ÜNiVERSiTE BÖLÜMLERi 9

31 Ocak 2008 Perşembe

FİZİK MÜHENDİSLİĞİ

Uzaydaki yapısını ve aralarındaki etkileşimi inceleyen fizik bilimi bulgularınınuygulama alanına dönüştürülmesi ile ilgili konularda eğitim ve araştırma yapılır. Modern teknoloji kullanan kamu ve özel sektör kurumlarında, elektronik malzeme üretiminde, kalite kontrol birimlerinde, sağlık fizikçisi olarak hastanelerde ve eneji santrallerinde çalışılabilir. Ayrıca üniversitelerde akademik çalışma yapılabilir. Nükleer enerji, biyofizik, jeofizik gibi araştırma dallarında uzmanlaşılabilir.


Programın Amacı: Fizik mühendisliği bölümü, doğadaki maddelerin yapısını ve aralarındaki etkileşimi inceleyen fizik bilimi bulgularının uygulama alanına dönüştürülmesi ile ilgili konularda eğitim ve araştırma yapar.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Fizik mühendisliği bölümlerinde eğitim süresi 4yıldır. Matematik, fizik, kimya bu eğitim süresinde okutulan başlıca derslerdir. Nükleer fizik, atom fiziği, katıhal fiziği gibi kuramsal ve temel konuların yanı sıra elektronik, bilgisayar programlama gibi uygulama derslerine de önem verilir. Fizik mühendisliği bölümlerinde temel fen eğitimi ile birlikte teknik çizim, makine elemanları, malzeme gibi gerekli mühendislik konuları da işlenir.

Gereken Nitelikler: Fizik mühendisliği bölümlerinde okumak isteyen bir kimsenin, maddenin yapısı, davranışı ve özelliklerine ilişkin konulara karşı ilgisi ve yaratıcı gücü olmalıdır. Ayrıca kişinin iyi bir gözlemci, deneyci ve kuramcı olması bu alandaki başarısını artırıcı etkenlerdir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Fizik mühendisliği programını bitirenlere "Fizik Mühendisi" Sünvanı verilir. Fizik mühendisleri elektronik endüstrisi, TCDDY ve PTTgibi haberleşme ile ilgili kuruluşlarda üretilen ve kullanılan malzemenin elektronik, ****lurjik, optik vb. özellikleri konusunda kalite kontrolünü yapar; temel fizik bilgilerini uygulama alanlarına aktarmak amacı ile araştırma ve geliştirme çalışmalarını yürütür. Fizik mühendisi fizikçilerin ürettikleri temel fizik bilgilerini teknolojiye ve dolayısıyla endüstrinin ihtiyaçlarına uygular; elektronik mühendisinin ürettiği aletlerin devre elemanlarını, katıhal elektroniği bilgisiyle üretir, geliştirir. Telekomünikasyona lazer optiğinin, endüstriye süper iletkenliğin sokulması buna örnektir.

Çalışma Alanları:: Bölümden mezun olan öğrenciler modern teknoloji kullanan kamu ve özel sektör kurumlarında çalışmaktadırlar. Bilgisayar ve elektronik malzeme üretiminde kalite kontrol birimlerinde, radyasyon güvenliği ve sağlık fizikçisi olarak hastanelerde enerji santrallerinde çalışabilirler. Üniversitelerde akademik çalışma yapmak isteyen mezunlar ise fizik mühendisliği bölümlerinin yanı sıra nükleer enerji, biyofizik, jeofizik, sağlık fiziği gibi araştırma dallarında da uzmanlaşabilirler. İyi yetişmiş fizik mühendisleri aranan elemanlardır

FİZİK ÖĞRETMENLİĞİ


Eğitim fakültelerinde ortaöğretimin (liseler, meslek liseleri, akşam liseleri vb..) öğretmen ihtiyaçlarını karşılamak üzere, eğitim öğretim ve araştırma yapar. Öğretmen otra öğretimde uzmanlaştığı alanda öğrencileri yetiştirir. Bulunduğu okulun genel amaçlarına göre hazırlanmış genel müfredat programı çerçevesinde konularını planlar, derlerini işler, gerekli deney ve uygulamalar yapar.

FİZİK TEDAVİ VE REHABİLİTASYON

Doğustan veya sonradan herhangibi bir nedenle sakatlanan ve hekim tarafından teşhisi konup tedavisi belirlenen hastalara,gerekli fizik tedavi rehabilitasyon programını planlayıp uygulayacak sağlık personelinin yetiştirilmesi alanında eğitim ve araştırma yapılır.Ayrıca bu alanda çalışacak kişiler, hastalara güç verme durumunda oldukları için sabırlı, hoşgörülü ve zayıf insanlara yardımdan hoşlanan, sorumluluk sahibi kimseler olmalıdır. Hastanelerin fizik tedavi, otopedi, nöroloji,yanık kardiyoloji, pediadri, kadın-doğum kliniklerinde rehabilitasyon merkezlerinde çalışılabilir. Ayrıca fizyoterapist bir uzman hekimle birlikte klinik açılabilir.

Programın Amacı: Fizik tedavi ve rehabilitasyon programı, doğuştan veya sonradan herhangi bir nedenle sakatlanan ve hekim tarafından tanısı konup tedavisi belirlenen hastalara gerekli fizik tedavi ve rehabilitasyon programını planlayıp uygulayacak sağlık personelini yetiştirir ve bu alanda araştırma yapar.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Fizik tedavi ve rehabilitasyon programında biyoloji (insan anatomisi ve fizyoloji) fizik, kimya alanlarına ilişkin derslerin yanında mesleğe yönelik kuramsal ve uygulamalı dersler de okutulmaktadır. Bu uygulamalarda öğrenciler, tıbbi, bilimsel dayanağı olan beden hareketlerini, elektrik akımları, ısı-ışık, parafin, mekanik aletler gibi fiziksel araçlarla yapılan tedavi yöntemlerini, masaj ve su tedavilerini öğrenirler. Kuramsal ve uygulamalı derslerin eşit oranlı olduğu okulda, tatil dönemlerinde kliniklerde staj yaptırılmaktadır.

Gereken Nitelikler: Fizik tedavi ve rehabilitasyon programına girebilmek için ortalamanın üzerinde genel akademik yeteneğin yanı sıra, fen derslerinde başarılı olmak gerekir. Ayrıca, fizik tedavi ve rehabilitasyon alanında çalışacak kişiler, tam olarak iyileşemeyecek bir hastaya bazı ihtiyaçlarını karşılaması için yeni beceriler kazandırmak, ona güç vermek ve ailesinin anlayışlı davranmasını sağlamak durumunda oldukları için, sabırlı, hoşgörülü, güleryüzlü ve zayıf insanlara yardımdan hoşlanan, sorumluluk sahibi kimseler olmalıdırlar.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Fizik tedavi ve rehabilitasyon programını bitirenlere "Fizyoterapist" denir. Fizyoterapist, doğuştan veya sonradan herhangi bir nedenle bedende ve buna bağlı olarak psiko-sosyal yapıda oluşan sakatlığı gidermek veya minimum seviyeye indirmek için kesin tanısı ve tedavisi hekim tarafından belirlenen hastaya fizik tedavi ve rehabilitasyon programını bizzat uygulayan kişidir. Bu amaçla fizyoterapistler kas, hareket ve elektrik testleriyle hastaların değerlendirmesini yaparlar, elde edilen sonuçlara göre tıbbi bilimsel hareketler, güç geliştirme, düz, alçak, orta, yüksek frekanslı akımlar; ısı, ışık, parafin, mekanik araçlar ile değişik masaj ve su tedavisi yöntemlerini uygular. Ayrıca fonksiyon yetersizliği giderilemeyen veya tümüyle yok olan uzuvların desteklenmesi için uygulanan yardımcı cihaz ve protezlerin kullanma eğitimini yapabilirler. Tam fonksiyon kazanamayıp, normal yaşantılarına dönemeyen hastalara uygun yöntemleri öğreterek günlük yaşam aktivitelerini kolaylaştırmak, eski mesleğine veya yeni yapabileceği bir mesleğe yöneltmek ve yeni yaşam koşullarına uyum sağlamasına yardımcı olmak da görevleri arasındadır.

Çalışma Alanları:: Bir fizyoterapist, tıp ekibinin bir üyesi olarak hastanelerin fiziktedavi, ortopedi, nöroloji, yanık, kardiyoloji, pediatri, kadın-doğum kliniklerinde görev yapabilir. Ayrıca büyük kentlerde rehabilitasyon merkezi olan sağlık kuruluşlarında görev alabilir.Fizyoterapist bir uzman hekimle özel klinik açarak çalışabilir. Resmi kliniklerde ve rehabilitasyon merkezlerinde çalışan fizyoterapistler Devlet Memurları Yasasına göre maaş alırlar ve sağlık personeline tanınan yan ödemelerden yararlanırlar.

FOTOĞRAFÇILIK

Programın Amacı

Fotoğraf tekniği ve fotoğraf sanatı alanında çalışacak teknik elemanları yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler

Fotoğraf programında fizik kimya ve genel kültür derslerinden başka fotoğraf teknikleri konusunda teorik dersler okutulmakta ve uygulama yaptırılmaktadır.

Gereken Nitelikler

Fotoğraf programında okumak isteyenlerin renkleri ve şekilleri algılama yeteneklerinin yüksek olması ve estetik görüş sahibi olmaları beklenir.

Mezunların Kazandıkları Unvan ve Yaptıkları ışler

Fotoğraf programını bitirenlere "Fotoğraf Teknikeri" unvanı verilir. Fotoğraf teknikeri fotoğrafı çekilecek cismin ışık durumuna göre, konumunu belirler; çekilen fotoğrafı kimyasal maddelerle banyo eder; fotoğrafı karta basar, üzerinde gerekli düzeltmeleri yapar.

Çalışma Alanları

Fotoğraf teknikerleri matbaalarda, basında, grafik ve reklam şirketlerinde özel ve resmi televizyon kuruluşlarında görev alabilirler, isterlerse özel işyeri açabilirler.

FRANSIZ DİLİ VE EDEBİYATI

Programda Fransızca Dil Bilgisi geliştirilmekte ve Fransız edebiyatı tarihi, önemli Fransız yazarları ve edebi akımları incelenerek öğretilmektedir. Mezunlar öğretmenlik formasyonu aldıklarında ortaöğretim kurumlarında öğretmen olarak görev alabilirler. Özel sektörde çevirmenlik, turizm şirketlerinde rehberlik yapabilirler. Fransız dili ve edebiyatı programında Fransız dil bilgisi geliştirilmekte ve Fransız edebiyatı tarihi, önemli Fransız yazarları ve edebi akımları incelenerek öğretilmektedir.

FRANSIZCA ÖĞRETMENLİĞİ

Ortaöğretim kurumlarınDA Fransız'ca öğretmeni OLARAK yetiştiren bölümdür. Resmi ve özel okullar, dil eğitimi veren dersaneler, turizm sektörü Fransızca Öğretmenliğinin çalışma alanlarıdır.

BANKACILIK


Programın Amacı

Bankacılık programının amacı, bankalarda ve çeşitli firmaların para kaynakları ile ilgili
birimlerinde çalışacak elemanları yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler

Bankacılık programında matematik, hukuk, iktisat, istatistik ve muhasebe alanlarındaki
derslerden başka kredi politikası, yatırım bankacılığı, finansal piyasalarda modelleme ve
tahmin, merkez bankacılığı, ticari bankalarda finans yönetimi, banka muhasebesi ve
raporlama, mali hukuk ve vergi politikası gibi dersler okutulmakta ve proje çalışması
yaptırılmaktadır.


Gereken Nitelikler

Bankacılık programında okumak isteyenlerin matematik ve ekonomiye ilgili ve bu alanlarda
başarılı, başkaları ile iyi iletişim kurabilen, sabırlı, dikkatli ve yeniliklere açık kimseler
olmaları gerekir.

Mezunların Kazandıkları Unvan ve Yaptıkları İşler

Bankacılık programını bitirenlere lisans diploması verilir. Mezunlar kamu sektöründe ve özel
sektörde müşteri temsilcisi, banka müfettişi, dealer gibi unvanlarla görev çalışırlar ve
bankaların çeşitli işlemlerini yürütürler

0 yorum: