MESLEK DALLARI 5

29 Ocak 2008 Salı

Avrupa Topluluğu
Uluslararası düzeydeki ilişkilerin anlaşılması, modern örgütlerin kurulması ile mümkündür. Günümüzde bunların anlaşılıp,uygulamaya konması gerekmektedir. Bunu sağlayabilecek, iktisat, ekonomi, diplomasi konularında akademik bilgiye sahip bireylere gereksinim vardır. İstanbul Üniversitesi’nde olan bölümde birinci sınıfın ilk yarısında iktisat ve temel derlerin yanında yoğun İngilizce dersi verilir. Sonraki sömestrlerde ulusların özellikle Avrupa ülkelerinin ekonomisi, sosyal, siyasal, kültürel yapılarını içeren dersler verilir. Mezunlar Devlet Planlama Teşkilatlarında, konsolosluklarda görev alabilirler.


Programın Amacı: Avrupa Topluluğu programının amacı, Gümrük Birliği süresinde ve tam üyelik halinde çeşitli kamu ve özel sektör kuruluşlarının bünyelerinde yapmaları gereken değişiklikleri gerçekleştirecek ara insangücünü yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Avrupa Topluluğu programında iktisat, temel hukuk, bilgisayar, Avrupa Birliği (AB) hukuku, AB Tarihçesi, AB Türkiye İlişkileri, AB'nin gümrük kodu ve idari formaliteleri gümrük birliğinin temel esasları, AB'nin ortak tarım politikası, AB'de ortak ticaret politikası ve devlet yatırımları gibi dersler okutulmaktadır.

Gereken Nitelikler: Avrupa Topluluğu programında okumak isteyenlerin sosyal bilimlere, özellikle ekonomi, sosyoloji, hukuk konularına ilgili ve bu alanda başarılı, topluluğa üye ülkelerden herhangi birinin dilini bilen ve öğrenmeye istekli olan, genel kültür düzeyi ve başkaları ile iletişim kurabilme yeteneği gelişmiş kimseler olmaları gerekir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Avrupa Topluluğu programını bitirenlere Avrupa Topluluğu Meslek Elemanı" ünvanı verilir. Avrupa Topluluğu meslek elemanı çalıştığı kurumda, gümrük birliğine giriş sürecinde yaptırılması gereken mevzuat (yönetmelik, yönerge vb.) değişikliklerini belirleyip uygular. Avrupa Birliği ülkelerinin ekonomik mevzuatını işler ve gerekli uyum işlemelerini yapar. Görüldüğü gibi bu meslek elemanları kapalı ortamlarda hukuk ve iktisat konuları ile ilgili büro işleri yapmaktadır

Bağcılık
Bağcılık programının amacı, kaliteli üzüm yetiştirme ve üzümden şarap, sirke vb. Ürünlerin imali konularında çalışacak insan gücünü yetiştirmektir. Bağcılık teknikerleri kamu sektörüne veya özel sektöre ait bağlarda ve şaraphanelerde görev alabilirler.

Programın Amacı: Bağcılık programının amacı, kaliteli üzüm yetiştirme ve üzümden şarap, sirke vb. ürünlerin imali konularında çalışacak insangücünü yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Bağcılık programında zirai botanik, zirai meteoroloji,bağ hastalıkları, asmanın tanımı, toprak bilgisi, bağlarda yabani otlar, şarap ve şıra teknolojisi ve bilgisayar gibi dersler okutulmaktadır.

Gereken Nitelikler: Bağcılık programına girmek isteyenlerin biyoloji ve özellikle botaniğe ilgi duymaları ve açık havada çalışmaktan hoşlanmaları gerekir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Bağcılık programını bitirenlere "Bağcılık Teknikeri" ünvanı verilir. Bağcılık teknikeri kaliteli üzüm elde etmek için asmaların aşılanması, toprağın gübrelenmesi, asmaların zararlılardan korunması, üzümlerin kurutulması veya işlenerek şarap, sirke, meyve suyu yapılması ile ilgili işleri yürütür. Bağcılık teknikeri ziraat mühendisinin gözetimi ve denetimi altında çalışır.

Çalışma Alanları: Bağcılık teknikerleri kamu sektörüne veya özel sektöre ait bağlarda ve şaraphanelerde görev alabilirler

Bahçe Bitkileri
Programın Amacı

Bahçe bitkileri programının amacı, bağ ve bahçelerde çeşitli sebze ve meyvelerin bilimsel yöntemlerle yetiştirilmesi, türlerinin geliştirilmesi, ürünlerin toplanması, korunması ve pazarlanması konularında çalışacak insangücünü yetiştirmek ve araştırma yapmaktır.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler

Bahçe bitkileri programında matematik, fizik, kimya, jeoloji ve ekonomi gibi temel derslerden başka; tarımsal ekoloji, toprak bilgisi, bitki besleme ve toprak verimliliği, tarım ekonomisi, genel bağcılık, meyve yetiştirme ilkeleri, bahçe bitkileri fizyolojisi ve bahçe bitkilerinin ıslahı gibi dersler okutulur.

Gereken Nitelikler

Bahçe bitkileri alanında çalışmak isteyen kimselerin temel bilimlere ve özellikle botaniğe karşı ilgili ve bu alanda başarılı, açık havada çalışmaktan hoşlanan, araştırma ve inceleme merakı olan kimseler olması beklenir.

Mezunların Kazandıkları Unvan ve Yaptıkları ışler

Bahçe bitkileri programını bitirenlere "Ziraat Mühendisi" unvanı verilir. Bahçe bitkileri alanında yetişen bir ziraat mühendisi bahçe bitkilerinin dikim zamanı, kullanılacak gübre türü, ürünlerin farklı iklim ve toprağa uyumu, bitki hastalıkları, yüksek verimli ve kaliteli meyve ağaçları, sebze ve süs bitkileri gibi bahçe bitkilerinin üretimini geliştirici denemeler için tohum ıslahı çalışmaları yapar; bahçe ürünlerinin toplanması, depolanması ve pazarlanması ile ilgili metotlar geliştirir.

Çalışma Alanları

Bahçe bitkileri ziraat mühendisi Çukobirlik, Antbirlik gibi tarım kooperatiflerinde Orman, Tarım ve Köyişleri Bakanlıklarına bağlı fidanlıklarda görev alabilir veya kendisi bahçe bitkileri üretimi yapabilir

Bahçe Ziraati

Programın Amacı

Bahçe ziraatı programının amacı meyve ve sebzelerin üretimi, depolanması ve pazarlanması alanında çalışacak ara insangücünü yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler

Bahçe ziraatı programında matematik, istatistik, ekonomi, toprak bilgisi, bağcılık, meyve yetiştirme, süs bitkilerinin çoğalması, sebze yetiştirme, bahçe bitkileri zararlıları, budama bahçe ürünlerinin muhafazası ve çoğalması gibi dersler okutulmakta ve uygulama yaptırılmaktadır.

Gereken Nitelikler

Bahçe bitkileri programında okumak isteyenlerin biyolojiye ilgili, bitki yetiştirmeye meraklı açık havada çalışmaktan hoşlanan, dikkatli kimseler olmaları gerekir.

Mezunların Kazandıkları Unvan ve Yaptıkları ışler

Bahçe ziraatı programını bitirenlere "Bahçe Ziraatı Teknikeri" unvanı verilir. Bahçe ziraatı teknikerleri ziraatı, mühendislerine yardımcı olarak meyve, sebze bağ yetiştiriciliğinden ekim, dikim, gübreleme ilaçlama, budama hasat depolama gibi işlemlerin yürütülmesini, denetimini ve kontrolünü sağlarlar. Ziraat teknikerleri genellikle açık havada arazi koşullarında çalışırlar.

Çalışma Alanları

Bahçe ziraatı programından mezun olanlar kamuya veya özel sektöre ait tarım kuruluşlarında görev alabilecekleri gibi, kendi bahçelerinde de çalışabilirler

Balıkçılık Teknolojisi Müh.
İç sularda ve denizlerde yaşamakta olan canlıların niteliği, su ürünleri yetiştiriciliği, su ürünleri değrlendirme ve işleme teknolojisi, avlama teknolojisi konularında eğitim ve araştırma yapar. Su ürünleri denizlerde ve iç sularda faliyet gösteren, her türlü kamu kuruluşlarında ve özel kuruluşlarda görev alabilirler. Serbest çalışarak da yurt ekonomisine katkıda bulunabilirler

Bankacılık
Bankacılık programının amacı, bankaların çeşitli bölümlerinde çalışacak ara insan gücünü yetiştirmektir. Bankacılık bölümünden mezun olanlar, devlet veya özel sektöre ait bankalarda memur olarak görev alabilirler. Mezunlar kamu sektöründe ve özel sektörde müşteri temsilcisi, banka müfettişi, dealer gibi ünvanlarla görev alırlar ve bankaların çeşitli işlemlerini yürütürler.

Programın Amacı: Bankacılık programının amacı, bankalarda ve çeşitli firmaların para kaynakları ile ilgili birimlerinde çalışacak elemanları yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Bankacılık programında matematik, hukuk, iktisat, istatistik ve muhasebe alanlarındaki derslerden başka kredi politikası, yatırım bankacılığı, finansal piyasalarda modelleme ve tahmin, merkez bankacılığı, ticari bankalarda finans yönetimi, banka muhasebesi ve raporlama, mali hukuk ve vergi politikası gibi dersler okutulmakta ve proje çalışması yaptırılmaktadır.

Gereken Nitelikler: Bankacılık programında okumak isteyenlerin matematik ve ekonomiye ilgili ve bu alanlarda başarılı, başkaları ile iyi iletişim kurabilen, sabırlı, dikkatli ve yeniliklere açık kimseler olmaları gerekir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Bankacılık programını bitirenlere lisans diploması verilir. Mezunlar kamu sektöründe ve özel sektörde müşteri temsilcisi, banka müfettişi, dealer gibi ünvanlarla görev çalışırlar ve bankaların çeşitli işlemlerini yürütürler

Bankacılık ve Finans
Bankaların finansal yönetiminde kullanılan temel kavram ve teknikler bölümün kapsamını oluşturur. Bu kapsamda finansal tablolar finansal analiz araçları, finansal planlama ve denetimi, faiz hesapları paranın zaman değeri, yatırım kararları, kâr dağıtım kararları, çalışma sermayesinin yönetimi, uzun süreli finanslama ve sermaye piyasaları incelenir

Basın Yayın
Basın yayın programı, basın, radyo, televizyon, halkla ilişkiler, sinema, reklamcılık ve turizm gibi kitleye yönelik alanlarda eleman yetiştirmeyi amaçlamaktır. Bu amaçla toplumsal , siyasal ve ekonomik olayları kavramayı sağlayacak biçimde çok yönlü kültür, teknik ve uzmanlık bilgileri vererek Türkiye’nin iletişim yaşamına ilişkin konularda eğitim ve araştırma yapmaktadır

Baskı Sanatları
Programın Amacı

Baskı sanatları programının amacı çoğaltma yoluyla uygulanan her türlü baskı tekniklerini çağın teknolojik gelişimi doğrultusundaki sanat anlayışı ile bütünleştirebilecek elemanları yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler

Öğretimin ilk yılında temel sanat eğitimi dersi, bölümün özelliği doğrultusunda ağırlıklı olarak verilir. Daha sonraki yıllarda, yine alanın özelliğine göre, sanat becerisini ve sanat kültürünü geliştirici dersler okutulur. Süre olarak uygulamalı dersler kuramsal derslere oranla daha fazladır.

Gereken Nitelikler

Baskı sanatları bölümüne önkayıt sistemiyle öğrenci alınmaktadır. Bu alanda çalışmak isteyenlerin resim ve sanat tarihi alanlarına ilgi duymaları, genel akademik yetenek yanında araştırma ve gözlem gücüne sahip, yetenekli ve yaratıcı bir kişi olmaları beklenir.

Mezunların Kazandıkları Unvan ve Yaptıkları ışler

Bu programdan mezun olanlara "Baskı Sanatçısı Unvanı" verilir. Baskı sanatları bölümü mezunları çoğaltma yoluyla uygulanan her türlü baskı tekniklerini çalıştıkları işte uygularlar.


Çalışma Alanları

Bu diplomaya sahip olanlar çeşitli kamu kuruluşlarında çalışabilecekleri gibi özel reklam, basım-yayım kuruluşlarında da çalışabilir. Ayrıca bu meslek serbest çalışmaya da oldukça elverişlidir. Ancak bu kişinin yeteneğine ve bölgenin ekonomik durumuna bağlıdır

0 yorum: