ÜNiVERSiTE BÖLÜMLERi 12

31 Ocak 2008 Perşembe

HALI VE KİLİM


Programın Amacı: Halı ve kilim programının amacı, halı ve kilim dokuma becerisini kazanmış elemanlar yetiştirmektir. Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Halı ve kilim programında kimya, boya teknolojisi, temel sanat eğitimi, Türk desenleri, Türk tezhip sanatı, halı-kilim dokuma teknikleri, tekstil maddeleri gibi dersler okutulmaktadır.

Gereken Nitelikler: Halı ve kilim programında okumak isteyenlerin el becerisi, göz-el koordinasyonu ve sanat yeteneği gelişmiş, teknik resim ve desen çizebilen kimseler olmaları gerekir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Halı ve kilim programını bitirenlere "Halı ve Kilim Teknikeri" ünvanı verilir. Halı ve kilim teknikeri el tezgâhlarına çözgü takar ve tezgâhı ayarlar; dokunacak halı veya kilimin desenini çizer; halı veya kilimin desene ve belirlenen kalite standardına uygun olarak dokunup dokunmadığını denetler.


Çalışma Alanları: Halı ve kilim teknikerleri Kültür Bakanlığı, Turizm Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Halk Eğitim Merkezlerinde görev alabilecekleri gibi kendi özel işletmelerini de kurabilirler.

HALICILIK


Programın Amacı: Halıcılık programı, halı desenleri, halı ipi boyamacılığı ve halı eksperliği alanında çalışacak ara insangücü yetiştirir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Halıcılık programında temel sanat eğitimi, halıcılık tarihi, halıcılık teknolojisi, malzeme, boyama, desen araştırma, yöresel Türk halıları, sanat tarihi, sosyoloji, psikoloji, işletme ve maliyet hesapları gibi program için gerekli dersler okutulur ve uygulamalar yaptırılır. Öğrenciler staj yapmak zorundadırlar.

Gereken Nitelikler: Bu programa girmek isteyen öğrenciler kimya, sanat tarihi, sosyoloji ve resim konularına ilgili, renk algısı güçlü kimseler olmalıdırlar.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Mezunlara "Halıcılık Teknikeri" ünvanı verilir. Halıcılık teknikeri, dokunacak halıların ipliğinin, yününün ve deseninin belirlenmesi, dokuma işlemlerinin yürütülmesi ve ürünün pazarlanması ile ilgili işlemleri yürütür; halıcılık konusunda danışmanlık yapar.

Çalışma Alanları:: Halıcılık teknikerleri, özel dokuma fabrikalarında ve özel işletmelerde çalışırlar veya kendi iş erlerini açabilirler. Yetenekli ve iyi yetişmiş halıcılık teknikerleri kolaylıkla iş bulabilirler.

HALKBİLİMİ (FOLKLOR)

Halkbilimi halkın toplumsal yaşamını, dil, edebiyat, ekonomi, hukuk, yönetim, sanat, zanaat gibi alanlarda geleneksel ve çağdaş kültür ürünlerini bilimsel olarak inceler, sosyo-kültürel öğelerin folklor açısından incelenerek, yeni bileşimlere ulaşılması, sunulması konularında araştırma ve eğitim yapar. Halkbilimciler Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı Milli Folklor Araştırma Dairesi Başkanlığı, Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü, Kültür Müdürlükleri, Turizm Müdürlükleri, Köy İşleri Bakanlığı, Sağlık ve Sosyal Hizmet Uzmanlığı alanlarında çalışabilirler.

Programın Amacı: Halkbilim programının amacı, halkın geleneklerini, dil, edebiyat, hukuk, yönetim ve sanat alanlarındaki ürünlerini incelemek, sosyokültürel ögeleri halkbilim açısından değerlendirerek yeni bileşimlere ulaşılmasını sağlama konusunda eğitim ve araştırma yapmaktır.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Halkbilim programında, halk sanatları ve mimarisi, halkbilim müzeleri ve sorunları, halkbilimde araştırma yöntemleri ve teknikleri, görüntü ve sesle belgeleme, halkbilim ve meteoroloji gibi dersler okutulur.

Gereken Nitelikler: Halkbilim alanında okumak isteyen gençlerin Türk dili ve edebiyatı derslerinde başarılı, sosyal bilimlere ve bilimsel araştırmalara meraklı, yaratıcı ve iyi bir gözlemci olmaları gerekir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Halkbilim programın mezunları çeşitli kurumlarda ve üniversitelerde "Araştırıcı" olarak görev yaparlar. Halkbilim araştırıcısı, Türkiye'nin değişik yörelerinde yaşayan insanların örf ve adetlerini, kullandıkları deyimleri, sözcükleri, bilmece ve masalları ve diğer sanat ürünlerini derler, bunların özellkilerini inceler ve tanıtırlar.

Çalışma Alanları: Halkbilim programı mezunları Kültür Bakanlığına bağlı kuruluşlarda, TRT'de basın yayın kuruluşlarında görev alabilirler.

HALKLA İLİŞKİLER

Açıköğretim verilen bu bölümde halkla ilişkilerin uygulama biçimleri üzerine eğitim ve araştırma yapan elemanlar yetiştirilir.

Programın Amacı: Halkla ilişkiler ve tanıtım programının amacı, gerek kamu, gerekse özel sektör kuruluşlarının halkla ilişkiler, reklam ve tanıtım birimlerinde çalışacak nitelikli elemanları yetiştirmek ve bu alanda araştırma yapmaktır.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Halkla ilişkiler programının 4 yıllık eğitim süresinin ilk iki yılında sosyoloji, psikoloji, siyaset bilimleri, ekonomi, hukuk ve istatistik gibi temel dersler okutulmaktadır. Daha sonraki yıllarda reklamcılık, fotoğrafçılık, iletişim vb. konularda eğitim yapılmaktadır.

Gereken Nitelikler: Halkla ilişkiler ve tanıtım programına girmek isteyen bir kimsenin sosyal bilimlere ilgili ve bu alanda başarılı, normalin üzerinde bir sözel yeteneğe ve ikna gücüne sahip, girişken, insanlarla etkileşimde bulunmaktan hoşlanan, çevredeki kaynakları seferber edebilen, yaratıcı bir kişi olması gerekir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Halkla ilişkiler programını bitirenler çeşitli kurumlarda "Halkla İlişkiler ve Tanıtım Elemanı" olarak görev alırlar.

Çalışma Alanları: Hakla ilişkiler ve tanıtım alanında yetişenler resmi ve özel kuruluşların tanıtım birimlerinde, reklam ve kamuoyu araştırmaları ile ilgili kuruluşlarda görev alabilirler. Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölüm özel ve kamu kesiminde halka ilişkilerin uygulama biçimleri üzerine ve eğitim araştırma yapar. Halkla ilişkiler uzmanını amacı, çalıştığı kurumu halka tanıtmak, kurum ile halk arasında iletişim sağlamaktır. Bunun için kurumu tanıtıcı broşürler, raporlar hazırlayarak bunları kitle iletişim araçlarıyla halka duyururlar. Kurum ileri geleneklerinin konuşma ve yazışmalarının gözden geçirirler. Basın, konferans, yıldönümü toplantıların beklenen etkiyi yapması için gerekli koşullar hazırlarlar. Kısaca çalıştığı kurum hakkında çevrede olumlu izlenimler oluşturmaya çalışırlar. Mezunlar bank , fabrika, hastane, üniversite gibi özel ve kamu sektörüne ait çeşitli kurumlarda çalışabilirler.

HARİTA

Harita programının amacı, yeryüzünün biçim ve büyüklüğünü ölçek standart haritaların yapımında çalışacak ara insangücü yetiştirmektir. Mezunlar Bayındırlık ve İskan, Tarım ve Köy İşleri, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Orman, Ulaştırma ve Turizm Bakanlıkları ile Kitlerde, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nde, harita, inşaat şirketlerinde görev alırlar.

Programın Amacı: Harita programının amacı, yeryüzünün biçim ve büyüklüğünü ölçerek standart haritaların yapımında çalışacak ara insangücünü yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Harita programında ölçme bilgisi, trigonometri, harita teknik resmi, imâr hukuku, şehircilik, jeodezik hesap ve programlama gibi dersler okutulur.

Gereken Nitelikler: Harita programında başarılı olmak için matematiği ve özellikle geometriyi sevmek, şekil ve uzay ilişkilerini görebilmek, çizim yeteneğine sahip olmak ve arazide çalışmaktan hoşlanmak gereklidir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Harita programını bitirenlere "Harita Teknikeri" ünvanı verilir. Harita teknikeri, arazi parçalarının konum, biçim, yükseklik, hacim vb. konularda ayrıntılı bilgi verecek ölçümlerinin yapılarak harita ve planlarının çizilmesi ve uygulanmasında harita mühendisinin de gözetimi ve denetimi altında görev yapar.

Çalışma Alanları: Mezunlar, Bayındırlık ve İskân, Tarım ve Köyişleri, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Orman, Ulaştırma ve Turizm Bakanlıkları ve KİT'lerde; Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünde, harita, inşaat şirketlerinde görev alırlar.

0 yorum: