BİLGİSAYAR BİLİMLERİ MÜHENDİSLİĞİ




BU BÖLÜM



Bilgisayar sistemlerinin tasarımı,yapısı,işleyişi, geliştirilmesi,projelendirilmesive bu

sistemlerin kullanılması konularında eğitim ve araştırma yapılır.



Programda Okutulan bazı Dersler



Yazılım, donanım,bilgisayar ağları ve yapay zeka üzerinde çalışmalar yapılır. Eğitimin ilk

yıllarında; matematik,genel fizik,kimya,bilgisayar mühendisliğine giriş ve uygulamalı

doğrusal cebir dersleri verilir. İlerleyen yıllarda sistem programcılığı ve donanımı ile ilgili

uzmanlık dersleri okutulur. Bunlar, programlama dilleri,sayısal mantık sistemleri,bilgisayar

mimarisi,sayısal çözümleme,işletim sistemleri, yapay zeka, alan teorisi,veri yönetimi,

temel elektronik, dil işleyiciler gibi derslerdir.3.ve 4. Sınıflarda yaz stajı yapılmaktadır.



Bilgisayar Bilimleri Mühendisliğinde;bilgisayarla ilgili kuramsal veya uygulamada ortaya

çıkan ya da çıkabilecek sorunların çözümüne yönelik bir eğitim uygulanır.



Çalışma Alanları nereler



Eğitim,yönetim,endüstri,ticaret ve hizmet alanlarında faaliyet gösteren kamu ve özel

kuruluşlarda,üniversitelerde bankalarda ve bilgisayar yazılımı ve donanımı ile uğraşan

firmalarda; sistem çözümleyiciliği, program ve yazılım uzmanlığı, bilgisayar uzmanlarının

kurulması, kontrol sistemlerinin tasarımı, üretimi, danışmanlık ve yönetici mühendislik

görevinde çalışabilirler



Bilgisayar Mühendisleri;bilgisayar,yazıcı,disket ve disk gibi malzemeleri kullanarak,

programcılar,operatörler, elektrik-elektronik mühendisleri matematikçiler ve istatistikçilerle

birlikte çalışırlar. Mezunların iş bulma olanağı çok geniştir. Devlet kurumları, özel

kurumlar, Bilgisayar donanımı ve yazılımını gerçekleştiren ve pazarlayan şirketlerde

çalışılabilir.



Endüstri Ürünleri Tasarımı

Endüstri ürünleri tasarımı veya endüstriyel tasarım seri üretim için tüketici ihtiyaç ve problemlerine yönelik, estetik, işlevsellik, ergonomi, malzeme bilgisi, pazarlanabilirlik, üretim yöntemleri ve olanakları gibi çeşitli kriterleri gözeterek, yeni ürünler tasarlamaktır.


Türk Patent Enstitüsü tarafından “Bir ürünün tümünün veya bir parçasının, veya ürün üzerindeki bir süslemenin; çizgi, şekil, biçim, renk, doku, malzeme veya esneklik gibi insan duyuları ile algılanan çeşitli unsur veya özelliklerinin oluşturduğu bütünü ifade eder.” şeklinde tanımlanmıştır.


1971 yılında ilk olarak Mimar Sinan Üniversitesinde kurulan bu bölüm daha sonra diğer üniversitelerde de açılmıştır. Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi, Türkiye'de bu başlıkta eğitim veren üniversitelerden bazılarıdır.


Dünyada ve Türkiye'de gün geçtikçe gelişmekte ve diğer üniversitelerin fakültelerinde de yer bulmaktadır. Bir tasarım bölümü olduğu için, diğer mesleklerle de yakınlık kuran bir özelliğe sahiptir.

Endüstri Ürünleri Tasarımı, ürünlerin işlevsel ve biçimsel olarak tanımlanmasına yönelik endüstriyel bir disiplin ve stratejik bir rekabet unsuru olduğu kadar, aynı zamanda çağımız toplumunun maddi kültürünün gelişimine katkıda bulunan yaratıcı bir etkinlik olarak tanımlanabilir

Endüstri Ürünleri Tasarımı İTÜ'de yeni ürün geliştirme kapsamında ele alınır. Ürün tasarımı ve geliştirme, kullanıcı gereksinimlerini temel alarak, endüstrinin gereksinimlerini karşılayan disiplinlerarası bir firma etkinliğidir. Endüstri Ürünleri Tasarımı ise bu etkinlik içerisinde yer alan asli unsurlardan birisidir. Ürün tasarım ve geliştirme sürecinde Endüstri Ürünleri Tasarımının temel işlevleri; a) sürecin başında ürün kopsept ve spesifikasyonlarının oluşturulması; B) oluşturulan konseptlerin gorsellestirilerek urun gelistirme surecindeki diger aktörlerle paylasilmasi; c) ve sürecin bütününde, ürünün üretim teknolojisi çerçevesinde geliştirilmesinin gerektirdiği ekip çalışmasının koordinasyonu olarak özetlenebilir.



Bu anlamda Endüstri Ürünleri Tasarımı ürün-insan ilişkisinin görsel, fiziksel, bilişsel ve işlevsel arayüzünün kurgulanmasını olduğu kadar, günümüz teknolojisinin sunduğu olanak ve kısıtlamaların ürün ve/veya sistem bazında yorumlanmasını da içeren yaratıcı bir endüstriyel etkinliktir.





Teknoloji geliştirme, ürün geliştirme, Ar-Ge


Üretim, Kalite



KOBİ´lerin, yapıları gereği yeniliklere, ürün geliştirmeye ya da yeni bir ürün yaratmaya eğilimli oldukları bir gerçek. Bunda temel neden, yer aldıkları piyasada varolan çetin rekabet şartları elbette. Üretim kapasitesi sorunu olmayan büyük işletmeler hem yığın üretim yapmanın getirdiği maliyet avantajlarını kullanmakta, hem de dağıtım ağı genişliğiyle, sınırsız reklam ve pazarlama bütçeleriyle, müşteri bulma ya da ulaşma sorunu yaşamamaktadırlar. Diğer yandan da, pazarda mevcut yabancı menşeli ithal ürünler de ayrı bir rekabet unsuru yaratmaktadır.


Kapasite darlığı, buna bağlı olarak da yığın üretim yapamama nedeniyle maliyet dezavantajı yaşayan, ürettikleri ürünü pazarlama konusunda olanakları kısıtlı olan KOBİ´lerin rekabete direnip başarılı olmaları için ellerindeki en etkili silahı kullanmaları şart olmaktadır. Bu, "teknolojiyi kullanıp ürün geliştirme, varolan ürünü kalite yönünden yenileme" silahıdır. Bu durum zaten KOBİ´lerin bünyesinde varolan, piyasa koşulları ve rekabete karşı gelişmiş bir refleks gibidir. Bir ürünü, piyasadaki benzer ürünlerden kalite ve kullanış yönünden ayrıcalıklı olarak tasarlayıp üretildiği zaman rekabetin kırılabileceğini keşfeden bir çok KOBİ ürün geliştirme faaliyetlerine hız vermiştir.


Ürün geliştirme ya da yenileme ise, bilimin, teknolojinin etkin kullanımı ile başarıya ulaşan bir süreçtir. Araştırma-geliştirme (Ar-Ge) kavramı işte bu noktada ortaya çıkmaktadır. Yepyeni bir ürünün tasarımı ve üretimi ya da varolan bir ürüne yeni işlevler katan, kalite yönünden geliştiren çalışmaların hepsi ciddi ve kapsamlı bir Ar-Ge sürecini gerektirmektedir. Ürün için ihtiyaç duyulan yenilemenin belirlenmesi, potansiyel müşterinin üründen beklentileri, pazarın yeni bir ürüne ihtiyacı, bu yenileme için gerekli olan teknolojilerin araştırılması, teknoloji yardımıyla geliştirilmesi ya da yenilenmesi hep Ar-Ge kapsamı içinde değerlendirilecek çalışmalardır.


Bu oldukça ciddi bir çalışmadır. Daha da önemlisi, sağlıklı bir Ar-Ge süreci için yüksek teknolojik altyapıya ve beyin gücüne gereksinim olduğu gerçeğidir. Bu ihtiyaç, ülkemizde çözüm olarak değişik bir uygulama getirmiştir: TEKMER yani Teknoloji Geliştirme Merkezleri. KOSGEB´in (Küçük ve Orta Ölçekli Sanayileri Geliştirme Başkanlığı) koordinasyonu altında üniversitelerle, KOBİ´lerin bir araya gelip, Ar-Ge çalışmalarında ortak bir platform oluşturmaları amaçlanmıştır. Üniversitelerin temsil ettiği beyin gücü, bilimsel çalışma ortamı, teknoloji kullanımı ve altyapısıyla, KOBİ´lerin temsil ettiği girişimci, yaratıcı ve yenilikçi üretim gücünün bütünleşerek KOBİ´lerin ihtiyaç duyduğu teknolojik olanaklardan yararlanmalarının yolu açılmıştır.


Bu kapsamda, Türkiye´deki belli başlı kentlerdeki birçok üniversitede TEKMER birimleri kurulmuştur. KOSGEB ile üniversiteler arasında yapılan işbirliği çerçevesinde değişik kurumlar da bir araya gelip hem teknolojik yardımda hem de KOBİ´lere yönelik finansal destek ve teşvik katkısı sağlamışlardır. Bu kurumlardan bazılarını, TÜBİTAK, İhracatı Geliştirme Merkezi Başkanlığı, Dış Ticaret Müsteşarlığı, TTGV olarak gösterebiliriz.


TEKMER´lerin amaç ve hedeflerini kısaca özetlersek,



  • Etkin teknoloji kullanımını tercih edecek yeni firmaların kurulması, mevcut firmaların teknoloji kullanımı konusunda desteklenmesi.

  • KOBİ´lerin Ar-Ge projelerinin desteklenip, bu konuda teknik desteğin daha kolay ve etkin olarak KOBİ´lere sağlanması

  • Üniversite ile sermaye arasında işbirliğinin sağlanması, bu işbirliğine başka kamu ve özel kurumların katılımıyla üretim, ihracat, kalite ve teknoloji yönetimi konularında bir sinerji yaratılması.

  • Teknolojiye yönelimli girişimcilerle, üretim süreci teknoloji kullanımını gerektiren iş kurma ya da mevcut işlerini geliştirme fırsatı verilmesi

  • Üniversitelerdeki teknolojik ve bilimsel birikimin, ekonomiye ve üretime yönlendirilmesini sağlamak. Ayrıca teknolojik gelişme için üniversitelere deneysel bir çalışma alanı yaratmak.

  • KOBİ´lerin yüksek maliyet nedeniyle teknolojik Ar-Ge uygulamalarından finansal destek alarak yararlanmalarını sağlamak.


olarak gösterebiliriz.




KOBİ´lere yönelik "Teknoloji Geliştirme Destekleri"


Yukarıda, KOSGEB başta olmak üzere bazı kuruluşların, TEKMER bünyesinde Ar-Ge çalışmaları yürüten firmalara verdikleri destek ve teşviklerden bahsetmiştik. Ar-Ge çalışmaları boyunca verilen bu desteklerin içeriği ve yararlanma şartlarını görelim.


Teknoloji Geliştirme Desteklerinden yararlanma koşulları.



  • 1-150 arası işçi çalıştıran,

  • Üretim sektöründe faaliyet gösteren,

  • Sermayesinin %´inden fazlası büyük ölçekli işletme ya da işletmelere ait olmayan,

  • Sermayesinin Q´inden fazlası belediye, il özel idaresi vb. kuruluşlara ait olmayan işletmeler bu desteklerden yararlanabilir.




Teknoloji Geliştirme Destekleri nelerdir?


1- Mekan Desteği


Yeni ürün veya yeni üretim yöntemi geliştirmeyi hedefleyen yenilikçi işletmelere cüz´i bir ücret karşılığında mekan, faks, internet, fotokopi vb. sekreterya hizmetleri ve üniversitelerin kütüphane imkanlarından yararlanma olanağı sunulmaktadır. (Mekan desteği azami proje süresi + 1 yıldır.)


2- Malzeme ve Teçhizat Desteği


TEKMER´lerde yeralan işletmelere sağlanan genel ve özel amaçla malzeme ve teçhizat için işletme başına KDV hariç 25.000.USD destek verilir. Malzeme ve teçhizat tutarının …+KDV´lik kısmı KOSGEB, +KDV´lik kısmı işletme tarafından karşılanır.


3- Danışmanlık Desteği


Projenin başarısı için Üniversite Öğretim Görevlilerinden teknik, finansman, pazarlama vb. alanlarında danışman olarak yararlanılır. (Danışman ücretinin bir kısmı işletme tarafından karşılanır.)


4- Yurtiçi Fuar Katılım Desteği


TEKMER´de Ar-Ge çalışması desteklenen işletmenin prototip imalatını yurt içinde fuarda sergilemesi ve ticarileştirmesi amacıyla; 30 m2´yi geçmemek kaydı ile stand kirası,


konstrüksiyon, nakliye, sigortalama, vb. giderler karşılığı olmak üzere;



  • P oranında

  • Proje süresince ve proje başına

  • Azami toplam KDV hariç 3.000 USD karşılığı TL. destek sağlanır.


5- Yurtdışı Fuarları Ziyaret Desteği:


TEKMER´lerce Ar-Ge çalışması desteklenen işletmenin projede bilfiil görevli bir personelinin, çalışılan konuya dair ileri teknolojileri takip ve ülkemize adaptasyonu imkanını araştırmak üzere yurtdışında düzenlenen ihtisas fuarlarını ziyaret etmesi durumunda;



  • Uçakla gidiş-dönüş bilet ücretlerinin P´si ile

  • Proje süresince (toplam 7 günü geçmemek kaydıyla) 100 USD/gün konaklama desteği olmak üzere

  • Proje başına azami toplam KDV hariç 2.500.USD karşılığı, TL destek sağlanır.


6- Yurtdışı Fuar Katılım Desteği:


TEKMER´lerce Ar-Ge çalışması desteklenen işletmenin prototip imalatını yurt dışında bir fuarda sergilemesi ve ticarileştirmesi durumunda 30 m2 geçmemek kaydı ile stand kirası, konstrüksiyon, nakliye, sigortalama, gümrükleme vb. giderler karşılığı olmak üzere;



  • P oranında

  • Proje süresince, toplam 7 günü geçmemek kaydıyla 100 USD/gün konaklama desteği,

  • 750. USD´nı geçmemek kaydıyla; uçakla gidiş/dönüş ücretinin P´si olmak üzere

  • Proje başına azami toplam KDV hariç 7.500.USD karşılığı TL. destek sağlanır.


7- Yazılım ve Yayın Temini Desteği:


TEKMER´de Ar-Ge çalışması desteklenen işletmenin Ar-Ge konusunda;yurtdışı veya yurtiçi yayın, periyodik, bilgisayar yazılımı vb. ihtiyacının karşılanma için proje başına p oranında olmak üzere azami toplam KDV hariç 2.000.-USD karşılığı TL destek sağlanır.


8- Ar-Ge Sonuçlarını Yayınlama Desteği:


TEKMER´de Ar-Ge çalışması desteklenen işletmenin Ar-Ge çalışmasının sonuçlarının kitap vb. doküman olarak yayınlaması durumunda;



  • Proje başına P oranında olmak üzere

  • Azami toplam KDV hariç 2.000.- USD karşılığı TL. destek sağlanır.


9- Tanıtım Desteği


TEKMER´de Ar-Ge çalışması desteklenen işletmenin prototip imalatını tamamlaması sonucunda ortaya çıkan ürünün piyasalaştırılması çalışmaları çerçevesinde hazırlanacak



  • Katalog, Broşür, Tanıtım heyeti vb. harcamalara karşılık P oranında olmak üzere

  • Azami toplam KDV hariç 3000.-USD karşılığı TL. destek sağlanır.


10- İstihdam Desteği:


TEKMER´de Ar-Ge çalışması desteklenen işletmenin proje konusunda; teknik, pazarlama, ihracat, işletme veya finansman alanlarında eğitim yapmış bir personeli projede çalıştırması durumunda KOSGEB İstihdam Desteği Yönetmeliği kapsamında destek sağlanır.


11- Eğitim Desteği:


TEKMER´de AR-Ge çalışması desteklenen işletmenin proje konusunda; teknik, pazarlama, ihracat, işletme veya finansman alanlarında yurt içinde düzenlenen bir eğitim programına projede görevli elemanlarına KOSGEB Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği kapsamında destek sağlanır.


12- Patent, Faydalı Model, Endüstriyel Tasarım Desteği:



  • Türk Patent Enstitüsü (TPE)´ne patent başvuru dosyası hazırlama bedelinin KDV hariç 500.-USD karşılığı TL´yi aşmamak kaydıyla %´i,

  • Patent işbirliği kapsamında (TPE)´ne patent başvuruları için ödenen ücretin KDV hariç 500.-USD karşılığı TL´yi aşmamak kaydıyla %´i,

  • Patent koruma amacıyla TPE´ne ilk 5 yıl için ödenen ücretin KDV hariç 1000.-ABD karşılığı TL´yi aşmamak kaydıyla u´i,

  • Faydalı Model başvuru dosyasının hazırlanması ve belge düzenlemesi ile ilgili ödemenin KDV hariç 500.- USD karşılığı TL´yi aşmamak kaydıyla %´i ile ilk 5 yılda ödenen koruma ücretinin KDV hariç 1000.-USD karşılığı TL´yi aşmamak kaydıyla %´i,

  • Endüstriyel tasarım tescil başvurusu için ödenen ücretin KDV hariç 500.- ABD karşılığı TL´yi aşmamak kaydıyla %´i


olmak üzere toplam azami KDV hariç 4000.-USD karşılığı destek olarak verilir.


13- Elektronik Ticaret-Web Sayfası Hazırlama Desteği:


TEKMER´de desteklenen işletmenin ürünlerini ve üretim teknolojilerini internette yayınlamak amacıyla WEB sayfası hazırlamak üzere yapacakları harcamaları KDV hariç 1000.-USD karşılığı TL´yi aşmamak kaydıyla azami P´si desteklenir.


14- AR-GE Dokümanı Hazırlama Desteği


AR-GE fikirlerinin proje dokümanı haline getirilerek TÜBİTAK/TİDEB veya TTGV´ye sunulabilmesi için 3 adam x günü aşmamak kaydıyla danışmanlık desteği sağlanır.