ÜNiVERSiTE BÖLÜMLERi 11

31 Ocak 2008 Perşembe

GIDA TEKNOLOJİSİ

Bu bölümde gıda üretimi yapan kuruluşlarda gıda analizini, değrlendirilmesini ve kontrolünü yapbilecek teknik elemanlar yetiştirilir.Mezunları tekniker ünvanıyla gıda mühendisleri ile işci arasında ara eleman olarak görev yaparlar. Gıda endüstrisinde kamu ve özel kurumlarda çalışabilirler. Gıda mühendisliği temel işlemleri, tüm bitkisel ve hayvansal gıdaların işlenmesi ve biyoteknoloji konuları ile ilgilidir.


GRAFİK TASARIMI

Mezunlar baskı resim sanatçısı, reklam şirketlerinde sanat yönetmeni, matbaa, gazete ve basımcılıkta sanat danışmanı, müze ve sergileme uzmanı, Trt’de grafik tasarımcısı olarak çalışabilirler.

Programın Amacı: Grafik sanatları programının amacı, grafik, baskı ve resim gibi, grafik iletişimi alanında çalışacak yaratıcı insangücünü yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Grafik sanatlar programında genel kültür derslerinin yanı sıra, temel sanat eğitimi, fotoğraf, yazı, teknik resim, estetik, sanat tarihi, çağdaş sanat, tasarım psikolojisi, sanat sosyolojisi, tasarım teori ve yöntemleri, grafik-tasarım uygulama, tanıtma grafiği gibi kuramsal ve uygulamalı dersler okutulmaktadır.

Gereken Nitelikler: Bu alanda başarılı olmak için öğrencilerin duygu ve düşüncelerini çizgi ile ifade etme, renk ve şekilleri en ince ayrıntıları ile algılama yeteneğine sahip olmaları gerekmektedir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Grafik programında lisans öğrenimini başarı ile tamamlayan öğrencilere "Grafik Tasarımcısı" ünvanı verilir. Grafik tasarımcısı, amblem, logotaype, ambalaj tasarımı, afiş, pankart, broşür vb. duyuru ve tanıtım ilanlarının, somut verilerden yararlanarak, estetik niteliği olan görsel iletişim araçlarının yapımını planlar ve yürütür.

Çalışma Alanları:: Grafik tasarımcıları, baskı resim sanatçısı, reklam şirketlerinde sanat yönetmeni, matbaa, gazete ve basımcılıkta sanat danışmanı, müze ve sergileme uzmanı, TRT'de grafik tasarımcısı olarak çalışabilirler. Grafik tasarımcılarının bağımsız çalışma olanakları da vardır.

GÜMRÜK İŞLETME

Gümrük işletme programının amacı, gümrük mevzuatı konularında çalışacak ara insan gücünü yetiştirmektir. Gümrük işletme meslek elemanı, maliye ve gümrük bakanlığına bağlı gümrüklerde, özel sektöre ait ithalat ve ihracat bürolarında çalışabilirler veya serbest olarak gümrük komisyonculuğu yapabilirler.

Programın Amacı: Gümrük işletme programının amacı, gümrük mevzuatı konularında çalışacak ara insangücünü yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Gümrük işletme programında birinci yıl ekonomi, hukuk, Türk dış ticareti ve uluslararası pazarlama, uluslararası taşımacılık ve depoculuk, kamu yönetimi, beşeri ilişkiler; ikinci yıl da gümrük kanunu ve kambiyo mevzuatı, idari yargı, gümrük vergileri, istatistik, bilgiişlem, gümrük işletmeciliği gibi dersler okutulur, uygulama yaptırılır. Zorunlu staj süresi en az 40 işgünüdür.

Gereken Nitelikler: Gümrük işletme programına girmek isteyen öğrencilerin istatistik, hukuk ve sosyal bilimler alanlarına ilgili ve bu konulara yetenekli olmaları beklenir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Gümrük işletme programını bitirenlere "Gümrük İşletme Meslek Elemanı" ünvanı verilir. Gümrük işletme meslek elemanları gümrük komisyoncusu, ithalat ve ihracat bürolarında uzman eleman, kamu kuruluşlarında ise memur olarak çalışırlar.

Çalışma Alanları: Gümrük işletme meslek elemanları, Maliye ve Gümrük Bakanlığına bağlı gümrüklerde, özel sektöre ait ithalat ve ihracat bürolarında çalışabilirler veya serbest olarak gümrük komisyonculuğu yapabilirler.

GÜVERTE

Uzak yol yapan gelilerde, geminin yönetimi ile ilgili görevleri yapacak elemanlar yetiştirilir. Deniz nakliyat şirketlerinde, özel denizcilik şirketlerinde çalışılabilir. Güverte programının amacı uzakyol yapan gemilerde, geminin yönetimi ile ilgili görev yaparak ara elemanlar yetiştirmektir. Güverte zabitine yardımcı olarak bu elemanlar, deniz taşıt araçları ile yapılan taşımalarda yükün gemiye alınması, limanlarda ilgililere teslimi ve geminin seyri ve yönetimi ile ilgili işleri yürütür.

Programın Amacı: Güverte programının amacı, uzakyola giden gemilerin yönetimi ile ilgili görevleri yapacak elemanları yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Güverte programında eğitim süresi 4 yıldır. Programda, matematik ve fizik alanları ile ilgili derslerden başka, meteoroloji, seyir, yük işlem, deniz ticaret hukuku, iş hukuku, işletme yönetimi, Pazar araştırmaları gibi dersler okutulur.

Gereken Nitelikler: Güverte programına girmek isteyenlerin hem fizik, matematik gibi fen derslerine, hem de ekonomi ve hukuk gibi sosyal bilim derslerine ilgi duymaları ve bu konularda başarılı olmaları gerekir. Ayrıca, bu alanda yetişmek isteyenlerin uzun süre evlerinden ayrı kalarak, denizlerde görev yapabilecek düzeyde fiziksel ve psikolojik yapıya sahip olmaları gerekir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Güverte programını bitirenlere "Uzakyol Güverte Zabiti" ünvanı verilir. Uzak yol güverte zabiti, deniz taşıt araçları ile yapılan taşımalarda yükün gemiye alınması, limanlarda ilgililere teslimi ve geminin seyri ve yönetimi ile ilgili işleri yürütür.

Çalışma Alanları:: Uzakyol güverte zabitleri Deniz Nakliyat Şirketinde, özel denizcilik şirketlerinde görev alabilirler.

HABERLEŞME

Haberleşme programının amacı, telekomünikasyon sistemlerininkurulması, işletilmesi alanında çalışacak ara insangücünü yetiştirmektir. Habarleşme Teknikeri kablolu ve kablosuz haberleşme sistemlerini (uydu haberleşme sistemleri gibi) kurar ve bu sistemlerde gerekli geliştirme çalışmalırını yürütür; kurduğu sistemleri denetler, bozulanları onarır. Haberleşme Teknikerleri Elektronik ve Haberleşme Mühendisi ile işçiler arasında ara eleman olarak görev yapar.

Programın Amacı: Haberleşme programının amacı, telekomünikasyon sistemlerinin kurulması, işletilmesi alanında çalışacak ara insangücü yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Haberleşme programında bilgisayar teknolojisinin bilimsel ilkeleri elektrik ve elektronik mikro elektrik sistemler, dijital elektronik, telekomünikasyon sistemleri gibi dersler okutulmaktadır.

Gereken Nitelikler: Haberleşme programında okumak isteyenlerin fizik ve matematik konuları ile ilgili ve bu lanlarda başarılı, mekanik ilişkileri görebilen kimselerolmaları gerekir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Haberleşme programını bitirenlere "Haberleşme Teknikeri" ünvanı verilir. Haberleşme teknikeri telgraf, telefon, teleks gibi elektrik ve elektronik haberleşme sistemlerinin kuruluşu, işletilmesi, bakım ve onarımı işlerini elektrik ve elektronik mühendisinin gözetim ve denetimi altında yürütür.

Çalışma Alanları: Haberleşme teknikeri kablolu ve kablosuz haberleşme sistemlerini (uydu haberleşme sistemleri gibi) kurar ve bu sistemlerde gerekli geliştirme çalışmalarını yürütür; kurduğu sistemleri denetler, bozulanları onarır. Haberleşme teknikeri elektronik ve haberleşme mühendisi ile işçiler arasında ara eleman olarak görev yapar.


HABERLEŞME TEKNOLOJİSİ

Programın Amacı

Haberleşme programının amacı, telekomünikasyon sistemlerinin kurulması, işletilmesi alanında çalışacak ara insangücü yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler

Haberleşme programında bilgisayar teknolojisinin bilimsel ilkeleri elektrik ve elektronik mikro elektrik sistemler, dijital elektronik, telekomünikasyon sistemleri gibi dersler okutulmaktadır.

Gereken Nitelikler

Haberleşme programında okumak isteyenlerin fizik ve matematik konuları ile ilgili ve bu alanlarda başarılı, mekanik ilişkileri görebilen kimseler olmaları gerekir.

Mezunların Kazandıkları Unvan ve Yaptıkları ışler

Haberleşme programını bitirenlere "Haberleşme Teknikeri" unvanı verilir. Haberleşme teknikeri telgraf, telefon, teleks gibi elektrik ve elektronik haberleşme sistemlerinin kuruluşu, işletilmesi, bakım ve onarımı işlerini elektrik ve elektronik mühendisinin gözetim ve denetimi altında yürütür.

Çalışma Alanları

Haberleşme teknikeri kablolu ve kablosuz haberleşme sistemlerini (uydu haberleşme sistemleri gibi) kurar ve bu sistemlerde gerekli geliştirme çalışmalarını yürütür; kurduğu sistemleri denetler, bozulanları onarır. Haberleşme teknikeri elektronik ve haberleşme mühendisi ile işçiler arasında ara eleman olarak görev yapar.

0 yorum: