ÜNiVERSiTE BÖLÜMLERi 10

31 Ocak 2008 Perşembe

GAZETECİLİK

Yazılı basında, haberin kaynağından basım ve yayın aşamasına kadar olan işlemlere ilişkin temel bilgi ve becerileri kazanmış nitelikle elemanlar yetiştirilir ve bu alanda araştırma yapılır. Bu bölümün mezunları genellikle basın yayın kuruluşlarında görev alırlar.

Programın Amacı: Gazetecilik programının amacı, yazılı basında haberin kaynağından basım ve yayın aşamasına kadar olan işlemlere ilişkin temel bilgi ve becerileri kazanmış nitelikli eleman yetiştirmek ve bu alanda araştırma yapmaktır.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Gazetecilik programının 4 yıllık eğitim süresinin ilk yıllarında sosyoloji, psikoloji, siyasi tarih vb. temel sosyal bilimler ile ekonomi, hukuk ve istatistik alanlarında dersler okutulur. Sonraki yıllarda ise gazetecilik, fotoğraf, basın ekonomisi ve işletmeciliği, basın-yayın tekniği ve bilişim alanlarında dersler verilir ve uygulamalar yaptırılır.



Gereken Nitelikler: Gazetecilik programına girmek isteyenlerin normalin üstünde sözel yeteneğe sahip, sosyal araştırmalara meraklı, başkaları ile iletişim kurmaktan hoşlanan, girişken ve ısrarcı kimseler olmaları beklenir. Bu alanda çalışacak kimseler iyi bir gözlemci olabilmelidirler. Gazetecilik programını düşünen öğrencilerin kendilerini Türkçe-Kompozisyon, yabancı dil ve sosyal bilimler alanında iyi yetiştirmeleri,mümkünse bir okul gazetesinde yazı yazarak kendilerini sınamalıdırlar.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Gazetecilik programını bitirenler çeşitli basın ve yayın kuruluşlarının merkez ve haber bürolarında "Muhabir" olarak görev alırlar. Gazetecilik programından mezun olanların gazetelerde "Muhabir" olarak yaptıkları iş, haber toplamak ve bunları açık, kısa ve ilgi çekici bir biçimde gazete ve dergilere yazmaktır. Gazete muhabirleri belli bir alanda uzmanlaşabilirler (spor muhabiri, polis muhabiri vb.). Gazetecilerin çalışma saatleri bağlı oldukları gazetenin türüne göre değişir. Çalışma çok kere geceleri de devam eder. Gazete muhabirleri bazen bir röportaj için günlerce ünlü bir kişinin peşinde koşmak, evlerinden uzakta, güç koşullarda yaşamak, gerektiğinde bir haber için kendilerini tehlikeye atmak durumunda kalabilirler.

Çalışma Alanları: Gazetecilik programını bitirenler genellikle basın yayın kuruluşlarında görev alırlar. Gazetecilik ekonomik koşullardan çok çabuk etkilenen bir sektör olduğundan, mezunların iş bulma şansı ülkenin ekonomik gelişmişliği ile çok sıkı ilişkilidir. Bununla birlikte, alanında çok iyi yetişmiş bir kimsenin hertürlü koşulda işsiz kalamayacağı söylenebilir.

GELENEKSEL EL SANATLARI

Bölüm mezunları serbest sanatçı olarak hayatlarını kazanabilecekleri gibi, müzelerde ve kütüphanelerde de görev alabilirler.

Programın Amacı: Özellikle mimari eserlerde kullanılan, ahşap oymacılığı, alçı işleri, duvar resimleri, ****l işleri, cam süslemeciliği gibi geleneksel el sanatlarımızın örneklerini belgeleyecek ve üretilen bilgiyi günümüz teknolojisine aktaracak nitelikte teknik ara eleman yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Geleneksel el sanatları programında teknik resim, temel sanat eğitimi, mesleki resim, malzeme bilgisi, sanat tarihi, Türk el sanatları tarihi, ölçme teknikleri, koruma ve restorasyon, geleneksel yapı süsleme teknikleri, ahşap işleme teknikleri gibi dersler okutulmaktadır.

Gereken Nitelikler: Geleneksel el sanatları programında okumak isteyenlerin el becerisi, göz ve eli eşgüdümle kullanabilme, tasarım ve çizim yeteneklerine ve estetik görüşe sahip bedence sağlam, dayanıklı, dikkatli sabırlı kimseler olmaları gerekir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Geleneksel el sanatları programını bitirenlere "Geleneksel El Sanatları Teknikeri" ünvanı verilir. Geleneksel el sanatları teknikeri çalıştığı kurumda yapılacak iş için gerekli malzemenin alınmasını sağlar, çalışacak elemanların niteliklerinin, sayılarının belirlenmesinde ve çalışma programının hazırlanmasında restorasyon mimarına, iç mimara yardımcı olur. Çalışmaların plana uygun olarak yürütülmesini sağlar. Uygulamaları bizzat yapar veya yaptırır.

Çalışma Alanları: Milli Saraylar, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Kültür Bakanlığının ilgili birimlerinde; yörede ve ülkedeki konuyla ilgili özel atölyelerde bulma imkânları vardır. Mezunlar ayrıca kendi özel atölyelerini kurarak piyasada çalışabilirler.

GEMİ İNŞAATI

Programın Amacı

Gemi inşaatı programının amacı her türlü gemi yapımında mühendis ile ustalar ve işçiler arasında görev yapan ara elemanları yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler

Gemi inşaatı programında matematik, tasarı geometri, fizik, teknik resim, statik, mekanik, akışkanlar mekaniği, gemi hidrostatiği, gemi elektriği, gemi bilgisi, imalat işlemleri gibi dersler okutulmakta, tersanelerde uygulamalar yaptırılmaktadır.

Gereken Nitelikler

Gemi inşaatı programında okumak isteyenlerin matematiğe ve özellikle fiziğe ilgili ve bu konularda başarılı, uzay ilişkilerini görebilme ve çizim yeteneğine sahip, bedence sağlıklı kimseler olmaları gerekir.

Mezunların Kazandıkları Unvan ve Yaptıkları ışler

Gemi inşaatı programını bitirenlere "Gemi İnşaatı Teknikeri" unvanı verilir. Gemi inşaatı teknikerleri için gemilerin yapımı ve malzeme yapım veya onarım için gemi inşaat mühendisi tarafından belirlenen basamakların yerine getirilmesi gibi işleri, mühendisin denetimi altında yürütür.

Çalışma Alanları

Gemi inşaatı teknikerleri devlete veya özel sektöre ait tersanelerde görev alabilirler. Denizciliğimiz ve buna bağlı olarak tersane işletmeciliği gelişince bu alanda yetişmiş insanlara daha çok ihtiyaç duyulacaktır.

GEMİ İNŞAATI MÜHENDİSLİĞİ


Her türlü deniz taşıtlarının projelendirilmesi, geliştirilmesi ve ekonomik şekilde ünitelenmesi ile tersane yönetimi ve işletmeciliği alanında eğitim ve araştırma yapılır. Tersanelerde, gemi ve yat dizayn bürolarında, deniz taşımacılığı ile ilgili şirketlerde çalışılabilir.

Programın Amacı: Gemi inşaatı mühendisliği programının amacı, her türlü deniz taşıtlarının projelendirilmesi, geliştirilmesi ve ekonomik şekilde üretilmesi ile tersane yönetimi ve işletmeciliği alanında eğitim ve araştırma yapmaktır.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Gemi inşaatı programında eğitim süresi 4 yıldır. Programda matematik, fizik ve kimya gibi temel fen derslerinden başka gemi makineleri, gemi hidrostatiği, gemi resmi, imal usulleri, iş hukuku, ekonomi, bilgisayar gibi dersler okutulmaktadır.

Gereken Nitelikler: Gemi inşaatı mühendisliği programına girmek isteyenlerin üstün bir akademik yeteneğe ve uzay ilişkilerini görebilme gücüne sahip olmaları, fizik ve matematiğe ilgi duymaları, gerekir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Gemi inşaatı programını bitirenlere "Gemi İnşaatı Mühendisi" ünvanı verilir. Gemi inşaatı mühendisi, her türlü deniz taşıtları ile denizle ilgili diğer yapıları (dubalar, petrol platformu v.b.) tasarlar, üretimi ve işletmesi ile ilgili işlemleri planlar ve yürütür; sipariş edilen gemilerin deniz, göl veya akarsularda seyreden araçların iç kısımlarını tasarlar, boyutlarını belirler. Sualtı koşullarını ve malzemenin niteliğini dikkate alarak dayanıklılık hesapları yapar.

Çalışma Alanları:: Gemi inşaatı mühendisleri, devlete ait tersanelerde, gemi ve yat dizayn bürolarında, deniz taşımacılığı ile ilgili şirketlerde görev alabilirler.

GEMİ MAKİNELERİ İŞLETME MÜHENDİSLİĞİ

Gemi makinelerinin projilendirilmesi, geliştirilmesi ve ekonomik şekilde üretiminin yapılması konularında eğitim ve araştırma yapılır. Ulaştırma Bakanlığında, resmi ve özel tersanelerde, deniz taşımacılığı yapan kuruluşlarda ve gemi makinaları üreten fabrikalarda çalışılabilir.

Programın Amacı: Gemi makineleri mühendisliği programı her türlü deniz taşıtlarının ve gemi makinelerinin projelendirilmesi, geliştirilmesi ve üretimin ekonomik şekilde yapılması konularında eğitim ve araştırma yapar.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Gemi makineleri mühendisliği programında öğretim süresi 4 yıldır. Öğretimin ilk iki yılında temel fen dersleri yanında temel mühendislik bilimlerine ait dersler okutulmaktadır. Son iki yılda ise mühendislik bilim dersleri ile mesleki dersler teorik ve uygulamalı olarak okutulur. Öğrenciler eğitim süresince staj yapmak zorundadırlar.

Gereken Nitelikler: Gemi makineleri mühendisliği programına girecek ve gemi makineleri alanında çalışacak kişinin üstün bir akademik yeteneğin yanı sıra uzay ilişkilerini görebilme yeteneğine ve mekanik yeteneğe sahip ve temel fen derslerinde başarılı olması gereklidir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Gemi makineleri programını bitirenlere "Gemi Makine Mühendisi" ünvanı verilir. Gemi makine mühendisi gemilerin itici kuvvet sistemlerinin, güç merkezlerinin, ısıtma ve havalandırma sistemlerinin, dümen, dişli mekanizmasının, pompaların ve diğer mekanik ve elektrik teçhizatının projelerini yapar, bunların yapımı ve işletilmesi ile ilgili işleri planlar ve yürütülmesini denetler.

Çalışma Alanları:: Mezunlar, bakanlıklarda kamu iktisadi teşekküllerinde, resmi ve özel tersanelerde, deniz taşımacılığı yapan kuruluşlarda, gemi makineleri imal eden fabrikalarda ve bu makinelerin alım satımını yapan ticarethanelerde çalışabilirler.



GIDA BİLİMİ VE TEKNOLOJİSİ



Programın Amacı

Gıda bilimi ve teknolojisi programının amacı, gıdaların değerlendirilmesi ve korunması alanında çalışacak elemanları yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler

Gıda bilimi ve teknolojisi programında matematik, fizik, kimya, botanik, meteoroloji, teknik resim, genel mikrobiyoloji, statik ve mukavemet, gıda işleme mühendisliği, beslenme ilkeleri, gıda kimyası ve biyokimyası, gıda mikrobiyolojisi, işletme hijyeni ve sanitasyon, et ve balık işleme gibi dersler okutulmaktadır.


Gereken Nitelikler

Gıda bilimi ve teknolojisi alanında çalışmak isteyen kimselerin normalin üzerinde bir genel akademik yeteneğe sahip, biyolojiye ve kimyaya ilgili ve bu alanda başarılı olmaları beklenir.

Mezunların Kazandıkları Unvan ve Yaptıkları ışler

Gıda bilimi ve teknolojisi programını bitirenlere "Ziraat Mühendisi" unvanı verilir ve diplomada alan belirtilir. Gıda bilimi ve teknolojisi alanında yetişen bir ziraat mühendisi, her türlü bitkisel ve hayvansal gıdaların besin değerlerini kaybetmeden üretilmesi ve saklanması, besin değerlerini belirlemede kullanılacak ölçütlerin saptanması gibi konularda araştırmalar yapar; bu konularda üreticileri ve halkı aydınlatır.

Çalışma Alanları

Gıda bilimi ve teknolojisi alanında yetişen ziraat mühendisleri TARİŞ, Süt Endüstrisi Kurumu gibi kamu kuruluşlarında ve özel sektöre bağlı gıda endüstrisinde çalışabilirler veya kendileri özel işyeri açabilirler.

0 yorum: