MESLEK DALLARI 26

20 Ocak 2008 Pazar


Sağlık Kurumları İşletmeciliği





Hastane yöneticisi (müdür), sağlık kurumlarında, çeşitli etkinliklerin, düzenlenme ve yürütülmesinde gerekli personel, araç ve gerecin sağlanması, sağlık ve muayene ücretlerini saptayacak eleman olarak yetiştirilir. Doktorlar, hemşireler ve sağlık personeliyle iyi ilişki kurabilen, sabırlı, anlayışlı, hoşgörülü ve soğukkanlı bireyler olmaları, ayrıca insanlara, yardım etmekten zevk duymaları gerekmektedir.



Programın Amacı: Sağlık kurumları işletmeciliği programının amacı çeşitli sağlık kurumlarının orta ve üst düzey yönetim kademelerinde çalışacak elemanları yetiştirmektir.



Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Sağlık kurumları işletmeciliği programında matematik, bilgisayar, ekonomi, işletme, istatistik, hukuk, özgür kuramı ve tasarımı, tıbbi sosyoloji, sağlık işletmelerinde finansal yönetim, insan kaynakları yönetimi, sağlık politikası ve planlaması sosyal politika ve sağlık sigortacılığı, sağlık ve etik, koruyucu sağlık hizmetleri yönetimi gibi dersler okutulmaktadır. Bu programda bir yıl İngilizce hazırlık eğitimi verilmektedir.



Gereken Nitelikler: Sağlık kurumları işletmecisi olmak isteyenlerin matematik ekonomi ve işletme konularına ilgili ve bu alanda başarılı, analitik düşünme, problem çözme,başkalarını etkileme ve yönlendirme yetenekleri gelişmiş, insanlarla iyi ilişkiler kurabilen kimseler olmaları gerekir. Yaratıcılık meslekte başarıyı artırabilir.



Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Sağlık kurumları işletmeciliği programını bitirenlere "Sağlık Kurumları İşletmecisi (Yönetici)" ünvanı verilir. Sağlık kurumları işletmecisi sağlık kurumlarının personel ihtiyacının karşılanması, personelin verimli bir şekilde çalıştırılması, gereken araç-gereç vb. satın alınması, çalışmalarının planlanması ve etkin bir biçimde yürütülmesi gibi işleri yapar.



Çalışma Alanları: Sağlık kurumları işletmecileri kamu, üniversite vakıf hastanelerinde, özel hastanelerde, rehabilitasyon merkezlerinde, Emekli Sandığı, Bağkur, SSK gibi kuruluşların sağlık sigortası ile ilgili birimlerinde, özel sigorta şirketlerinde, ilaç, tıbbi cihaz üreten endüstri kuruluşlarında sağlık araştırma merkezlerinde çalışabilirler. Sağlık kurumlarının özelleştirilmesi veya resmi kuruluşlarının çağdaş işletmecilik anlayışı ile yönetilmesi gereğinin giderek daha fazla hissedilmesi ile bu alanda eğitilmiş insan gücüne duyulan gereksinme artacaktır.



Sağlık Memurluğu


Programın Amacı: Sağlık memurluğu programının amacı, insanların sağlık sorunlarını çözmede yardımcı olacak insan gücünü yetiştirmektir.



Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Sağlık memurluğu programında anatomi, fizyoloji, biyokimya, istatistik, mikrobiyoloji, parazitoloji, psikoloji, kişilerarası ilişkiler, iç hastalıkları ve bakımı, cerrahi hastalıklar ve bakımı, bulaşıcı hastalıklar ve bakımı halk sağlığı ve bakımı, gibi dersler okutulmakta, klinikte uygulama yaptırılmaktadır.



Gereken Nitelikler: Sağlık memurluğu programında okumak isteyenlerin biyolojiye ilgili ve bu alanda başarılı, insanlara yardım etmekten hoşlanan ve insanlarla iyi iletişim kurabilen, bedence sağlam, dayanıklı, sabırlı, sorumlu ve dikkatli kimseler olmaları gerekir.



Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Sağlık memurluğu programını bitirenlere "Sağlık Memuru" ünvanı verilir. Sağlık memurları hekimlerle işbirliği halinde çalışırlar. Hastanın ameliyata hazırlanması, ameliyat sonrası bakımı, hekimin yönergesi doğrultusunda ilaç veya oksijen uygulamalarının yapılması, tanı ve tedavi için kullanılan araç-gereç ve ilaçların hazırlanması,hastaların hekim tarafından belirlenen tedavi planının uygulanması gibi işler sağlık memurlarının görevlerindendir. Çalışma saatleri değişik olup vardiyalı çalışma ve nöbete kalma söz konusudur.



Çalışma Alanları: Sağlık memurları özel ve resmi hastanelerde, dispanserlerde sağlık ocaklarında, ana-çocuk sağlığı merkezlerinde, günlük bakım ve uzun süreli hasta bakım merkezlerinde, ilkyardım merkezlerinde görev alabilirler. Bu alanda yetişmiş insangücüne çok ihtiyaç olduğundan mezunların iş bulma sorunu olmayacaktır.



Sınıf Öğretmenliği


Sınıf öğretmenliği programının amacı ilkokulların ihtiyacı olan öğretmenleri yetiştirmektir. Mezunlar ilkokullarda görev alırlar. Ülkemizde ilkokul öğretmenlerine ihtiyaç olduğundan mezunların iş bulma sorunu yoktur. İlköğretimin ilk 5 sınıfında bulunan öğrencileri eğitecek öğretmenleri yetiştirir. Zihinsel Engelliler Öğretmenliği Programı ise ilköğretim çağında zihin yetersizliği yüzünden öğrenme güçlüğü olan çocukları eğitecek öğretmenleri yetiştirir



Sekreterlik


Sekreterlik programının amacı, kurumların üst düzeydeki idareci elemanlarına yönetimde yardımcı olmak üzere eleman yetiştirmektir.





Sekreterlik programında matematik, iktisat, işletme, kamu yönetimi, daktilografi, stenografi, iş yazıları, sekreterlik davranışları, muhasebe, büro, sekreterlik ve büro uygulaması gibi meslek dersleri okutulmaktadır. Meslek derslerinin bir bölümü uygulamalı olarak verilmekte, ayrıca kamu ve özel kuruluşlarda öğrencilere sekreterlik stajı yaptırılmaktadır.



Gereken Nitelikler



Programa kız ve erkek öğrenciler alınmakla birlikte kız öğrencilerin mesleğe daha yatkın ve yetenekli oldukları gözlenmektedir. İş bulma konusunda erkek öğrencilerin şansı daha düşüktür. Sekreter olmak isteyen bir kimsenin dikkatli, ayrıntılarla ilgilenmekten hoşlanan, anlayışlı, nazik ve sorumluluk sahibi bir kimse olması beklenir.



Mezunların Kazandıkları Unvan ve Yaptıkları ışler



Mezunlara "Sekreter" unvanı verilmektedir. Sekreterler idarecilik alanında üst düzeydeki idarecilerin en yakın yardımcılığını üstlenmekte, özel kalem müdürlüğü ve sekreteryalarda sorumluluk yüklenebilmekte, büro yöneticiliği niteliklerine sahip eleman olarak çalışmaktadırlar.



Çalışma Alanları



Mezunlar genellikle özel kuruluşlarda, holding ve büyük şirketlerde, genel müdürlük sekreteryalarında rahatlıkla görev alabilirler.



Sigortacılık


Günümüzde insanların kendilerini ve değerli mal varlıklarını garantiye alması, zarara uğraması durumunda karşılığını alabilmesi ancak ödediği primlerle olasıdır. Sigorta konusunda işlemleri yürütebilecek elemanlara gereksinim vardır. Bölüm bu tür işlemlerin yapıldığı şirketlere, bankalara eleman yetiştirir. Mezunların iş bulma imkanları geniştir.



Programın Amacı: Sigortacılık programının amacı, sigortacılık alanında çalışacak ara insangücünü yetiştirmektir.



Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Sigortacılık programında, muhasebe, ticaret hukuku, borçlar hukuku, istatistik ve matematik, sigorta muhasebesi, tarım sigortası, yangın sigortası gibi dersler okutulmaktadır.



Gereken Nitelikler: Sigortacılık programına girmek isteyenlerin, sayısal yeteneğe, ayrıntılara dikkat edebilme gücüne sahip sorumluluk duygusu güçlü kişiler olmaları beklenir.



Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Sigortacılık programını bitirenlere "Sigortacılık Meslek Elemanı" ünvanı verilir. Sigortacılık meslek elemanının yaptığı işler, esasta muhasebecilerinkine benzer; kaza, yangın, hastalık sigortası yaptıranların kayıtlarını tutar, sigorta ödemelerinin yasalara uygun olarak yürütülmesini sağlar.



Çalışma Alanları: Sigortacılık programını bitirenler, sigorta şirketlerinde görev alabilirler.



Sinema ve Televizyon


Mezunlar film yönetmenliği, seslendirme, senaryo yazarlığı, kurgu, ışıkçılık, görüntü .yönetmenliği, stüdyo şefliği vb. tanıtım program ve reklamcılık sektöründe çalışabilirler.



Programın Amacı: Sinema ve televizyon programı sinema ve televizyon sanatı ile bu alanlarda kullanılan tekniklere ilişkin konularda çalışacak sanat elemanlarını yetiştirir.



Gereken Nitelikler: Sinema ve televizyon programına girmek isteyenlerin olayları dikkatle izleyip gözleyebilen, ayrıntıyı algılayabilen, değişik görüntülerden ilgi çekici kompozisyonlar oluşturabilen, yaratıcı kimseler olmaları beklenir.



Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Sinema-televizyon programını başarı ile tamamlayan öğrencilere lisans diploması verilir ve bu diplomada öğrenim yapılan ana sanat dalı ve sanat dalı belirtilir. Mezunlar film yönetmenliği, seslendirme, senaryo yazarı, kurgu, ışık, görüntü yönetmeni, stüdyo şefi ünvanları ile çalışabilirler.



Çalışma Alanları: Sinema ve televizyon programında öğrenim yapmış kişiler film yönetimi, seslendirme, senaryo yazarlığı, kurgu, ışıkçılık, görüntü yönetmenliği, stüdyo şefliği vb. tanıtım, program ve reklamcılık alanlarında çalışabilirler. Sinema ve televizyon programı mezunları, TRT'de, sinema endüstrisinde, video kuruluşları ile reklamcılık sektöründe çalışabilir

    

                       





 

0 yorum: