MESLEK DALLARI 21

29 Ocak 2008 Salı

İşletme


--------------------------------------------------------------------------------

Fabrika, banka, maden, sigorta, çiftlik gibi mal ve hizmet üreten kuruluşlarda, üretimin daha verimli bir şekilde yapılabilmesi için izlenecek yollar konusunda çalışacak elemanlar yetiştirilir. Bir işletmeci, çalıştığı kurumdaki planlama, örgütleme, yönetme, düzenleme,l denetim gibi genel görevler yanında, ürünün kalitesi, üretimin arttırılması ve ürünlerin satışı ile ilgili planlar yapar. İşletmeciler kamu kuruluşlarında, özel kuruluşlarda veya varsa kendi işletmelerinde çalışabilirler.


İşletme – İktisat
--------------------------------------------------------------------------------

İşletme-İktisat bölümü, günümüz iş hayatı gereksinimlerine cevap verebilmek amacıyla, temel iktisat bilgilerinin yanı sıra, işletme bölümünün uygulamaya yönelik dersleri ile donanmış öğrenciler yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Bu bölüm öğrencilerine hem iktisat hem de işletme konularına hakim olma fırsatını sağlayacaktır. Bölümün ders programını teorik iktisat dersleri ile birlikte iktisat-işletme konularının arakesiti olan endüstriyel iktisat, tahmin yöntemleri, yatırım politikalarının ekonomisi, finansman gibi derslerden oluşmaktadır. Diğer bölümlerde olduğu gibi bu bölümde de dördüncü yılda öğrenciler danışman denetiminde bir mezuniyet tezi hazırlamaktadırlar

İşletme Mühendisliği
--------------------------------------------------------------------------------

İşletmelerin teknik kadroları ile sosyal bilimler eğitimi görmüş işletmeci kadroları ile sosyal bilimler eğitimi görmüş işletmeci kadrolar arasındaki bağı kurabilecek yönetim elemanları yetiştirme amacına yönelik eğitim ve araştırma yapılır. Kamu İktisadi teşekkürlere bağlı büyük işletmelerde özel sektörün büyük fabrikalarında üretim faaliyetleri ile işletme faliyetlerinin koordinasyonunu sağlamaya yönelik olarak çalışılabilir.

Programın Amacı: İşletme mühendisliği programı, işletmelerin teknik kadroları ile sosyal bilimler eğitimi görmüş işletmeci kadroları arasındaki bağı kurabilecek yönetim elemanları yetiştirme amacına yönelik eğitim ve araştırma yapar.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: İşletme mühendisliği programında matematik, fizik, kimya gibi temel fen bilimleri dersleri verilir. Daha sonraki yıllarda ise öğrenciler istatistik, bilgisayar programcılığı, ekonomi, maliye, hukuk, sosyal psikoloji vb. alanlara ilişkin dersleri alırlar. Okutulan derslerin yüzde 36'sı temel mühendislik,yüzde 25'i işletmecilik ve yüzde 20'si sayısal derslerdir. Öğrenciler, ayrıca bir kamu veya özel sektör işletmesinde, 6 hafta üretim bölümlerinde, 6 hafta idari bölümlerde olmak üzere toplam 12 haftalık staj yapmak zorundadırlar.

Gereken Nitelikler: İşletme mühendisliği bölümüne girebilmek ve bu bölümde başarılı olabilmek için bir öğrencinin üstün bir genel akademik yeteneğin yanı sıra, özellikle sayısal düşünme yeteneğine sahip, matematik, fizik, kimya gibi temel fen, sosyoloji ve psikoloji gibi sosyal bilim derslerinde başarılı olması gerekir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: İşletme mühendisliği bölümünü bitiren öğrenciye "İşletme Mühendisi" ünvanı verilir. İşletme mühendisi fabrikalarda üretim faaliyetleri ile ürünün pazarlanması ve maliyetin hesaplanması gibi işletme faaliyetleri arasındaki eşgüdümü sağlar; üretimin planlanması için malzeme, insan gücü, para ve zamanın en ekonomik biçimde kullanılması için gerekli düzenlemeleri yapar. İşletme mühendisi gerek fabrikalardaki üretim faaliyetleri, gerek bürolardaki öteki işletme faaliyetleri alanlarında çalışarak, sadece sosyal bilim ya da sadece mühendislik eğitimi görmüş kadrolar arasında iletişimi sağlayarak bu kadroların bir tür ara kesitini oluşturur. İşletme mühendisi, bir işletmeciye oranla çok daha fazla sayısal yöntemler kullanır; bir endüstri mühendisine göre ise işletmenin para ve insan yönetimine çok daha fazla katkıda bulunur.

Çalışma Alanları: İşletme mühendisliği Türkiye'de giderek aranan bir meslek olma yolundadır. Ülkemiz hızlı bir sanayileşme süreci içindedir. Bu süreç işletme mühendisi ihtiyacının artmasına neden olmaktadır. Özellikle kamu iktisadi teşekküllerine bağlı büyük işletmelerde, özel sektörün büyük fabrikalarında üretim faaliyetleriyle işletme faaliyetlerinin koordinasyonunu sağlayan işletme mühendislerine gelecekte duyulan gereksinme daha da artacaktır. Bu nedenle, mezunların iş bulma olanakları oldukça geniştir

İşletme Öğretmenliği
--------------------------------------------------------------------------------

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi ve özel ticaret liselerinde işletme, pazarlama, muhasebe derslerini verebilecek öğretmenler yetiştirmek yanında, özel sektöre ya da kamuya ait fabrika, banka, sigorta, çiftlik veya turizm kuruluşlarında planlama, üretim, hizmet ve denetim etkinliklerinde görev yapabilecek elemanları da yetiştirir. Mezunlar Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi ve özel ticaret liselerine öğretmen olarak atanabildikleri gibi, kamu kuruluşlarında ve özel kuruluşlarda da işletmeci olarak çalışabilirler.

Jeofizik Mühendisliği
--------------------------------------------------------------------------------

Her türlü liği madenin aranması bulunması, rezervlerin özelliklerinin tespiti ve işletmeye başlanmaısndan önce arazi çalışmaları yapılması, ayrıca baraj, demiryolu, karayolu ve havaalanlarının zemin etüdleri ve depremle ilgili eğitim ve araştırmaların yapılması bu bölümün çalışma alanlarıdır. MTA, TPAO, DSİ, TKİ, Elektrik İşleri Edüt İdaresi, YSE, belediyeler, özel maden ve sondaj şirketlerinde çalışılabilir.

Programın Amacı: Jeofizik mühendisliği programı petrol, her çeşit maden ve endüstriyel minerallerin aranması, bulunan rezervlerin özelliklerinin saptanması ve maden mühendisleri tarafından işletilmeye başlanıncaya kadar jeoloji mühendisleri ile işbirliği ile arazi çalışmaları yapılması, ayrıca yeraltı suyu ve jeotermal enerji araştırmaları ile baraj, demiryolu, karayolu ve havaalanlarının zemin etütleri ve deprem ile ilgili konularda eğitim ve araştırma etkinliklerini yürütür.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Eğitim programında, matematik, fizik, kimya, dinamik, statik, jeodezi ve topografya gibi temel derslerin yanı sıra jeoloji ve jeofiziğe ait meslek dersleri bulunmaktadır. Jeolojiye ait meslek dersleri, genel jeoloji, stratigrafi, petrografi, tektonik, maden jeolojisi, petrol jeolojisi, mühendislik jeolojisi ve hidrojeolojiden oluşur. Jeofiziğe ait meslek dersleri ise sismoloji, sismik prospeksiyon, magnetizma, gravimetri jeofizik prospeksiyon (gravite-magnetik), elektrik alan teorisi, jeofizik prospeksiyon (elektrik-elektromagnetik), yer fiziği ve mühendislik jeofiziğinden oluşur. Meslek derslerinin yarısı teorik, yarısı uygulamalıdır. Ayrıca öğretim üyelerinin denetiminde kampta ve ilgili kurumlarda staj yapılır.

Gereken Nitelikler: Jeofizik mühendisliği programına girmek isteyenlerin, normalin üzerinde bir genel akademik yeteneğe sahip, temel bilimlere ilgili ve bu alanda başarılı, açık havada çalışmaktan hoşlanan, bedence güçlü kimseler olmaları gerekir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Mezunlara "Jeofizik Mühendisi" ünvanı verilir. izik mühendisi, kendisine en yakın meslek üyesi olan jeoloji mühendisi ile aynı kurumda çalıştığında, genelde, jeoloji araştırmaları ile kesin sonuca gidilemeyen problemlerin çözümünde etkili olur. Jeofizik mühendisi arazide veya laboratuvarda ölçü alır, gerekli düzeltmeleri uygular ve böylece elde ettiği sonuçları yorumlar. Jeofizik mühendisi bu yorumlamaları dolayısıyla daima keşif işi yapmaktadır. Jeofizik mühendisleri hemen hemen her zaman yeryüzünün altı ile uğraşır, yeraltındaki petrol, cevher, yeraltı suyu araştırmaları ile büyük köprü, bina ve barajların zemin ölçüleri gibi konularda çalışır. Bir bakıma yeraltının röntgenini çıkarır.

Çalışma Alanları: Jeofizik mühendisleri, Maden Tetkik Arama, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı, Devlet Su İşleri, Etibank Genel Müdürlüğü, Türkiye Kömür İşletmeleri, Elektrik İşleri Etüd İdaresi, Toprak-Su, Yol-Su-Elektrik Kurumu, yabancı petrol şirketleri, özel maden ve sondaj şirketleri ile büyük şehir belediyelerinde çalışmaktadırlar

Jeoloji Mühendisliği
--------------------------------------------------------------------------------

Jeoloji, yerkürenin başlangıcından bugüne kadar geçirdiği yapısal değişmeleri, yerkabuğunun yüzeyinin ve altının bugünkü durumunu inceler, jeoloji mühendisliği bölümünde, jeoloji biliminin sağladığı bilgileri mühendislik alanına uygulanmasına ilişkin yöntemler konusunda eğitim ve araştırma yapılır. Mta, Tpao, Dsi, İller Bankası, Tki, Devlet Karayolları, Ysi, seramik ve cam fabrikalarıl, deprem araştırma enstitüsünde çalışılabilir.

Programın Amacı: Jeoloji, yerkürenin başlangıcından bugüne kadar geçirdiği yapısal değişmeleri, yerkabuğunun yüzeyinin ve altının bugünkü durumunu inceler. Jeoloji mühendisliği bölümü jeoloji biliminin sağladığı bilgilerin mühendislik alanına uygulamasına ilişkin kuram ve yöntemler konusunda eğitim ve araştırma yapar.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Jeoloji mühendisliği programı, matematik, fizik, kimya gibi temel ve jeoloji, mühendislik vb. Alanlarda uzmanlık derslerinden oluşur. Üçüncü ve dördüncü yıllarda kuramsal mühendislik dersleri yanında arazi uygulamaları ve laboratuvar çalışmalarına büyük ölçüde yer verilir. Ayrıca, öğrencilerin staj yapma zorunluluğu vardır.

Gereken Nitelikler: Jeoloji mühendisliği alanında çalışacak kişinin üstün bir akademik yeteneğe sahip, jeoloji, fizik, kimya,matematik, coğrafya ve ekonomiye ilgili ve bu alanlarda başarılı, açık havada çalışmaktan hoşlanan bir kimse olması gerekir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Üniversitelerin jeoloji mühendisliği bölümünü bitirenler bu alanda "Jeoloji Mühendisi" ünvanına hak kazanırlar. Jeoloji mühendisi çalıştığı kurumda yeraltındaki doğal kaynakların maden, petrol, endüstriyel hammaddeler, yeraltı suyu, jeotermik enerjinin bilimsel ve teknik yöntemlerle araştırılmasına, bulunmasına ve rezervlerin hesaplanmasına; kentleşme alanları, liman, havaalanı, baraj yerleri ile tünel, karayolu ve demiryollarının geçeceği yerlerin en uygun jeolojik özelliklerine göre seçilmesine çalışır, bu alanda araştırma ve incelemeler yapar. Jeoloji mühendisi, yeryüzünün jeolojik haritalarını yapar, yeryüzü ve yeraltına ait elde edilen bilgileri bütünleştirerek uygulamaya dönüştürür. Jeoloji mühendisleri, jeofizik ve maden mühendisleri ile yakın bir işbirliği içinde çalışırlar.


Çalışma Alanları: Bu alanda yetişenlerin büyük bir bölümü kamu kuruluşlarında, pek azı ise özel sektörde çalışmaktadır. Jeoloji mühendislerinin çalıştığı belli başlı kuruluşlar şunlardır: MTA, DSİ, İller Bankası, Etibank, TKİ, Devlet Karayolları, Yol-Su Elektrik Kurumu, Deprem Araştırma Enstitüsü ve özel sektör de seramik ve cam fabrikalarıdır.
Kooperatifçilik BÖLÜMÜ

Kooperatifçilik programı, kooperatiflerin karşılaştığı mali, hukuku, ticari problemlere çözüm gitirecek elemanları yetiştirmeye yönelik eğitim yapar. Ülkemizde, tarım ve kredi kooperatifçiliği oldukça gelişmiş durumdadır. Gerek yeni kooperatif kurmak ve gerekse kurulmuş olan kooperatiflerde çalışmak mümkündür.

Programın Amacı: Kooperatifçilik programı, kooperatiflerin karşılaştığı mali, hukuki, ticari problemlere çözüm getirecek elemanları yetiştirmeye yönelik eğitim yapar.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Kooperatifçilik programında, sosyoloji, psikoloji, matematik, işletme, iktisat alanlarında dersler okutulur ve staj yaptırılır.

Gereken Nitelikler: Kooperatifçi olmak isteyenlerin ikna yeteneği yüksek, hoşgörülü, sabırlı, girişken, anlayışlı ve insanlarla etkileşimden hoşlanan kimseler olmaları gerekir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Kooperatifçilik programını bitirenlere "Kooperatifçilik Meslek Elemanı" ünvanı verilir. Kooperatifçilik meslek elemanı çalıştığı kooperatifin gerek halkla, gerekse kamu ve özel kuruluşlarla ilişkilerinin kanun, tüzük ve yönetmeliklere uygun olarak yürütülmesine çalışır. Kooperatifçi, parasal kaynak sağlama ve kurumun parasal olanaklarını en ekonomik biçimde dağıtma, kurumun harcamalarını saptama, üyelere parasal çalışmalar ve bütçe hesapları konusunda bilgi verme gibi işler yapar.

Çalışma Alanları: Ülkemizde yapı kooperatifçiliği, tarım ve kredi kooperatifçiliği oldukça gelişmiş durumdadır. Gerek yeni kooperatif kurmak ve gerekse kurulmuş olanı çalıştırmak amacıyla elemanlar kamu ve özel kuruluşlarında görev alabilirler.

0 yorum: