikleri gibi dersler okutulmakta ve uygulamalar yaptırılmaktadır.

Gereken Nitelikler: Fidan ve fidecilik programında okumak isteyenlerin biyolojiye ilgili ve bu alanda başarılı, bitki üretmekten ve açık havada çalışmaktan zevk alan, bedence sağlam, dayanıklı kimseler olmaları gerekir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Fidan ve fidecilik programını bitirenlere "Fidan ve Fidecilik Teknikeri" ünvanı verilir. Fidan ve fidecilik teknikeri çalıştığı kurumda ziraat mühendislerine yardımcı eleman olarak fide ve fidanların üretim planlarının hazırlanması, gübreleme, sulama, budama gibi işleri yürütür, genellikle açık havada çalışır.

Çalışma Alanları: Fidan ve fidecilik teknikerleri devlete veya özel sektöre ait fidanlıklarda veya çiftliklerde çalışabildiği gibi az bir sermaye ile kendi işlerini de kurabilirler, yenilikleri izleyebilen ve kendini geliştirebilen bir tekniker her zaman iyi bir iş bulabilirler.


Fidan Yetiştirme

Bu programın amacı ziraat alanında fidan yetiştiriciliği, aşılama ve sulama gibi alanlarda uzman yetiştirmektir.

Programın Amacı: Fidan yetiştiriciliği programının amacı meyve fidanı yetiştirme konusunda çalışacak elemanları yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Fidan yetiştiriciliği programında tarımsal botanik, toprak bilgisi, tarım ekonomisi, fidanlık tesisi, meyve yetiştirme, fidan zararları ve zararlı kontrolü, meyve fidanı yetiştirme tekniği, asma fidanı, süs bitkileri yetiştiriciliği gibi dersler verilir ve fidancılık uygulamaları yaptırılır.

Gereken Nitelikler: Fidan yetiştiriciliği programında okumak isteyenlerin biyolojiye ilgili, açık havada çalışmaktan ve bitki yetiştirmekten hoşlanan kimseler olmaları gerekir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Fidan yetiştiriciliği programını bitirenlere "Fidan Yetiştirme Teknikeri" ünvanı verilir. Fidan yetiştirme teknikeri tohumdan meyve fidanı yetiştirir, aşılama ve budama işlemlerini yapar; fidanları zararlılardan koruyucu önlemleri alır ve fidanların uygun koşullarda satışını sağlar. Çalışma ortamı açık arazi, fidanlıklar ve köklendirme seralarıdır.


Çalışma Alanları: Fidan yetiştirme teknikerleri Tarım ve Köyişleri Bakanlığına bağlı kuruluşlarda veya özel fidanlıklarda çalışabildikleri gibi kendi fidancılık işletmelerini kurabilirler

0 yorum: