MESLEK DALLARI 31

20 Ocak 2008 Pazar

TIBBİ LABARATUVAR

Tıbbi laboratuvar programı, hastane, laboratuvar ve kliniklerde kullanılan sağlık personelinin yetiştirilmesi konularında teorik ve pratik eğitim yapar. Bu programa girmek isteyen öğrenciler kendilerini biyoloji, fizik kimya ve insan bilimleri alanlarında iyi yetiştirmelidirler. Bu program mezunları genellikle üniversitede devlet hastaneleri ile özel hastanelerde çalışırlar.

Programın Amacı: Tıbbi laboratuvar programı, hastane, laboratuvar ve kliniklerde kullanılan cihazların çalıştırılması, sağlık kuruluşlarında değişik tahlillerin yapılması ile ilgili teknik sağlık personelinin yetiştirilmesi konularında teorik ve pratik eğitim yapar.





SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ

Programın amacı, hayvanlardan süt elde edilmesi ve sütten yapılan gıda maddelerinin üretimi ile ilgili işleri yürütecek ara insangücünü yetiştirmektir. Mezunlar, devlet sektörüne ya da özel sektöre ait fabrika veya imalathanelerde çalışabilirler veya kendileri süt imalathaneci açabilirler.



Programın Amacı: Süt ve ürünleri programının amacı, hayvanlardan süt elde edilmesi ve sütten yapılan gıda maddelerinin üretimi ile ilgili işleri yürütecek ara insangücünü yetiştirmektir.



Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Süt ve ürünleri programında genel mikrobiyoloji, zootekni, analitik kimya, gıda kimyası ve beslenme, gıda muhafaza metotları, süt kimyası ve gıda mevzuatı gibi dersler okutulmaktadır.



Gereken Nitelikler: Süt ve ürünleri programında başarılı olmak için biyoloji ve kimya gibi alanlarda başarılı olmak gereklidir. Süt ürünleri alanında çalışacak kişinin ekonomiye özellikle pazarlama konularına ilgi duyması gerekir.



Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Süt ve ürünleri programını bitirenlere "Süt Ürünleri Teknikeri" ünvanı verilir. Süt ürünleri teknikeri süt hayvanlarının elle veya makine ile sağılması, sütün pastörize edilmesi ve şişelenmesi, tereyağ, peynir, yoğurt, süt tozu, dondurma gibi süt ürünlerinin üretimi ile ilgil işleri yapar; ürünlerin kalitesini kontrol eder ve pazarlamasını planlar. Süt ürünleri teknikeri bu çalışmalarını ziraat mühendisinin gözetimi altında yürütür.



Çalışma Alanları: Süt ürünleri teknikerleri devlet sektörüne ya da özel sektöre ait fabrika veya imalathanelerde çalışabilirler veya kendileri süt imalathanesi açabilirler.

 


 


 


TARIM EKOMOMİSİ


Programın Amacı



Tarım ekonomisi programının amacı, tarıma ayrılan alan, sermaye ve işgücünün en verimli şekilde kullanılması için gerekli planlamalar yapacak teknik insangücünü yetiştirmek ve araştırma yapmaktır.



Programda Okutulan Belli Başlı Dersler



Tarım ekonomisi programında matematik, fizik, kimya, jeoloji, botanik, istatistik, meteoroloji ve ekonomi gibi temel derslerden başka; maliye, tarımsal pazarlama, tarımsal kooperatifçilik, tarım hukuku, tarım politikası, tarımsal kıymet takdiri gibi alanla ilgili dersler okutulmaktadır.



Gereken Nitelikler



Tarım ekonomisi alanında çalışmak isteyen kimselerin normalin üzerinde bir genel akademik yeteneğe sahip olmaları, biyolojiye ve tarım konularına olduğu kadar ekonomiye de ilgi duymaları beklenir.



Mezunların Kazandıkları Unvan ve Yaptıkları ışler



Tarım ekonomisi programını bitirenlere "Ziraat Mühendisi" unvanı verilir ve diplomada bitirilen bölüm belirtilir. Tarım ekonomisi alanında yetişen ziraat mühendisi tarımsal üretim kaynaklarından en az masrafla yüksek verimi elde etmek için neler yapılması gerektiğini araştırır; projelerini hazırlar, tarım ürünlerinin pazarlanması için gerekli önlemler geliştirir. Tarımın ekonomik sorunlarına çözüm bulmak amacı ile araştırmalar yapar; tarım politikasını belirleyen kuruluşlara danışmanlık hizmeti verir.



Çalışma Alanları



Tarım ekonomisinde yetişmiş ziraat mühendisleri, Orman, Tarım ve Köyişleri Bakanlıklarına bağlı tüm kuruluşlarda, tarım kredi kooperatiflerinde, T.C. Ziraat Bankasında, DSİ Genel Müdürlüğünde, Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığında, DPT, MPM, Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş.'nde, Türkiye Kalkınma Vakfında ve özel proje hazırlama bürolarında görev alabilirler

SAĞLIK MEMURU

Programın Amacı: Sağlık memurluğu programının amacı, insanların sağlık sorunlarını çözmede yardımcı olacak insan gücünü yetiştirmektir.



Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Sağlık memurluğu programında anatomi, fizyoloji, biyokimya, istatistik, mikrobiyoloji, parazitoloji, psikoloji, kişilerarası ilişkiler, iç hastalıkları ve bakımı, cerrahi hastalıklar ve bakımı, bulaşıcı hastalıklar ve bakımı halk sağlığı ve bakımı, gibi dersler okutulmakta, klinikte uygulama yaptırılmaktadır.



Gereken Nitelikler: Sağlık memurluğu programında okumak isteyenlerin biyolojiye ilgili ve bu alanda başarılı, insanlara yardım etmekten hoşlanan ve insanlarla iyi iletişim kurabilen, bedence sağlam, dayanıklı, sabırlı, sorumlu ve dikkatli kimseler olmaları gerekir.



Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Sağlık memurluğu programını bitirenlere "Sağlık Memuru" ünvanı verilir. Sağlık memurları hekimlerle işbirliği halinde çalışırlar. Hastanın ameliyata hazırlanması, ameliyat sonrası bakımı, hekimin yönergesi doğrultusunda ilaç veya oksijen uygulamalarının yapılması, tanı ve tedavi için kullanılan araç-gereç ve ilaçların hazırlanması,hastaların hekim tarafından belirlenen tedavi planının uygulanması gibi işler sağlık memurlarının görevlerindendir. Çalışma saatleri değişik olup vardiyalı çalışma ve nöbete kalma söz konusudur.



Çalışma Alanları: Sağlık memurları özel ve resmi hastanelerde, dispanserlerde sağlık ocaklarında, ana-çocuk sağlığı merkezlerinde, günlük bakım ve uzun süreli hasta bakım merkezlerinde, ilkyardım merkezlerinde görev alabilirler. Bu alanda yetişmiş insangücüne çok ihtiyaç olduğundan mezunların iş bulma sorunu olmayacaktır.



SERACILIK NEDİR

Seracılık programının amacı, seralarda sebze ve çiçek üretimi ile ilgili çalışmaları yürütecek insangücünü yetiştirmektir. Seracılık teknikeri, devlet sektörüne veya özel sektöre ait seralarda çalışabileceği gibi kendisi özel seralar kurabilir. Seracılık ülkemizde giderek yaygınlaşan bir çalışma alanıdır.



Programın Amacı: Seracılık programının amacı, seralarda sebze ve çiçek üretimi ile ilgili çalışmaları yürütecek insangücünü yetiştirmektir.



Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Seracılık programında, bitki-çevre ilişkileri, sera toprağı ve gübreleme, sera sulama yöntemleri, seraların yapısal özellikleri ve uygulamalı seracılık gibi dersler okutulmaktadır.



Gereken Nitelikler: Seracılık programına girmek isteyen bir k0imsenin biyoloji alanında başarılı olması, bitki yetiştirmekten hoşlanması gerekir. Ayrıca, seracılık alanında çalışacak kişilerin ekonomiye ve ticarete ilgi duymaları beklenir.



Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Seracılık programını bitirenlere "Seracılık Teknikeri" ünvanı verilir. Seracılık teknikeri, seraların yapımı, ışıklandırılması, havalandırılması, ısı ve nem derecelerinin ayarlanması, serada yetişecek bitkiler ile ilgili kültürel işlemlerin yapılması, bitki bakımı ve ürünlerin pazarlanması gibi işleri yürütür.



Çalışma Alanları: Seracılık teknikeri devlet sektörüne veya özel sektöre ait seralarda çalışabileceği gibi kendisi özel seralar kurabilir. Seracılık ülkemizde giderek yaygınlaşan bir çalışma alanıdır.



KALİTE KONTROL


Kalite kontrol bölümü İSO 9000, sanayide kalite kontrol, kalite kontrol ilişkileri, standardizasyon, uluslararası kalite kontrol. İSO 14000 gibi konularda teknik eleman yetiştirmeyi amaçlar. Adaylar okul bünyesinde bulunan gıda ve kimya laboratuvarlarında gerek teorik, gerikse pratik olarak kendilerini yetiştirebilmektedirler.      

    Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Tıbbi laboratuvar programında öğretimin ilk yılında psikoloji, biyoloji, anatomi, fizik, parazitoloji, entomoloji, mikrobiyoloji, kimya gibi temel bilim dersleri; ikinci yılda patoloji, genetik, histoloji, biyofizik, biyokimya, radyoloji gibi temel tıp dersleri okutulur. Ayrıca, mikrobiyoloji ve parazitoloji, biyokimya, kemotoloji, nükleer tıp, radyoloji, patoloji dallarında öğrencilere staj yaptırılır.



Gereken Nitelikler: Bu programa girmek isteyen öğrencilerin biyoloji, fizik, kimya ve insan bilimleri alanlarına ilgili, kapalı ortamlarda çalışmaktan hoşlanan, dikkatli ve sorumlu kimseler olmaları gerekir.



Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Mezunlar "Tıp Laboratuvarı Teknikeri" ünvanını alırlar. Bunlar çalıştıkları laboratuvar ve bilim dallarında uzman yönetiminde, tekniklere uygun test ve analizler yaparlar.



Çalışma Alanları: Bu alanda eğitim görenler sağlık ocakları, devlet hastaneleri, üniversite hastaneleri, özel klinikler ve laboratuvarlarda çalışacakları gibi Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı teşkilatlarında da çalışabilirler. Ülkemizde bu alanda yetişmiş elemana ihtiyaç olduğundan mezunlar kolaylıkla iş bulabilirler.





                       

 



0 yorum: