MESLEK DALLARI 4

29 Ocak 2008 Salı

Ana Okulu Öğretmenliği
Bu bölüm 2000 ÖSS’den itibaren artık Sözel Puan türüyle öğrenci almaktadır. Anaokulu öğretmenliği programının amacı, okul öncesi eğitim veren kurumlara öğretmen yetiştirmektir. Mezunlar meslek liselerinde ve okul öğcesi eğitim kurumlarında öğretmen olarak görev alabilirler


Anestezi
Anestezi programının amacı ameliyatlarda anestezi işlerinde hekime yardımcı olacak sağlık elemanı yetiştirmektedir. Anestezi teknikeri devlete, üniversitelere veya özel kişilere ait hastanelerde çalışır. Bu alanda yetişmiş elemana ülkemizde büyük ihtiyaç olduğundan mezunlarının hemen iş bulmaları mümkündür.

Programın Amacı: ameliyatlarda anestezi işlerinde hekime yardımcı olacak sağlık elemanı yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Bu programda anatomi, fizyoloji, farmakoloji, özel tedavi yöntemleri ve anesteziyoloji gibi meslek dersleri okutulur. Derslerde uygulamalara önemli ölçüde yer verilir.

Gereken Nitelikler:Anestezi programında okumak isteyen bir kimsenin, biyoloji başta olmak üzere, fen derslerine ilgi duyması, bir tıp ekibinin üyesi olarak çalışabilmek için dikkatli, titiz ve sorumluluk sahibi olması gerekir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Anestezi programını bitiren bir kimseye "Anestezi Sağlık Teknikeri" ünvanı verilir. Anestezi teknikeri her türlü ameliyatlarda hastanın uyutulması için gerekli tıbbi yöntemleri, hekimin yönergeleri doğrultusunda uygular.

Çalışma Alanları: Anestezi teknikeri devlete, üniversitelere veya özel kişilere ait hastanelerde çalışır. Bu alanda yetişmiş elemanına ülkemizde büyük ihtiyaç olduğundan mezunların hemen iş bulmaları mümkündür

Antep Fıstığı Tarımı ve Tek.
Sadece Gaziantep’te bulunan bu bölüm, antep fıstığının yetiştirilmesi, işlenmesi ve değerlendirilmesi konularında çalışacak ara eleman yetiştirilmesini amaçlar. Mezunlar genellikle Gaziantep yöresinde çalışma imkanı bulurlar. Yüksekokulunda bahçe bitkileri ile ilgili bilgilerde verilir.

Programın Amacı: Antepfıstığı yetiştirilmesinde karşılaşılan sorunları çözecek ve tarımsal sanayide çalışacak ara insangücünü yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Antepfıstığı Tarımı ve Teknolojisi programında matematik, bapçe bitkileri yetiştiriciliği, antepfıstığı çeşitleri, fidan yetiştirme teknikleri, antepfıstığının ekolojik istekleri, antepfıstığı amaçları ve özellikleri, antepfıstığının hasat sonu fizyolojisi, hastalık ve zararlıları, antepfıstığı işleme tekniği gibi dersler kutulmakta ve uygulama yaptırılmaktadır.

Gereken Nitelikler:Antepfıstığı Tarım ve Teknolojisi programında okumak isteyenlerin biyolojiye, özellikle botanik konularına ilgili ve bu alanda başarılı, açık havada çalışmaktan ve bitki üretmekten hoşlanan insanlarla (özellikle çiftçilerle) iyi iletişim kurabilen bedence sağlam ve dayanıklı kimseler olmaları gerekir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Bu programı bitirenlere "Önlisan Diploması" ve "Antepfıstığı Teknikeri" ünvanı verilir. Antepfıstığı Tarım ve Teknolojisi teknikeri ziraat mühendisine yardımcı bir eleman olup Bahçe kurma aşamasında planlamanın yapılması, yetiştirilecek materyalin seçilmesi, yetiştiricilikte sorunların tespiti ve giderilmesi, Antepfıstığının işlenmesi ve pazarlanması konularında uygulamaya yönelik çalışmalar yapar.

Çalışma Alanları:Antepfıstığı Tarım ve Teknolojisini bitirenlere tarım Bakanlığına bağlı kuruluşlarda tarım İl ve İlçe Müdürlüklerinde ve ilgili konuda faaliyet gösteren enstitü ile özel kamu ve işletmelerinde çalışabilirler

Arap Dili ve Edebiyatı
Arap Dili ve Edebiyatı programında Arapça dilbilgisi, çeşitli klasik ve modern metinlerin Türkçe’ye çevirileri, Arapça konuşma ve kompozisyon denemeleri yapılmakta ve Arap dili ve edebiyatı ile ilgili eğitim verilmektedir. Mezunlar kütüphanelerde, müzelerde, Diyanet İşleri Başkanlığında çalışabilecekleri gibi orta dereceli okullarda (imam hatip liseleri) öğretmenlik yapabilirler. Arap dili ve edebiyatı programında Arapça dil bilgisi, çeşitli klasik ve modern Arapça metinlerin Türkçe'ye çevirileri, Arapça konuşma ve kompozisyon denemeleri ve Arap dili ve edebiyatı ile ilgili eğitim yapılmaktadır

Arıcılık
Arıcılık programının amacı, bal ve diğer arı ürünlerinin üretilmesi, muhafazası, pazarlanması ve teknolojisinde çalışacak ara insangücünü yetiştirmektir. Arıcılık teknikerleri, Orman, Tarım ve Köy İşleri Bakanlıklarına bağlı Zirai Araştırma Enstitülerinin, arıcılık istasyonlarında, çiftçi eğitim şubelerinde görev alabilecekleri gibi özel sektöre bağlı arı yetiştirme birimlerinde çalışabilirler veya kendileri arıcılık yapabilirler.

Programın amacı: Bal ve diğer arı ürünlerinin üretilmesi, muhafazası, pazarlanması ve teknolojisinde çalışacak ara insangücünü yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Arıcılık programında zirai botanik, analitik kimya, zooloji ve arının zoolojideki yeri, arı ekolojisi, bal ve bal teknolojisi, balmumu, polen, arısütü, propil üretimi, işleme ve muhafaza yöntemleri, bilgisayar ve programlama gibi dersler okutulur.

Gereken Nitelikler: Arıcılık programından öğrenim görmek isteyenlerin biyolojiye, özellikle zoolojiye ilgi duymaları, açık havada çalışmaktan hoşlanan, girişimci kişiler olmaları gerekir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Arıcılık programında mezun olanlara "Arıcılık Teknikeri" ünvanı verilir. Arıcılık teknikeri ziraat mühendisinin gözetim ve denetimi altında arıların bakımı, ırklarının geliştirilmesi, bal, balmumu, polen ve arısütü ürünlerinin üretilmesi ve pazarlanması gibi işleri planlar ve yürütür.

Çalışma Alanları: Arıcılık teknikerliği, Orman, Tarım ve Köyişleri Bakanlıklarına bağlı Zirai Araştırma Enstitülerinin arıcılık bölümlerinde, arıcılık istasyonlarında, çiftçi eğitim şubelerinde görev alabilecekleri gibi özel sektöre bağlı arı yetiştirme birimlerinde çalışabilirler veya kendileri arıcılık yapabilirler

Arkeoloji ve Sanat Tarihi
Türkiye’de ve dünyada üretilmiş sanat eserlerinin, kronolojik gelişmelerinde ve yöresel boyutlarında ele alınarak, kültür ve uygarlıkları konusunda ele alınarak, kültür ve uygarlıları konusunda eğitim ve araştırma yapılır. En temel çalışma alanı müzelerdir. Ayrıca MTA, Kültür Bakanlığı gibi kuruluşlarda da çalışılabilir

Arşivcilik
Yazılı veya görsel dökümanların korunmasını sağlayarak, istenildiği zaman ve istenildiği şekilde ilgili kişilere verilmesini amaçlayan bir bölümdür. Mezunlar Devlet Arşiv Genel Müdürlüğü arşivinde, Cumhuriyet Dönemi Arşivinde, gazete, ve hastane arşivlerinde, kütüphanelerde çalışabilirler. Yabancı dil bilmek mezunların ücret düzeyini büyük ölçüde etkiler. Meslek eğitimi görmüş arşivci sayısı çok fazla olmadığından iş bulma imkânı bugün ve yakın gelecek için elverişlidir.

Programın Amacı: Arşivcilik programının amacı, kamu kurum ve kuruluşları ile özel ve tüzel kişilerin faaliyetleri sonucu oluşan belgeleri koruyan birimlerin kurulmasına ve işletilmesine ilişkin kuram ve yöntemler konusunda eğitim ve araştırma yapmaktır.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Arşivcilik programının 4 yıllık eğitim süresinin ilk iki yılda kütüphanecilik programında okutulan dersler aldırılır. Daha sonra belge ve belge bilim, kataloglama ve sınıflama, bilgisayar gibi dersler verilir. Ayrıca öğrenciler çeşitli arşivlerde uygulama yaparlar.

Gereken Nitelikler: Arşivcilik programında okumak isteyen öğrencilerin, sosyal bilimlere ve özellikle tarihe ilgili, sözel düşünme ve analiz yeteneği ile belleği güçlü kimseler olmaları ve bir yabancı di l bilmeleri eğitimde başarılarını artırır. Bu alanda çalışmak isteyenlerin kapalı yerlerde çalışmaktan hoşlanan kimseler olmaları da gerekir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Arşivcilik programını bitirenlere "Arşivci" ünvanı verilir. Arşivci, arşive gelen kitap, belge ve malzemenin tarih, konu ve ilgili olduğu kuruluşlara göre sınıflandırılması, düzenlenmesi, korunması, arandığında bulunarak ilgili yerlere gönderilmesi, yabancı dilde ya da eski harflerle yazılmış eserlerin tercüme ettirilerek çalışmalarda kaynak olarak değerlendirilmesi ve hizmete hazır halde tutulması, arşivdeki malzemenin bakım ve temizliğinin sağlanması gibi işleri yapar.

Çalışma Alanları: Arşivciler, devlet arşivlerinde, askeri arşivlerde, özel kuruluşların arşiv ölümlerinde görev alabilirler. Günümüzde kurum ve kuruluşların ürettikleri belgelerin hızla artışı arşivcilere duyulan gereksinimi de artırmaktadır

Astronomi ve Uzay Bilimleri
Evrendeki maddelerin (güneş, yıldızlar, galaksiler vs.) niteliklerini, niceliklerini, hareketlerini ve konumlarını inceleme ile ilgili eğitim ve araştırma yapılır. Liselerde matematik, fizik veya astronomi öğretmenliği, Meteoroloji Müdürlüğüne bağlı gözlem istasyonlarında, rasathanelerde, çeşitli kurumlarda bilgisayar programcısı olarak çalışılabilir.

Programın Amacı: Astronomi ve uzay bilimleri programının amacı, evrendeki maddelerin (güneş, yıldızlar, galaksiler vb.) niteliklerini, niceliklerini, hareketlerini ve konumlarını inceleyecek elemanları yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler:Fen fakültelerine bağlı astronomi ve uzay bilimleri programda eğitim süresi 4 yıldır. Bu süre içinde okutulan derslerin yarısından fazlası temel matematik ve fizik dersleridir. İkinci grupta okutulan derslerden bazıları ise, genel astronomi, astronomik aletler, astronomi tarihi, istatistik astronomi, astrofizik, güneş fiziği, gök mekaniği, küresel astronomi, radyo astronomi ve benzeridir. Uygulamalı derslerde bölümlere bağlı rasathanelerden yararlanılır.

Gereken Nitelikler:Bir kimsenin astronomi ve uzay bilimleri programında başarılı olabilmesi için, her şeyden önce, üstün bir akademik yeteneğe ve bilimsel meraka sahip, bu bilim dalına ciddi bir ilgi duyan, sabırlı bir gözlemci olması gereklidir. Astronomi ve uzay bilimleri programının dersleri genellikle matematik ve fizik konularını kapsadığı için, bu programa girmek isteyen kimselerin lisede fizik ve matematik derslerinde ortalamanın üzerinde bir başarı göstermiş olmaları beklenir

Aşcılık
Lokantalarda, konaklama yerlerinin toplu yemek yenen özel veya resmi kurumların mutfaklarında, yemek fabrikalarında çalışma olanağı bulabilirler.

Programın Amacı: Aşçılık programının amacı toplu yemek yenilen yerlerde yiyecek hazırlama ve mutfak yönetim alanında çalışacak elemanları yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Aşçılık programında besin bilimi, gıda bilimi, yiyecek hazırlama ve standart geliştirme, besin hijyeni, dünya mutfaklarından örnekler, mutfak yönetimi ve denetimi gibi dersler okutulmakta ve uygulama yaptırılmaktadır.

Gereken Nitelikler: Aşçılık programında okumak isteyenlerin tad ve koku duyumları gelişmiş, düzenli çalışma alışkanlığına sahip, dikkatli ve titiz kimseler olmaları gerekir. Yaratıcılık meslekte başarıyı artırıcı bir özelliktir.


Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Aşçılık programını bitirenlere "Aşçılık Meslek Elemanı" ünvanı verilir. Aşçılar çalıştıkları kurumun mutfağından yemek listesini hazırlama, gereken malzemenin alınmasını, alet araç ve gereçlerin bakımını ve yiyeceklerin belli bir plana göre yapımı için diğer çalışanları görevlendirme gibi işleri yürütür. Hazırlanan yiyeceklerin kalitesini denetler ve zevke uygun şekilde sunulması için gerekenleri yapar.

Çalışma Alanları: Aşçılar lokantalarda, konaklama yerlerinin, toplu yemek yenen özel veya resmi kurumların mutfaklarında, yemek fabrikalarında çalışma olanağı bulabilirler. İyi yetişmiş yaratıcı aşçılar kolaylıkla yüksek ücretli iş bulabilmektedirler

0 yorum: