MESLEK DALLARI 28

20 Ocak 2008 Pazar


Tarih





Tarih, insanların eylem ve düşüncelerinin gelişimini, olayların maddi ve manevi nedenlerini ve bu nedenlerin birbirleriyle ilişkilerini açıklayan bir disiplindir. Tarih bölümünde, geçmişte ve halen olan toplumsal ve özellikle siyasal olaylar incelenerek, oluş nedenleri ve ilişkileri üzerinde durulur. Tarih bölümü mezunları, liselerde ve özel dersanelerde öğretmenlik yapabilecekleri gibi arşivler tapu daireleri, TBMM, adliyeler gibi eski belgelerini saklamak durumunda olan kuruluşlarda da çalışabilirler. Ayrıca yüksek lisans yapılarak üniversite ve yüksekokulların tarih bölümlerinde öğretim uyesi olmak veya araştırma enstitülerinde çalışmak mümkündür.



Programın Amacı: Tarih, insanların eylem ve düşüncelerinin gelişimini, olayların ekonomik ve düşünsel nedenlerini ve bu nedenlerin birbirleriyle ilişkilerini açıklayan bir disiplindir. Tarih bölümünde geçmişte olan ve halen gelişmekte olan toplumsal, özellikle siyasal olaylar incelenerek oluş nedenleri ve ilişkileri üzerinde durulur.



Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Üniversitelerin tarih bölümlerinde başlıca dallar genel Türk tarihi, eskiçağ tarihi, ortaçağ tarihi, yeniçağ tarihi, yakınçağ tarihi ve Türkiye Cumhuriyeti tarihi olarak sayılabilir. Genel Türk Tarihi: Türk tarihini bir bütün olarak alır ve çeşitli dönemlerini bu bütün içinde inceler.



Gereken Nitelikler: Tarih alanında çalışmak isteyen bir kimsenin, her şeyden önce tarih, coğrafya, sosyoloji ve felsefeye ilgi duyması gereklidir. Bu alanda ilerleyebilmek için Osmanlıca, Arapça ya da Farsça yanında bir batı dilini bilmek ve diğer sosyal bilim alanlarında da yetişmiş olmak gereklidir. Kişinin geniş bir kültüre, üstün bir genel akademik yeteneğe, bilimsel merak ve tutkuya, yazma yeteneğine sahip olması gereklidir. Belgeleri toplamak ve değerlendirmek çok uzun çalışmalar gerektirebilir. Bu nedenle tarihçi sabırlı , çalışmaktan bıkmayan bir kimse olmalıdır.



Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Tarih bölümünü bitirenler kurumlarda "Tarihçi" veya "Arşivci" olarak görev alırlar. Tarihçi geçmiş olayları, kurumları, düşünceleri ve insanları betimlemek için geçmişe ait yayınlanmış ve yayınlanmamış tüm kayıtları, kitabeleri, mektupları, anı defterlerini, mahkeme kayıtlarını elden geldiği kadar ilk kaynaklarından toplar; derlediği bilgileri doğrulukları ve ifade ettikleri anlam bakımından değerlendirir; olayları oluş sırasına koyar, olaylar arasında sebep-sonuç ilişkisi kurar; olayların doğruluğunu yorumlar; bulgularını gerçeğe bağlı kalarak, yansız bir tutumla, açık ve öz biçimde rapor eder. Tarihçilerin bir bölümü de arşivci olarak arşivlerde görev alırlar. Arşive gelen kitap, kâğıt ve malzemenin tarih, konu ve ilgili oldukları kuruluşlara göre sınıflandırılması, düzenlenmesi, korunması, arandığında bulunarak ilgili yerlere gönderilmesi, yabancı dilde ya da eski harflerle yazılmış eserlerin tercüme ettirilerek çalışmalarda kaynak olarak değerlendirilmesi ve hizmete hazır halde tutulması, arşivdeki malzemenin bakım ve temizliğinin gözetilmesi arşivcinin görevleri arasındadır. Arşivler genellikle mahzenlerde olduğundan, arşivciler tozlu, sıcak ya da soğuk, havasız ve kapalı yerlerde çalışmak durumunda kalırlar.



Çalışma Alanları: Üniversitelerin tarih bölümünü bitirmek bir kimseye orta dereceli okullarda öğretmenlik yapma hakkını verir. Ancak halen okullarımızda tarih öğretmenlerine pek gereksinme duyulmamaktadır. Üniversite ve yüksekokulların tarih bölümlerinde öğretim üyesi olmak ya da araştırma enstitülerinde çalışmak için lisansüstü eğitim görmek şarttır. Tarih bölümü mezunlarından Osmanlıca’yı, iyi bilenler "Arşivci veya Tasnif Elemanı" olarak da çalışabilirler. Tarihçilik, iş bulma olanağı kısıtlı bir alandır; ancak bu alan çok yetenekli ve meraklı, kendini yetiştirmeye istekli kimselere doyurucu çalışma olanağı sağlar. Arşivciler tapu daireleri, Türkiye Büyük Millet Meclisi, adliyeler gibi eski belgeleri saklamak durumunda olan kuruluşlarda iş bulabilirler. Turist rehberliği de tarih bölümü mezunlarının çalışma alanı olabilir



Tarih Öğretmenliği


Bölüm tarihsel olayları araştıran, yorumlayan, bulguları gerçeğe bağlı kalarak yansız bir tutumla yeni kuşaklara aktaran öğretmen yetiştirmek amacındadır. Mezunlar orta dereceli okullarda tarih öğretmeni olarak görev yapabilir

Tekstil


Tekstil programının amacı, tekstil endüstrisinin ihtiyacı olan ara insangücünü yetiştirmektir. Ülkemiz, tekstil endüstrisinde gelişmiştir. Ancak tekstil teknikeri yetiştiren kurumların sayısı oldukça azdır. Bu nedenle mezunların iş bulma sorunu yok sayılır.



Programın Amacı: Tekstil programında ülkenin tekstil ve konfeksiyon endüstrisi için gerekli, dokuma ve baskı tasarımı alanında eğitimi ve araştırma yapmaktır.



Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Tekstil programında ilk iki yılda uygulama alanları ile ilgili teknolojik ve malzeme bilgileri kuramsal ve uygulamalı olarak verilmekte daha sonraki yıllarda uygulamaya dönük tasarım çalışmaları yapılmaktadır. Eğitim süresince öğrencilerin genel kültür ve sanat bilgileri ile teknolojik bilgilerinin geliştirilmesine özen gösterilmektedir.



Gereken Nitelikler: Bu programda okumak isteyenlerde yaratıcılık gibi özellikler aranır.



Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Tekstil programın başarı ile tamamlayanlara "Tekstil Sanatçısı" ünvanı ile çalışırlar. Tekstil sanatçıları tekstil fabrikasında üretilecek malların biçim ve desenlerinin tasarımı yapar. Sanatçının, tekstil kollarında genel bilgiye sahip, dokuma ve baskı konularında bilgili ve yaratıcı olması, tekstil teknik ve moda gelişmelerini izleyebilmesi, iş çevresine uyum sağlayabilmesi gerekir.



Çalışma Alanları: Tekstil programında öğrenim giren kişiler kamu ve özel sektördeki tüm tekstil fabrikalarında iplik-dokuma-baskı ünitelerinin kreasyon, negatif renklendirme bölümlerinde çalışabilirler. Tekstil ve konfeksiyon endüstrisi ülkemizde gelişmekte olan önemli bir alan olduğundan, tekstil bölümünde öğrenim görmüş elemanlara geniş iş olanakları bulunmaktadır. Bu elemanlar birkaç yıl çalıştıktan sonra üst seviyelerde görev alabilirler; tekstil, konfeksiyon ve modası ile ilgili firmalarda danışman veya uzman olarak çalışabilirler.



Televizyon ve Radyo


Bu bölümü bitirenler resmi, özel radyo ve televizyon kuruluşlarında görev alabildikleri gibi halkla ilişkiler ve tanıtım bürolarında da çalışabilmektedirler.



Programın Amacı: Radyo ve televizyon programının amacı, elektronik kitle iletişim araçlarının başında gelen radyo ve televizyon yayıncılığı alanında çalışacak nitelikli eleman yetiştirmek ve araştırma yapmaktır.



Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Radyo ve televizyon programının 4 yıllık eğitim süresinin ilk yıllarında ekonomi, hukuk, siyasal ve sosyal bilimler daha sonraki yıllarda radyo ve televizyonda program yapımı, televizyon haberciliği, basın ve yayın yolu ile halk eğitimi gibi dersler okutulur ve uygulamalar yaptırılır.



Gereken Nitelikler: Radyo ve televizyon programında okumak isteyen gençlerin sözel yeteneği güçlü, sosyal bilimlere ilgili ve bu alanda başarılı, ikna gücü yüksek ve yaratıcı kişiler olmaları gerekir.



Mezunların Kazandıkları Ünvan Yaptıkları İşler Radyo ve televizyon programını bitirenler resmi ve özel televizyon ve radyolarda çeşitli ünvanlarla görev alırlar. Radyo ve televizyon programlarının yapımında çalışanlar program tasarımı, programın hazırlanması, filme alınması ve yayınlanması gibi yayıncılığın her aşamasında değişik roller alırlar; programın amacının belirlenmesi, programda rol alacak elemanların seçimi, programın filme çekimi ve montajı vb. işleri yerine getirirler.



Çalışma Alanları: Radyo ve televizyon programını bitirenler resmi ve özel radyo ve televizyon kuruluşlarında görev alabildikleri gibi halkla ilişkiler ve tanıtım bürolarında da çalışabilmektedirler



Tiyatro


Programın Amacı



Tiyatro programının amacı, tiyatro alanında çalışacak sanatçılar yetiştirmektir.



Programda Okutulan Belli Başlı Dersler



Tiyatro programında öğrencilere sahne bilgisi, tiyatro tarihi, sahne çalışması, tiyatroya başlangıç ve metodoloji, dramatik yazarlık, eleştiri-inceleme, tiyatro yönetimi, geleneksel kaynaklar, oyun yönetmenliği, hareket ve emprovizasyon, konuşma ve ses eğitimi gibi alan dersler okutulmaktadır.



Gereken Nitelikler



Tiyatro programında okumak isteyen bir öğrencinin tiyatro sanatına ilgi duyması, duygu ve düşüncelerini iyi ifade edebilmesi, titiz, dikkatli, sabırlı bir kişilik yapısına sahip olması gerekir. Ayrıca bu öğrencilerin, tiyatro dışı sanatlarla da ilgilenmesi, sosyal bilimlerin çeşitli alanlarında kendilerini yetiştirmiş olması, sağlam bir Türkçe bilgisi ve genel kültüre sahip olmaları beklenir.



Mezunların Kazandıkları Unvan ve Yaptıkları ışler



Tiyatro bölümü mezunları devlet tiyatrolarında ve özel tiyatrolarda "Oyuncu", "Rejisör", "Yönetici", "Teknik Eleman" (Dekorcu-Kostümcü vb.) unvanları ile çalışabilirler.



Çalışma Alanları



Mezunlar, TRT'de, sinema alanında ve çeşitli sanat dallarında, dergi ve gazetelerin sanat bölümlerinde iş bulabilirler, bağımsız olarak çalışabilirler. Oyun yazarlığına yeteneği olanlar, yalnızca tiyatro metni yazmakla kalmayıp her türlü dramatik metin (reklam, televizyon, radyo, video, sinema) yazma olanağı bulabileceklerdir. Mezunların kazanç durumları çalışacakları kurumun sözleşme durumuna göre saptanır.

    

                       




 

0 yorum: