ÜNiVERSiTE BÖLÜMLERi 15

31 Ocak 2008 Perşembe

HİDROELEKTRİK SANTRALLARI

Hidroelektrik santralleri programının amacı, barajlarda hidroelektrik santrallerinde mühendisle işci ve teknisyenler arasında görev yapacak elemanları yetiştirmektir. Hidroelektrik santrali teknikerleri, Dsi’ye bağlı santrallerde görev alırlar. Ülkemizde baraj sayısı arttıkça bu alanda yetişen elemanlara da ihtiyaç artmaktadır.
Programın Amacı: Hidroelektrik santralleri programının amacı, barajlarda, hidroelektrik santrallerinde mühendisle işçi ve teknisyenler arasında görev yapacak elemanları yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Bu programda, başta matematik, fizik ve bilgisayar olmak üzere, elektrik üretimi ile ilgili dersler okutulur ve uygulamalar yaptırılır.

Gereken Nitelikler: Hidroelektrik programına girmek isteyenlerin matematik ve fiziğe yetenekli, özellikle elektrik konularına meraklı, sorumluluk alabilen kimseler olmaları gerekir.



Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Hidroelektrik santralleri programını bitirenlere "Hidroelektrik Santralleri Teknikeri" ünvanı verilir. Hidroelektrik santralleri teknikeri barajlarda, hidroelektrik santrallerinin kurulmasında ve işletilmesinde elektrik mühendislerine yardımcı olurlar. Bu elemanlar genellikle kentlerden uzak bölgelerde yaşamak zorundadırlar.

Çalışma Alanları: Hidroelektrik santralı teknikerleri DSİ'ye bağlı santrallerde görev alırlar. Ülkemizde baraj sayısı arttıkça bu alanda yetişen elemanlara da ihtiyaç artmaktadır.



HİDROJEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ

İçme, kullanma, sulama, hidroterapi, hidrolik ve jeotermal enerji üretimi amacıyla islenilen miktar ve kalitede yeraltı suyunun kirletici etkilerden korunması konularında teknik insangücünü yetiştirmek ve araştırma yapmaktır. Hidrojeoloji mühendisi evde, tarımda ve endüstride ihtiyaç duyulan miktar ve kalitede yeraltı suyunun aranması, bulunması, ekonomik bir biçimde kullanıma sunulması ve kirletici etkilerden korunması amacıyla araştırmalar yapar.

Başlıca çalışma alanlarından birisi de baraj ve regülatör gibi su yapılarında ortaya çıkabilecek su kaçaklarının araştırılması ve engellenmesine yönelik mühendislik önlemlerinin belirlenmesidir. Hidrojeoloji mühendisleri, istenilen miktar ve kalitede yeraltı suyunun sağlanması, yeraltı su kaynaklarının korunması ve gerektiğinde yeraltı suyundan kaynaklanan direnaj problemlerinin çözümlenmesi amacıyla ilgili kamu kuruluşlarında (Dsi, Mta, Köy hizmetleri, illerbankası, çevre genel müdürlüğü, belediyeler vb..) bu konularda danışmanlık ve müteahhitlik hizmetleri veren ulasal ve uluslararası kuruluşlarda da görev alabilir. Programın Amacı: Hidrojeoloji mühendisliği programının amacı, içme, kullanma, sulama, hidroterapi, hidrolik ve jeotermal enerji üretimi amacıyla istenilen miktar ve kalitede yeraltı suyunun sağlanması, sağlanan suyun kirletici etkilerden korunması konularında çalışacak teknik insangücünü yetiştirmek ve araştırma yapmaktır.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Hidrojeoloji mühendisliği programında eğitim süresi 4yıldır. İlk yılda temel bilimlerle ilgili dersler verilir. Daha sonra genel mineroloji, özel mineroloji, stratigrafi ilkeleri, su kimyası, toprak mekaniği, genel sondaj tekniği gibi jeoloji ve mühendislik dersleri okutulur. Dersler kuramsal ve uygulamalı olarak yürütülür.

Gereken Nitelikler: Hidrojeoloji alanında eğitim görmek isteyen bir kimsenin başta jeoloji ve kimya olmak üzere fen derslerine karşı ilgi duyması ve bu konularda başarılı olması beklenir. Ayrıca, hidrojeoloji alanında çalışacak kişinin meraklı ve sabırlı bir araştırmacı olması meslekte başarısını artırıcı bir faktör olabilir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Hidrojeoloji mühendisliği programını bitirenler "Hidrojeoloji Mühendisi" ünvanını almaya hak kazanırlar. Hidrojeoloji mühendisi evde, tarımda ve endüstride ihtiyaç duyulan miktar ve kalitede yeraltı suyunun aranması, bulunması, ekonomik bir biçimde kullanıma sunulması ve kirletici etkilerden korunması amacıyla araştırmalar yapar. Hidrojeoloji mühendisinin başlıca çalışma alanlarından biri de baraj ve regülatör gibi su yapılarında ortaya çıkabilecek su kaçaklarının araştırılması ve engellenmesine yönelik mühendislik önlemlerinin belirlenmesidir.

Çalışma Alanları: Hidrojeoloji mühendisleri, istenilen miktar ve kalitede yeraltı suyunun sağlanması, yeraltı suyu kaynaklarının korunması ve gerektiğinde yeraltı suyundan kaynaklanan drenaj problemlerinin çözümlenmesi amacıyla ilgili kamu kuruluşlarında (DSİ, MTA, Köy Hizmetleri, İller Bankası, Çevre Genel Müdürlüğü, belediyeler vb.), bu konularda danışmanlık ve müteahhitlik hizmetleri veren ulusal ve uluslararası kuruluşlarda görev alabilirler.


HİNDOLOJİ

Özellikle “Hint- Avrupa Dil Ailesi” adı altındı toplanan dillerin temeli kabul edilen Sanskrit dilinin tarihi, eldeki metinlerin tarihsel olarak düzenlenmesi, metinlerin yazıldığı alfabe gramer, edebiyat ve kültür tarihi, metin tercümeleri gibi konularda eğitim yapılmaktadır. Bölüm mezunları üniversitelerde bilimsel çalışma yapabilirler. Müzelerde, kütüphanelerde iş bulabilirler. Hindoloji programında özellikle "Hint-Avrupa Dil Ailesi" adı altında toplanan dillerin temeli kabul edilen Sanskrit dilinin tarihi; eldeki metinlerin tarihsel olarak düzenlenmesi, metinlerin yazıldığı alfabe, gramer, edebiyat ve kültür tarihi, metin tercümeleri gibi konularda eğitim yapılmaktadır

0 yorum: