ÜNiVERSiTE BÖLÜMLERi 8

31 Ocak 2008 Perşembe

EV İDARESİ VE AİLE EKONOMOSİ


Bu bölümde tüm ailelerin ve özellikle kırsal yöredekilerin mevcut kaynak ve imkanları en iyi şekilde kullanarak ekonomik düzeylerine uygun bir yaşam sağlamaları, kırsal yörede tarım yapılmayan aylarda boş kalan insan gücünden yararlanmaları ile ilgili konuları ekonomik, psikolojik , sosyal, fiziksel ve estetik yönleriyle ele alınarak , eğitim ve araştırma yapılır. Bu bölümden mezun olan uzmanların çalışma yerleri Tarım Bakanlığı ve Teknik Ziraat Örgütüdür. Ayrıca otellerde, kreşlerde, hastane ve huzurevlerinde, kısacası evin görevlerini üstlenen her türlü kamu kuruluşlarında ve özel kuruluşlarda öğretmen olarak da çalışabilirler.

Programın Amacı: Ev idaresi ve aile ekonomisi programının amacı, evin ve evin işlerini üstlenen kurumların sağlık ve ekonomi ilkelerine uygun biçimde yönetimi alanında çalışacak insangücünü yetiştirmek ve bu konuda araştırma yapmaktır.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Ev idaresi ve aile ekonomisi programında ilk yıl fizik, kimya, matematik, istatistik, biyoloji ve sosyoloji gibi temel dersler; daha sonraki yıllarda ise mesleki formasyonu sağlamak amacıyla kişisel ve toplumsal sağlık, kurum ev idaresi, epidemiyoloji ve enfeksiyon kontrolü, ekonomi, pazarlama ve tüketici eğitimi, işletme bilgisi, yönetim ilkeleri, beslenme ilkeleri, konut sorunu ve planlaması gibi meslek dersleri okutulur. Kuramsal ve uygulamalı derslerin yanı sıra öğrenciler edindikleri mesleki bilgi ve tecrübelerini geliştirmek amacıyla bir yarıyıl halk sağlığına hizmet veren kuruluşlarda ve bir kez de yaz aylarında (en az bir ay) Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde ev idaresi ve aile ekonomisi konularıyla ilgili araştırma ve uygulamayı kapsayan saha çalışması yaparlar.


Gereken Nitelikler: Ev idaresi ve aile ekonomisi eğitimi görmek isteyen kimselerin sosyal bilimlere ilgi duyması, başkalarına yardım etmekten hoşlanması, yeni yollar, orijinal yöntemler geliştirebilme ve insanlarla iyi iletişim kurabilme gücüne sahip olmaları beklenir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Ev idaresi ve aile ekonomisi programın bitirenler "Ev İdarecisi ve Aile Ekonomisti" ünvanı ile çalışmaktadırlar. Ev idarecisi ve aile ekonomisti hastane, kreş, otel, huzurevi gibi kuruluşlarda kurumun temizliği,döşenmesi, eşyaların bakımı gibi modern işletmecilikte önemli yeri olan kurum ve ev idareciliği; tüketicinin korunmasına ve eğitimine yönelik araştırma ve eğitim görevlerini yapar. Öğretmenlik sertifikası alanlar orta dereceli okullarda meslek dersleri öğretmeni olarak çalışabilirler.

Çalışma Alanları: Ev idaresi ve aile ekonomisi bölümü mezunları yurtlarda, otellerde, kreşlerde, hastanelerde ve huzurevlerinde, kısaca evin fonksiyonunu üstlenen her türlü kamu kuruluşunda veya özel kuruluşunda görev yapmaktadırlar.

FELSEFE

Maddenin, bilginin kapsamı ve kaynağı, insanın dünyadaki yeri ve rolü, iyi, doğru ve güzelin ne olduğu gibi alanlarda düşünce üretebilecek elemanları yetiştirmek için inceleme ve araştırma yapılır. Başta Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı olmak üzere, bakanlıkların eğitim, kültür, insan ilişkileri, planlama ve değerlendirme ile ilgili birimlerinde çalışılabilir. Ayrıca öğretmenlik sertifikası alanlar, liselerde öğretmenlik yapabilirler.

Programın Amacı: Felsefe programının amacı, maddenin, bilginin kapsamı ve kaynağı, insanın dünyadaki yeri ve rolü, iyi, doğru ve güzelin ne olduğu gibi problem alanlarında düşünce üretebilecek elemanları yetiştirmek ve bu alanda inceleme, araştırma yapmaktır.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Üniversitelerin felsefe programlarında başlıca dallar genellikle sistematik felsefe, felsefe tarihi, bilim tarihi ve mantık başlıkları altında toplanır.

1. Sistematik Felsefe ve Mantık: Sistematik felsefe, "varlığın ve bilginin kaynağı, güzel, iyi ve doğrunun ölçüsü nedir?" gibi sorulara tarihsel süreç içinde verilmiş cevapları tartışır.

2. Felsefe Tarihi: Evren-toplum-insan üzerine geliştirilen düşünceleri tarih sırasıyla ve tarih yöntemiyle inceleyip karşılaştırarak değerlendirir.

3. Bilim Tarihi: İnsan düşüncesinin en önemli ürünü olan bilimin başlangıcı, gelişimi; bilim, felsefe, din, teknoloji ilişkisini toplumlararası bilgi alışverişi bağlamında ele alır.

Gereken Nitelikler: Bu bölüme girebilmek için normalin üzerinde bir akademik yeteneğe sahip, temel bilimler ve sosyal bilimler alanında başarılı olmak, soyut konularla uğraşmaktan hoşlanmak ve herşeyden önce entelektüel gelişmeyi amaçlamak gerekir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Felsefe bölümünü bitirenlere felsefe lisans diploması verilir. Bir felsefeci mümkün olduğu kadar çok değişik alanlarda okur, okuduklarını tartışır ve fikir üretmeye çalışır.

Çalışma Alanları: Felsefe bölümü mezunları, başta Milli Eğitim Bakanlığı, Kültür Bakanlığı, olmak üzere bakanlıkların eğitim ve kültür ile ilgili birimlerinde, TRT'de üniversitelerde, kamu kuruluşları ile özel kuruluşların eğitim, kültür, insan ilişkileri, planlama ve değerlendirmeyle ilgili birimlerinde değişik kadro ünvanları ile çalışma imkânı bulmaktadırlar. Öğretmenlik sertifikası olan mezunlar liselerde öğretmenlik yapabilirler. Düşünce üretebilme ve bunları yazılı olarak aktarabilme yeteneği olanlar yazar olarak basında iş bulabilirler; yeteneklerini kanıtlayanların isterlerse akademik çalışmaya yönelme olanakları da vardır.

FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ

Eğitim Fakültelerinde ortaöğretim birinci kademesinin(ortaokul) öğretmen ihtiyacını karşılamak üzere, eğitim, öğretim ve araştırma yapar. Öğretmen, fen bilimlerinde gerekli alt bilgi birikimini vermek üzere öğrecileri yetiştirir. Bulunduğu okulun genel amaçlarına göre hazırlanmış müfredat programı çevresinde konularını planlar, derslerini işler, gerekli deney ve uygulamaları yapar. Öğretmen olmak isteyen bir kimseden sözel ifade gücüne sahip, insanlara birşeyler öğretmekten hoşlanan sabırlı bir kişi olması beklenir.

FERMANTASYON

Bu programın amacı, tarımsal ürünlerden mayalandırma yoluyla, sirke, alkollü içki, malt gibi gıda maddelerinin elde edilmesi işlemlerinde çalışacak ara insangücünü yetiştirmektir. Bu bölümü bitirenler fermantasyon teknikeri ünvanı ile gıda mühendislerine yardımcı olarak çalışırlar.

Programın Amacı: Fermantasyon programının amacı, tarımsal ürünlerden mayalandırma yoluyla sirke, alkollü içki, malt gibi gıda maddelerinin elde edilmesi işlemlerinde çalışacak ara insangücünü yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Fermantasyon programının ilk yılında fizik, kimya, teknik resim, ikrobiyoloji gibi teknik ve temel bilim dersleri verilir. İkinci yılda ise çeşitli hammaddeler ve bunların işlenmesine ve pazarlanmasına ilişkin dersler okutulur.

Gereken Nitelikler: Bu alana girmek isteyen öğrencilerin kendilerini kimya, biyoloji ve tarım konularında iyi etiştirmiş olması gerekir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Bu programı bitiren öğrenciler "Fermantasyon Teknikeri" ünvanını alırlar. Fermantasyon teknikeri, alkollü içkiler, turşu, boza, sirke gibi tarımsal ürünlerin kalitelerinin artırılması ve kontrolü ile ilgili işlemleri yürütür; bira gibi mayalı içkiler, sirke ve meyve suyu yapımı için tahıl ya da meyvelerin filizlendirilmesi,karıştırılması, preslenmesi ve mayalanması gibi işlemlerin planlanması ve ürütülmesinde gıda mühendisine yardımcı olarak çalışır.

Çalışma Alanları:: Kamu kesiminde çalışmak isteyen fermantasyon teknikerleri daha çok Tekel Genel Müdürlüğüne bağlı, şarap, bira ve diğer içki fabrikalarında çalışabilirler. Aynı alanda faaliyet gösteren özel kesime bağlı üretim yerleri de bu teknisyenler için uygundur. Bu program mezunları kendi adlarına da küçük işletmeler açabilirler.

FİDAN VE FİDECİLİK

Bu programın amacı, ziraat alanında fidan ve fide yetiştiriciliği, aşılama ve sulama gibi alanlarda uzman yetiştirmektir.

Programın Amacı: Fidan ve fidecilik programının amacı sebze, meyve ve süs bitkilerinin fide ve fidanlarının yetiştirilmesinde çalışacak ana insangücünü yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Fidan ve fidecilik programında genel ekonomi, bilgisayar, bitki fizyolojisi, bitki morfolojisi tarımsal meteoroloji, fide ve fidancılıkta sulama sistemleri, süs bitkileri yetiştirme teknikleri gibi dersler okutulmakta ve uygulamalar yaptırılmaktadır.

Gereken Nitelikler: Fidan ve fidecilik programında okumak isteyenlerin biyolojiye ilgili ve bu alanda başarılı, bitki üretmekten ve açık havada çalışmaktan zevk alan, bedence sağlam, dayanıklı kimseler olmaları gerekir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Fidan ve fidecilik programını bitirenlere "Fidan ve Fidecilik Teknikeri" ünvanı verilir. Fidan ve fidecilik teknikeri çalıştığı kurumda ziraat mühendislerine yardımcı eleman olarak fide ve fidanların üretim planlarının hazırlanması, gübreleme, sulama, budama gibi işleri yürütür, genellikle açık havada çalışır.

Çalışma Alanları: Fidan ve fidecilik teknikerleri devlete veya özel sektöre ait fidanlıklarda veya çiftliklerde çalışabildiği gibi az bir sermaye ile kendi işlerini de kurabilirler, yenilikleri izleyebilen ve kendini geliştirebilen bir tekniker her zaman iyi bir iş bulabilirler.

FİZİK

Madde ve enerjinin yapısını ve karşılıklı etkileşimini araştırır, evrendeki fiziksel olayların bağlı olduğu yasaları bulmaya çalışır. Fizik bölümünde öncellikle bu araştırma ve incelemeleri yapabilecek nitelikte eleman yetiştirmeleri yapabilecek nitelikte eleman yetiştirmeye yönelik eğitim yapılır. Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’nun fizik laboratuvarında, Enerji ve Tabii kaynaklar Bakanlığı ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığının çeşitli kuruluşlarında araştırmacı olarak, Ptt, Aselsan, Trt gibi kuruluşlarda teknik eleman olarak çalışılabilir. Ayrıca öğretmenlik formasyonu aldığında liselerde öğretmenlik yapılabilir.


Programın Amacı: Fizik, madde ve enerjinin yapısını ve karşılıklı etkileşimini araştırır, evrendeki fiziksel olayların bağlı olduğu yasaları bulmaya çalışır. Fizik programında öncelikle bu araştırma ve incelemeleri yapabilecek nitelikte eleman yetiştirmeye yönelik eğitim yapılır.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Fizik programının 4 yıllık eğitim süresinin ilk iki yılında temel fizik, matematik, kimya gibi dersler verilir. Son iki yılda ise daha geniş ve ileri düzeyde fizik bilgileri içeren dersler verilir. Dersler kuramsal ve uygulamalı olarak okutulur.

Gereken Nitelikler: Fizik öğrenimi yapmak isteyen bir kimse fizik, matematik, kimya gibi temel bilimler alanında iyi yetişmiş olmalı ve bu alanlara içten bir ilgi duymalıdır. Fizikçinin amacı gözlem ve deney yaparak fiziksel olayların kanunlarını bulmaktır. Bunun için fizik alanında çalışacakların dikkatli bir gözlemci ve analitik düşünme gücüne sahip yaratıcı kimseler olmaları gerekir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Fizik programını bitirenlere "Fizikçi" ünvanı verilir.Mezunlar genellikle kamu kesiminde görev alırlar. Bir fizikçinin işi, araştırılacak olan problemi çözümlemek, araştırma yöntemini seçmek, deneyini yapmak ve sonucunu rapor etmek olarak özetlenebilir. Fizikçiler çalışmalarında diğer disiplinlerden geniş ölçüde yararlanırlar. Endüstride çalışan fizikçiler mühendislerle işbirliği yaparlar. Kimya, biyoloji ve jeoloji fizikçilerin yakından ilgili oldukları alanlardır. Biyoloji ve fiziğin ortak çalışmasından "Biyofizik" denilen alan ortaya çıkmıştır. Biyofizik organik yapının atomik ayrıntıları, kalıtım vb. konularla ilgilidir. Jeoloji ile fiziğin birleştiği yerde "Jeofizik" alanı ortaya çıkmıştır. Uzmanlaşmanın ilerlediği ülkelerde fizikçiler, fiziğin çeşitli alanlarında (optik, ses, katı hal, elektrik, mekanik vb.) derinleşmektedirler. lkemizde henüz bu derece uzmanlaşma söz konusu değildir.

Çalışma Alanları: Ülkemizde endüstri henüz fizik alanındaki temel araştırmaları destekleyecek kadar elişmediğinden fizikçilerin özel sektörde çalışmaları söz konusu değildir. Lisans düzeyinde eğitim gören ve "Öğretmenlik Sertifikası" alanlar liselerde ve özel dershanelerde öğretmen olabilir ya da özel bir kurs gördükten sonra bilgisayar programcısı olarak çalışabilirler, Türkiye Atom Enerjisi Kurumunun fizik laboratuvarlarında, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığının çeşitli kuruluşlarında araştırıcı olarak iş bulabilirler, Aselsan, PTT, TRT gibi kuruluşlarda teknik eleman olarak çalışabilirler. Bir temel bilim olarak fiziğin, gerek ortaöğretimde gerekse yükseköğretimde önemli bir yeri vardır. Ülkemizde ortaöğretimde fizik öğretmeni açığı büyüktür. Açılmakta olan ve açılacak üniversitelerin fizik alanında yetişmiş elemanlara ihtiyacı vardır. Bu nedenle iyi yetişmiş bir fizikçi ülkemizde bugün ve gelecekte daima aranan bir eleman durumundadır

FİZİK ANTROPOLOJİ

Fizik antropoloji, insanını fiziksel özelliklerini metrik ve morfolojik yöntemlerle araştırır. Toplum genetik yapısını esas alarak yaşayan insan gruplarının çeşitliliğinin nedenlerini bulmaya çalışır. Fizik antropoloji bölümünde öğrenim yapmak isteyenlerin, fen bilimlerinin yanınıda tarih, coğrafya, sosyoloji ve pisikoloji gibi sosyal bilimlerde de ilgili olmaları gerekir. Bunun yanında insanını ve davranışlarını sabır ve dikkatle incelemeye meraklı, olayları gözlemlerinden sonuçlar çıkarma yeteneğine sahip olmaları gerekir. Mezunlar orduda giysi ve araçların; mimaride ev ve ev eşyalarının; endüstride araç ve gereçleri kullanacak kişilerin beden yapılarına uygun projeler oluşturulmasında veya sporcuların beden yapılarına göre en başarılı dallara yöneltilmesinde danışmalık yapabilir ayrıca müzelerde görev alabilirler.

Programın Amacı: İnsanın fiziksel özelliklerini metrik ve morfolojik yöntemlerle araştıran; toplumun genetik yapısını esas alarak, yaşayan insan gruplarının çeşitliliğinin nedenlerini bulmaya çalışan bir bilim dalıdır. (Bu dalda ayrı bir lisans programı vardır ve bu kitabın "Fizik Antropoloji" bölümünde açıklanmıştır). Paleoantropoloji: Fosil-insanbilim anlamına gelen paleoantropoloji, insanın geçmişte ve bugün canlılar dünyasındaki yerini; prüimat (tüm maymun türlerini ve insanı da içeren memeliler) takımı üyelerinin benzer yapısal özellikleri açısından akrabalıklarını ve bunların tarih öncesinden ve tarih devirlerinden kalan fosil örnekleriyle yakınlık derecelerini ve çevreleriile ilişkilerini uygulamalı bir biçimde inceleyen bilim dalıdır.

0 yorum: