MESLEK DALLARI 24

20 Ocak 2008 Pazar


Medya ve İletişim Sistemleri





İletişim fakültesinden mezun olunca-kariyer (yurt içinde ya da yurt dışında) habercilik, yorumculuk, araştırmacı-yazarlık, eleştirmenlik, medya planlaması, medya işletmeciliği, filmler, metin yazarlığı, senaristlik, sanat yönetmenliği, müşteri temsilciliği, kamuoyu araştırmacılığı, halkla ilişkiler uzmanlığı, foto direktörlüğü, insan kaynakları yöneticiliği, vb.



Olası iş alanları: (yurt içinde ya da yurt dışında) gazeteler, dergiler, TV’ler, radyolar, reklam şirketleri, film yapımı, dağıtım şirketleri, film yapımı, dağıtım şirketleri, halkla ilişkiler kuruluşları, her türlü şirkette iletişimden ve tanıtımdan sorumlu birimler, grafik tasarımıyla uğraşan kuruluşlar, kamuoyu araştırma kuruluşları, basımla uğraşan kuruluşlar, vS.



Metal Öğretmenliği


Temel fen dersleri, talaşlı üretim teknolojisi oksijen gaz kaynak teknolojisi, statik, dinamik, istatistik, elektrik bilgisi, teknik resim, diferansiyel denklemler, elektrik ark ve ileri kaynak teknolojisi, malzeme, cisimlerin dayanımı, metal süsleme sanatı, metalurji termodinamiği, sıcak şekillendirme, kalite kontrol vb. derslerin verildiği bir programdır.



Metal işleri, döküm, dökümcülük ve model modelcilik olmak üzere üç ayrı dalda öğretim yapılır. Genel kontenjan, sadece metal işleri kolu, döküm-dökümcülük, izabe ve metalurji kolu ve makine model/modelcilik kolu çıkışlı adaylara ayrılmıştır. Öğretmen ünvanını alan mezunlar endüstri meslek liseleri ve sanayi kuruluşlarında çalışabilirler

METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ

Bileşiminde metal bulunan maden filizlerinden metal ve alaşımlarının elde edilmesi ve bunların belli işlemlerden geçirilerek endüstrinin istediği hammadde haline getirilmesi, plastik ve seramik gibi metal olmayan maddelerin elde edilmesi ve işlenmesi konularında eğitim ve araştırma yapılır. Kamu ve özel sektöre ait demir, çelik, alüminyum ve döküm fabrikalarında çalışılabileceği gibi standartlar, tasarımlar vs. Konularda bürolarda çalışılabilir.



Programın Amacı: Metalurji ve malzeme mühendisliği programının,bileşiminde metal bulunan maden filizlerinden metal ve alaşımlarının elde edilmesi ve bunların belli işlemlerden geçirilerek endüstrinin istediği hammadde haline getirilmesi, plastik, seramik gibi metal olmayan maddelerin elde edilmesi ve işlenmesi konularında eğitim yapar.



Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Metalurji ve malzeme mühendisliği programında eğitim süresi 4 yıldır. Metalurji mühendisliğinin, mühendisliğin diğer bütün dallarında olduğu gibi, fizik, kimya ve matematikle yakın ilişkileri vardır. Öğretimin birinci yılında temel bilimlere ilişkin dersler okutulurken diğer yıllarında demir-çelik ve demirden metal üretimi, toz metalurjisi malzeme muayeneleri, ışıl işlemler, alaşımlar gibi alana özgü konular, kuramsal ve uygulamalı olarak verilir. Ayrıca yaz stajı da zorunludur.



Gereken Nitelikler: Metalurji ve malzeme mühendisliği programına girmek isteyenlerin üstün bir genel akademik yeteneğe özellikle sayısal düşünme, uzay ilişkilerini görebilme, tasarım yeteneklerine sahip; kimya, fizik, matematik ve yerbilimlerine ilgili ve bu alanlarda iyi yetişmiş olmaları gerekir. Metalurji endüstrisi bir ağır endüstri olduğundan iş yerinde erkekler tercih edilmektedir.



Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Bu programı bitirenlere "Metalurji Mühendisi" ünvanı verilir. Metalurji ve malzeme mühendisleri, her hangi bir tür malzemenin üretimi için gerekli planları yapar ve uygulanmasını denetler. Ayrıca, herhangi bir mühendislik tasarım gurubunun üyesi olarak, malzeme seçme, önerme ve malzeme kullanımının denetimini yapar; yeni ve özel amaçlara yönelik malzemeler tasarlar. Metalurji ve malzeme mühendisleri yaptıkları işin türüne göre büroda veya gürültülü, tozlu sıcak fabrika ortamında çalışırlar.



Çalışma Alanları: Metalurji ve malzeme mühendisleri, aşağıda verilen alanlarda faaliyet gösteren kamu veya özel sektör kuruluşlarında çalışabilecekleri gibi kendi işlerini kurma imkânına da sahiptirler. Entegre demir ve çelik fabrikaları; çelik fabrikaları, demir dışı metal ve alaşım fabrikaları; dökümhaneler; haddehane ve metal şekillendirme tesisleri; ısıl işlem tesisleri, makine ve imalat endüstrisi; elektrik ve elektronik endüstrisi; kimya, petrokimya, petrol, maden ve inşaat endüstrisi; askeri amaçlı endüstriler; her türlü mühendislik malzemesinin seçimini, test edilmesini ve gerektiğinde yeni malzemelerin geliştirilmesini gerektiren alanlar; yapısal ve elektronik seramik, refrakter ve cam üretimi veya tasarımı yapan veya bunları kullanan işletmeler; çeşitli araştırma laboratuvarlarıdır.

MEYVE-SEBZE İŞLEME

Meyve ve sebze ürünlerinin kalitesinin arttırılması, ürünlerinin paketlenmesi, işlenmesi ve pazarlanması ile ilgili konularda eğitim vererek bu alanlar için elemanlar yetiştirir.



Programın Amacı: Meyve ve sebze işletmesi programının amacı, meyve ve sebzeleri işleyen işletmelerde çalışacak ara insangücü yetiştirmektir.



Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Meyve ve sebze işletmesi programında, matematik, fizik, kimya gibi temel dersler, ekonomi, istatistik, gıda bilimi, bilgisayar, kutu konserveciliği, meyve ve sebze ürünlerinde kalite kontrol, kimyasal yöntemlerle muhafaza, reçel ve imalat teknolojisi gibi dersler okutulmakta ve uygulamalar yaptırılmaktadır.



Gereken Nitelikler: Meyve ve sebze işletmesi programında okumak isteyenlerin, temel bilimlere, ekonomiye ilgili, insani ilişkilerinde başarılı kimseler olmaları beklenir.



Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Meyve ve sebze işletmesi programını bitirenlere "Meyve ve Sebze İşletme Teknikeri" ünvanı verilir. Meyve ve sebze teknikeri, meyve ve sebze işleyen işletmelerde, gıda mühendisinin denetimi altında, konserve, salça, turşu, marmelat vb. ürünlerin üretilmesi ile ilgili işleri yürütür.



Çalışma Alanları: Meyve ve sebze teknikerleri, meyve ve sebze işleyen işletmelerde görev alabildiği gibi kendisi de böyle bir işletme kurabilir ve mesleğini bağımsız olarak sürdürebilir.



Meteoroloji Mühendisliği


Atmosfer olayları konusunda araştırma ve eğitim yapar. Meteorolog çalıştığı kurumda geniş coğrafi alanlarda ısı, yağış, basınç, nem, don vb. Yönlerden meydana gelen değişmeleri inceler, bölgelerin ısı, yağış, basınç, nem haritalarını hazırlar. Hava değişikliklerini önceden kestirmeye çalışır; atmosferdeki elektrik ve nem mekanizması üzerinde incelemeler yapar. Meteorogların özel sektörde çalışma imkanları pek olmadığından ve meteoroloji istasyonlarının sayısı az olduğundran bualanda iş bulma imkanlarının sayısı az olduğundan bu alanda iş bulma imkanlarının da sınırlı olduğu söylenebilir.Meteorologlar devlet kuruluşlarında görev alırlar. Bu nedenle kazançları, Devlet Memurlar Yasasınca belirlenmiş olup teknik elemanlara ödenen yan ödeneklerden yararlanırlar.



Programın Amacı: Meteoroloji mühendisliği programı, atmosfer olayları konusunda araştırma ve eğitim yapar.



Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Meteoroloji mühendisliği programının birinci yılında, matematik, geometri, fizik, kimya, teknik resim, bilgisayar bilimi dersleri okutulur. Öğretimin diğer yıllarında ise meteorolojinin çeşitli uzmanlık alanlarında dersler verilir.



Gereken Nitelikler: Meteoroloji mühendisliği bölümüne girmek isteyen bir kimsenin normalin üstünde bir genel yeteneğe sahip, matematik, kimya, jeoloji, fizik, astronomi ve coğrafyaya ilgili ve bu alanlarda iyi yetişmiş, sabırlı ve dikkatli bir gözlemci olması gerekir.



Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Meteoroloji programını bitirenlere "Meteoroloji Mühendisi" ünvanı verilir. Meteoroloji mühendisi çalıştığı kurumda geniş coğrafi alanlarda ısı, yağış, elektrik basınç, nem, don vb. yönlerden meydana gelen değişmeleri inceler; bölgenin ısı, yağış, basınç, nem haritalarını hazırlar, hava değişikliklerini önceden kestirmeye çalışır. Meteoroloji teknik bir alan olup meteoroloji mühendisleri çeşitli dallarda uzmanlaşabilmektedirler. Örneğin sinoptik meteoroloji bir uzmanlık alanı olup dünyanın çeşitli meteoroloji istasyonlarından gelen gözlem raporlarının yorumlanması, belli bir bölge için kısa ve uzun vadeli hava tahminleri yapılması ile ilgilidir. Klimatolog belli bir bölgenin uzunca bir süre ısı, güneş ışığı, yağış miktarı, rutubet ve yağmur durumuna ilişkin geçmiş kayıtlarını toplar, değerlendirir ve tarım, hayvancılık, ticaret vb. alanlarda kullanılmak üzere hava tahmin raporları hazırlar. Dinamik meteorologlar hava ve akımlarına ilişkin fiziksel kanunları incelerler. Fiziksel meteorolog atmosferin kimyasal bileşimini, elektrik, ses ve ışık özelliklerini inceler. Endüstriyel meteorologlar ise hava kirlenmesi ve duman kontrolü üzerinde çalışırlar. Meteoroloji mühendisleri, hava tahmin istasyonlarında, atmosferdeki değişiklikleri doğru ve ayrıntılı bir biçimde saptayabilmek için günün 24 saatinde çalışma halindedirler. Bu nedenle meteoroloji mühendisleri nöbetleşerek görev yaparlar. Gece ve hafta sonu nöbetleri vardır.



Çalışma Alanları: Meteoroloji mühendislerinin çalışmalarına günümüzde giderek artan bir gereksinme uyulmaktadır. Ulusal savunmamızda, tarım, ulaştırma ve turizm alanında meteorologların vereceği hava tahmin raporlarına gereksinme vardır. Ancak meteoroloji mühendislerinin özel sektörde çalışma olanakları pek olmadığından ve meteoroloji istasyonları sayısı az olduğundan, bu alanda iş bulma olanaklarının da sınırlı olduğu söylenebilir. Meteoroloji mühendisleri devlet kuruluşlarında görev alırlar. Bu nedenle kazançları Devlet Memurları Yasasınca belirlenmiş olup teknik elemanlara ödenen yan ödemelerden yararlanırlar



 Mimarlık


Her çeşit binanın isteğe ve imkanlara göre plan ve projelerinin hazırlanması, yapımının denetlenmesi konularında eğitim ve araştırma yapılır. Bayındırlık ve İskan, Ulaştırma Bakanlıklarında ve belediyelerde çalışılabileceği gibi, mimarlık bürosu açarak serbest çalışmak da mümkündür.



Programın Amacı: Mimarlık bölümü, her çeşit binanın isteğe ve olanaklara göre plan ve projelerinin hazırlanması, yapımının denetlenmesi konularında eğitim ve araştırma yapar.



Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Mimarlık bölümlerinde genel matematik, bina fiziği, mimari çizime giriş gibi temel mimarlık dersleri verilir. Daha sonraki yıllarda ise temeli daha çok tasarıma, yani plan çizimine dayalı, daha kapsamlı ve ileri düzeydeki mimari bilgileri içeren dersler okutulur.



Gereken Nitelikler: Bu alanda eğitim görmek isteyen lise öğrencileri kendilerini, matematik, fizik, resim ve sosyal bilimler (sosyoloji, tarih, sanat tarihi, insan bilimleri ve kültür) alanlarında iyi yetiştirmelidirler. İyi bir mimar, hem sanat ve sosyal bilimlerle ilgili, hem de iş hayatının özelliklerini tanıyan kişidir. Bu nedenle kişinin üstün bir genel akademik yetenek yanında uzay ilişkilerini görebilme (cisimlerin uzayda alacakları durumları göz önünde canlandırabilme), düzgün şekil çizebilme gücüne sahip, yaratıcı bir kimse olması gereklidir. Ayrıca kişinin iş-ticaret konusunda bilgili, başka insanlarla işbirliği yapabilmek için uyumlu bir kimse olması çalışma hayatında başarısını artırabilir.



Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Mimarlık bölümünden mezun olanlara "Mimar" ünvanı verilir. Mimar önce, istek ve ihtiyaç sahibinin, yaptıracağı binada bulunmasını istediği özellikleri saptar. Yürürlükteki imar yasasını ve ihtiyaç sahibinin parasal olanaklarını, binanın yapılacağı yerdeki doğal koşulları dikkate alarak binanın planını çizer. Binanın tamamlandıktan sonra alacağı biçimi gösteren ölçekli maketler hazırlar. Mimar, zamanının büyük kısmını proje çizmek, etüt ve proje kontrolü yapmakla geçirir. Belli aşamalarda projenin uygulanmasını denetlemek amacı ile inşaat yerine gider.



Çalışma Alanları: Kamu kesiminde çalışan mimarlar genellikle Bayındırlık ve İskân, Ulaştırma Bakanlıklarında ve belediyelerde görev alırlar. Mimarlık serbest çalışmaya elverişli bir meslektir ve bugün özellikle büyük kentlerimizde mimarların birkaçı bir araya gelerek mimarlık bürosu açmayı tercih etmektedirler. Ülkemizde mimara gereksinme duyulmaktadır. Ancak, son yıllarda mimar yetiştiren okulların çoğalması ile mimar sayısında aşırı bir artma olmuştur. Bununla birlikte yetenekli ve iyi yetişmiş bir mimarın her zaman bol kazançlı iş bulması olanaklıdır.



Moda Konfeksiyon


Moda konfeksiyon programının amacı, hazır giyim endüstrisinde çalışacak insan gücünü yetiştirmektir.



Programın Amacı: Moda konfeksiyon programının amacı, hazır giyim endüstrisinde çalışacak teknik insangücünü yetiştirmektir.



Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Moda konfeksiyon programında temel disiplinler, temel sanat eğitimi, model çıkarma ve geliştirme, moda tasarımı, kup kesim, giysi teknolojisi, kostüm ve moda tarihi ile bilgisayar dersleri verilmektedir.



Gereken Nitelikler: Moda konfeksiyon programında okumak isteyen bir öğrencinin, genel akademik yeteneğinin yanı sıra renk ve şekilleri algılayabilme, bir bütünün parçaları arasındaki ilişkileri görebilme, el ve parmakları ustalıkla, gözü ve eli eşgüdüm halinde kullanabilme yeteneğine sahip, ticaret ve ekonomi konularına ilgili, estetik görüşü olan bir kimse olmalıdır.



Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Moda konfeksiyon programını bitirenlere "Moda Konfeksiyon Teknikeri" ünvanı verilir. Moda konfeksiyon teknikeri, bir hazır giyim atölyesinde, kadın, erkek veya çocuk giysilerinden birinin veya birkaçının seri üretimi ile ilgili işleri yapar. Önce üretimi yapılacak giysinin biçimini ve kumaşını, günün modasını ve ortaya çıkacak ürünün maliyetini göz önüne alarak belirler; giysinin çeşitli vücut ölçülerine göre seri üretimi için gerekli işleri planlar ve yürütür.



Çalışma Alanları: Moda konfeksiyon teknikerleri özel sektöre ait giyim atölyelerinde çalışabilirler veya kendileri özel atölye açabilirler.



Muhasebe


Muhasebe programı, kamu ve özel sektör işletmelerinde hizmet, üretim ve faaliyetlerin verimli bir biçimde yürütülmesi için, muhasebe alanında gerekli olan ara insan gücünü yetiştirir. Muhasebe programını bitirenler kamu ve özel sektörde görev yapabilirler ya da kendilerine özel muhasebe bürosu açabilirler. Muhasebecilik mesleğinde ilerleme yetenek ve bilginin başarılı bir çalışma ile kanıtlamasına bağlıdır.



Programın Amacı: Muhasebe programında, kamu ve özel sector işletmelerinde hizmet, üretim ve faaliyetlerin verimli bir biçimde yürütülmesi için muhasebe alanında gerekli olan ara insangücünü yetiştirir.



Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Muhasebe programı temel muhasebecilik bilgi ve becerilerini vermeye yöneliktir. Son yılda öğrenciler staj çalışmaları yaparak bilgi ve becerilerini uygulama alanında denerler. İki yıl içerisinde genel matematik, genel muhasebe, daktilografi, işletme, pazarlama, maliye, ticaret matematiği, borçlar hukuku,maliyet muhasebesi, banka muhasebesi, ticaret hukuku,envanter, bilanço, vergi hukuku, iş hukuku, yapı muhasebesi, şirketler muhasebesi gibi meslek dersleri verilir.



Gereken Nitelikler: Muhasebeci olmak isteyen bir kimsenin genel akademik yetenek ve sayısal düşünme yeteneğine sahip olması gerekir. Muhasebe programını seçen bir kişinin ayrıca sosyoloji ve psikoloji alanlarına ilgi duyması, sabırlı, dikkatli ve düzenli bir kimse olması beklenir.



Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Muhasebe programını bitirenlere "Muhasebe Meslek Elemanı" ünvanı verilmektedir. Muhasebe meslek elemanları muhasebe ile ilgili işlerde ara eleman olarak görev yaparlar.



Çalışma Alanları: Muhasebe programını bitirenler kamu ve özel sektörde görev yapabilirler ya da kendilerine muhasebe bürosu açabilirler. Muhasebecilik mesleğinde ilerleme, yetenek ve bilginin başarılı bir çalışma ile kanıtlanmasına bağlıdır



Mütercim-Tercümanlık


Bölümde yabancı dilde yazılmış olarak nasıl çevrileceği (mütercim) ve yabancı dilde yapılan bir konuşmanın başka bir dile nasıl çevrileceği (tercümanlık) konularında eğitim yapılır. Bölüm mezunları uluslararası kuruluş ve işletmelerde, bankalarda, tercüme bürolarında, turizm şirketlerinde, devlet kuruluşlarının ve bakanlıkların dış ilişkiler dairelerinde çalışma imkanı bulabilirler.



Programın Amacı: Mütercim Tercümanlık programı İngilizce yazılmış bir metnin başka bir dile yazılı olarak nasıl çevrileceği (mütercim) ve İngilizce'deki bir konuşmanın başka bir dile nasıl çevrileceği (tercümanlık) konularında eğitim yapar. Roman Dili ve Edebiyatı Bu bölüm Romen dili, kültürü ve edebiyatı ile ilgili konuları içerir. Kültür, Turizm Bakanlığı, turizm kuruluşları vb.. bürolarında çalışma olanağı bulurlar

    

                       






 

0 yorum: